GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Adris Grupa: Dobit u prvom tromjesečju srezana 16,6%, TDR pod pritiskom

Adris Grupa: Dobit u prvom tromjesečju srezana 16,6%, TDR pod pritiskom
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.05.2012 / 10:32
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Adris Grupa u prvom je tromjesečju ostvarila dobit od 43,6 milijuna kuna, 16,6 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju kad je dobit iznosila 53,3 milijuna kuna.
Prihodi od prodaje iznosili su 12,25 milijuna kuna, manje nego u istom lanjskom razdoblju kad su iznosili 12,46 milijuna kuna.

Veći pad dobiti prije poreza, u odnosu na pad operativnog rezultata, rezultat je neto financijskog rezultata i utjecaja negativnih tečajnih razlika na financijskoj imovini.

TDR je u prvom tromjesečju 2012. poslovao u vrlo nepovoljnim tržišnim okolnostima. Rast nezaposlenosti, pad kupovne moći i gospodarske nesigurnosti na ključnim tržištima s jedne strane te novi rast poreznog opterećenja na ključnim izvoznim tržištima regije. U ovim okolnostima, kao što je i bilo predviđeno, došlo je do pada potrošnje na ključnim tržištima. TDR je u prvom tromjesečju 2012. godine ostvario 1,5 posto veću prodaju u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Rast je ostvaren na tržištima izvan regije. I nadalje je prisutan snažan pomak potražnje prema nižim cjenovnim segmentima tzv. downtrading.

U turističkom dijelu Grupe, trenutni booking, s obzirom na gospodarske okolnosti u kojima se nalaze glavna emitivna tržišta, ima zadovoljavajuće pokazatelje.

Cromaris je u prvom tromjesečju 2012. ostvario šest posto veću prodaju nego u prva tri mjeseca prošle godine. Cromaris i Tankerkomerc sklopili su u veljači kupoprodajni ugovor kojim Cromaris postaje vlasnik nekretnine u zadarskoj Gaženici, koja će postati budući Cromarisov centar za preradu i distribuciju ribe.

Daljnji pad kupovne moći stanovništva i porast nezaposlenosti na ključnim tržištima mogu utjecati na pad potražnje cigareta i pomak potrošača prema nižim cjenovnim segmentima. Rast poreznog tereta u okviru harmonizacijskog procesa pridruživanja EU, te deficitu državnih budžeta, može utjecati na rast poreznog tereta što izravno utječe na rast maloprodajne cijene cigareta. Ovo bi dodatno pojačalo spomenuti pad potražnje i downtrading.

Na turistički dio Grupe utječe loše gospodarsko stanje glavnih konkurenata na Mediteranu, to će potencijalno potaknuti damping cijene međunarodne i lokalne konkurencije, zaključuje se u komentaru Uprave.

Tagovi: Adris Grupa, Tvornica duhana Rovinj, Cromaris, Maistra, potrošnja, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
U Hrvatsku ovaj vikend ušlo 93.000 putnika, daleko manje nego rekordne 2019.
POČETAK SEZONE
U Hrvatsku ovaj vikend ušlo 93.000 putnika, daleko manje nego rekordne 2019.
ZAGREB - S prvim pravim ljetnim vikendom stigao je i toliko očekivani val turista. U Hrvatskoj ih je trenutačno oko 290 tisuća, među kojima 250 tisuća inozemnih. Više od pola boravi ih u Istri i na Kvarneru, najviše Nijemaca, Slovenaca, Austrijanaca, Čeha i Poljaka.
Britanski turoperatori u srijedu će danom akcije pozvati vladu da olakša putovanja
PUTOVANJA
Britanski turoperatori u srijedu će danom akcije pozvati vladu da olakša putovanja

LONDON - Britanske aviokompanije i turoperatori planiraju „dan akcije“ za srijedu čime bi vladu koja obeshrabruje putovanja Britanaca u popularne destinacije, a među njima je i Hrvatska, pritisnuli da ublaži ograničenja prije vrhunca sezone godišnjih odmora.

Snažan lipanjski rast na Kvarneru daje nadu u dobru turističku sezonu
DOBRE NAZNAKE
Snažan lipanjski rast na Kvarneru daje nadu u dobru turističku sezonu
RIJEKA - Ljeto koje će i kalendarski početi u ponedjeljak te sve bolja epidemiološka situacija u Hrvatskoj i više su nego dobar nagovještaj obećavajuće turističke sezone koja se, sudeći po velikom broju vozila na graničnim prijelazima, polako zahuktava.
Splitsko-dalmatinska županija: Hoteli bi mogli imati bolju špicu sezone nego rekordne 2019.
OPTIMIZAM
Splitsko-dalmatinska županija: Hoteli bi mogli imati bolju špicu sezone nego rekordne 2019.
SPLIT - Najave za špicu sezone zasad su fenomenalne - u velikim hotelskim lancima čak i bolje nego za rekordnu 2019. godinu.
U Crnoj Gori 35.000 turista, 60% u odnosu na 2019.
TURIZAM
U Crnoj Gori 35.000 turista, 60% u odnosu na 2019.
PODGORICA – Prema podacima Nacionalne turističke organizacije (NTO), u Crnoj Gori trenutno boravi 35.000 turista, što je 60 odsto nego u istom periodu 2019. godine, saopštio je danas crnogorski ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE