GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ABS: U Sisku možemo postati prvi proizvođač specijalnih čelika u Europi

ABS: U Sisku možemo postati prvi proizvođač specijalnih čelika u Europi
AMBICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.12.2012 / 17:23
Autor: SEEbiz / H
SISAK - Iz talijanskog ABS-a, tvrtke u sastavu međunarodne korporacije Danieli, koja je prije pola godine za 30,4 milijuna dolara od američkog CMC-a kupila najveći dio sisačke željezare, najavljuju kako namjeravaju željezaru ponovo postaviti na noge.

Nedavno su počeli s probnom proizvodnjom u novoj čeličani, koju je prije dvije godine izgradio CMC, na posao su vraćena 144 radnika, uglavnom bivših zaposlenik željezare, a zbog povoljnije cijene struje radi se samo u noćnoj smjeni.

O planovima novog vlasnika moglo se čuti na upravo održanom gospodarskom forumu, na kojem su čelnici talijanskog ABS-a prvi put javno istupili.

"Iako je sisačka željezara prvi pogon ABS-a izvan Italije, došli smo u Sisak da ovdje ostanemo i da željezaru ponovo postavimo na noge. ABS je proizvođač legiranih čelika za automobilsku industriju, brodogradnju, mostogradnju, željeznicu i druge namjene i vjerujemo da s proizvodnjom u Sisku možemo postati prvi proizvođač specijalnih čelika u Europi", rekao je tehnički direktor ABS-a Tomislav Krleža.

Dodao je kako sada djeluju kao podružnica talijanske tvrtke, ali kada krene redovna proizvodnja tvrtka će se registrirati kao ABS Sisak.

Istaknuo je dva cilja, prvi i najvažniji je da ostvare potrebnu kvalitetu čelika, što vjeruje da će postići za dva-tri mjeseca. Drugi će biti odluka o daljnjim ulaganjima u ljevaonicu i druga postrojenja.

Kako bi ostvarili svoje planove trebat će im potpora i lokalne zajednice i države, rekao je napominjući kako ranije poruke, posebice one s državne razine, nisu ohrabrujuće.

"Zato nas, uz deklarativnu dobru volju, u suradnji zanima i izvedba", rekao je Krleža.

Riječ je, naime, o problemima, koje je pokušavao riješiti i bivši vlasnik, američki CMC, a odnose se tarifni status željezare kao velikog potrošača struje, olakšicama u plaćanju komunalne naknade i komunalnog doprinosa i sl.

Problem, na koji su upozorili iz ABS-a, je i neriješeno pitanje distribucije energenata tvrtkama u sisačkoj Južnoj industrijskoj zoni. Nekada je isporuku plina, struje, vode, pare i drugih energenata obavljala željezara, ali ABS nije registriran za tu djelatnost.

Načelno je dogovoreno da isporuke preuzmu za to ovlaštene državne tvrtke, ali ništa još nije učinjeno. Zbog toga iz austrijskog Oberndorfera, koji je u blizini izgradio tvornicu betonskih elemenata, najavljuju kako će, ako se problem uskoro ne riješi, morati prekinuti proizvodnju, jer su i oni i ABS u prekršaju.

Tvrtke kojima je Grad Sisak prodao parcele u poslovnoj zoni vrše pritisak na gradsku upravu smatrajući je odgovornom za infrastrukturu, a sisački gradonačelnik Dinko Pintarić pismom se obratio mjerodavnim ministarstvima sa zatjevom da se problem riješi.

Tagovi: Željezara Sisak, ABS, Danieli grupa, specijalni čelik
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, u fokusu HPB i HT
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, u fokusu HPB i HT
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak su Crobex indeksi porasli, prateći smjer europskih burzovnih indeksa koji se oporavljaju nakon jučerašnjeg pada, uz nešto veći promet, pri čemu su u fokusu bile dionice HPB-a i HT-a.
Najranjiviji na turističku aktivnost oko Zadra, Splita i Dubrovnika
ISTRAŽIVANJE
Najranjiviji na turističku aktivnost oko Zadra, Splita i Dubrovnika

ZAGREB - Zadarska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija najranjivije su jedinice lokalne samouprave na turističku aktivnost, s obzirom na broj noćenja po glavi stanovnika, