GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AC Food: Oživjet ćemo Agrokomerc

AC Food: Oživjet ćemo Agrokomerc
NOVI ŽIVOT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.06.2017 / 09:19
Autor: SEEbiz / Klix.ba
VELIKA KLADUŠA - Nakon što je krajem marta, putem novoosnovane firme AC Food d.d. Velika Kladuša, AS Group kupio znatan dio postrojenja velikokladuškog Agrokomerca, u nepuna tri mjeseca pokrenuti su pojedini pogoni nekadašnjeg krajiškog diva prehrambene industrije, započet je otkup poljoprivrednih proizvoda od kooperanata, a zaposlen je i određeni broj radnika.

Firma AC Food d.d. Velika Kladuša, članica AS Group, uplatila je 28. marta ove godine 3,05 miliona KM na račun Agrokomerca d.d. Velika Kladuša, čime je i zvanično kupila skoro trećinu postrojenja Agrokomerca u naselju Polje u ovom gradu. Tada je kupljena tvornica stočne hrane, dva pogona za preradu voća i povrća, jedan skladišni prostor te postrojenje u kojem se nalazi pržionica kafe.

Da su od starta krajnje ozbiljni u svojim nakanama, pokazuje i činjenica da je kompanija AC Food već započela otkup poljoprivrednih proizvoda od kooperanata s područja Unsko-sanskog kantona.

"Ušli smo u posjed kompanije kada smo u mogućnosti djelovati ad hoc i želimo reagirati što je moguće efikasnije. S tim u vezi, fokusirali smo se na potrebe tržišta i sezonske proizvode. Imamo namjeru otkupiti 200 tona kultiviranih jagoda za poznatog kupca, međutim, susrećemo se s problemom nedovoljnog broja kooperanata. Također, zanima nas otkup kornišona u količini od 50 do 70 tona, zatim paprika i drugog povrća u manjim količinama", rekao je u razgovoru za Klix.ba Smail Korajlić, direktor AC Food d.d. Velika Kladuša i predstavnik Uprave AS Group.

Prema njegovim riječima, već je pokrenut pogon za preradu duboko zamrznutog voća, dok pogon za preradu povrća pripremaju za nadolazeću sezonu.

"Namjera nam je da ponovo pokrenemo proizvodnju supa i začina i poznatog brenda Vegedor. Imamo tehnologiju koja nam omogućava proizvodnju po visokim standardima kvaliteta, od njive do trpeze. Vjerujem da ćemo u tom smislu vrlo brzo vratiti pozicije koje su ovi proizvodi iz Velike Kladuše imali na policama na domaćem, ali i na inozemnim tržištima. Upravo je Vegedor zbog njegovih osobenosti bio prepoznat kao tipičan začin bosanske kuhinje", podsjeća Korajlić.

On ističe da je većina mašina i strojeva, u postrojenjima koja su kupili, u solidnom stanju, ali i da su neophodna servisna održavanja, kao i popravci na pogonima supa.

"Na pogonu Petita su potrebna veća investiciona ulaganja, kao i ulaganja u sortirnicu jaja. Pojedine investicije zbog kompleksnosti strojeva zahtijevaju detaljniju analizu i duži vremenski period poput tvornice stočne hrane. Posjedujemo HACCP i Halal standarde, međutim, kako bismo još više unaprijedili kvalitet i postigli najviše svjetske i evropske standarde, planirali smo dodatne investicije u područiju IFS-a (International Food Standard, op.a.)", objašnjava naš sagovornik.

Ono što nas je svakako interesovalo jesu upošljavanja radnika i planovi kada je riječ o ljudskim kapacitetima. Korajlić ističe da su u proteklom periodu već zaposlili 15 ljudi u pogonu za duboko zamrzavanje voća.

"U periodu koji je pred nama očekujemo probno pokretanje linija za proizvodnju kocki za juhu i supa, gdje planiramo dodatno privremeno zaposliti određeni broj radnika. Osim toga, planiramo razvoj programa čokolade, pokretanje novih konditorskih proizvoda i slanih krekera. Sve u svemu, kako se razvoj poslovanja bude odvijao, tako će ga pratiti i potrebe za novim radnicima", otkriva prvi čovjek kompanije AC Food.

Na pitanje šta se može očekivati od brenda Tops koji je firma AC Food nedavno također preuzela, naš sagovornik govori da Tops biskvit spada u red ponajboljih domaćih brendova u kategoriji biskvita te da je njihov cilj da u sljedećih 12 mjeseci izbiju na prvo mjesto na domaćem tržištu.

"Uvjereni smo da ćemo, prije svega, još boljim kvalitetom, inovacijama i dodatnim angažmanom uspjeti u našim planovima. Također, u okviru unapređenja proizvodnje i povećanja kapaciteta imamo u planu razvoj konditorskih proizvoda, kao i pokretanje programa čokolade. Želimo iskoristiti neke prednosti koje imamo, jer malo je poznato da ova tvornica jedina u regiji ima zaokružen tehnološki sistem proizvodnje čokolade od svježeg kakaovca do gotovog proizvoda", napominje Korajlić.

On kaže i da bivši radnici Agrokomerca na dolazak tako snažne domaće korporacije reagiraju pozitivno i s izraženom nadom da će u novoj kompaniji ostvariti veću sigurnost i kvalitetne uslove za rad i kontinuitet rada.

"S druge strane, pogoni Agrokomerca u Velikoj Kladuši su geografski posmatrano zapadnije od Zagreba. Tržište EU nam se nudi kao na dlanu. I ja se nadam da ćemo svi zajedno u Velikoj Kladuši, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini, zajedno s vlastima na svim nivoima, prepoznati potencijale ove kompanije u smislu razvoja ovog kraja, ali i razvoja cijele države. Mogu samo kazati da smo mi ovdje došli da ostanemo. Naše namjere su da pokrećemo proizvodnju i brendove te da na taj način damo svoj doprinos privrednom razvoju Krajine. Predugo je 'krajiški div' spavao, mi ga, evo upravo ovih dana, budimo iz sna", slikovito objašnjava za kraj naš sagovornik.

Tagovi: AC Food, Agrokomerc, ASA Group, Smail Korajlić
PROČITAJ I OVO
HPK: Čeka nas povijesno najskuplja proljetna sjetva
SJETVA
HPK: Čeka nas povijesno najskuplja proljetna sjetva
ZAGREB - Hrvatsku čeka povijesno najskuplja proljetna sjetva u kojoj troškovi po hektaru mogu doseći šest tisuća kuna, upozorava u petak Hrvatska poljoprivredna komora (HPK).
Azijska tržišta: Indeksi pali, kineski poticaji pali u drugi plan
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, kineski poticaji pali u drugi plan
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale jer je ulagače obeshrabrio jučerašnji oštar pad Wall Streeta, pa su gospodarski poticaji u Kini pali u drugi plan.
Wall Street pao treći dan zaredom
PAD
Wall Street pao treći dan zaredom
NEW YORK – Na Wall Streetu su cijene dionica znatno pale i u četvrtak, treći dan zaredom, pa su na putu gubitaka treći tjedan zaredom jer se ulagači pripremaju za povećanje kamatnih stopa američke središnje banke.
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
ZAGREB - Crobex indeks Zagrebačke burze u četvrtak je prekinuo pozitivni niz koji je trajao 19 dana uzastopno, a oslabio je i Crobex10, uz nešto veći promet nego prethodnoga dana, pri čemu je četiri izdanja ostvarilo milijunske promete.
Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
RJEŠENJE
Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
ZAGREB – Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga donijela je rješenje kojim se društvu PBZ CROATIA OSIGURANJE za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima (Društvo), u dijelu poslovanja koji se odnosi na investicijski proces i ulaganje imovine mirovinskih fondova izriču mjere za otklanjanje utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti, kao i preporuke za poboljšanje u tom segmentu poslovanja
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE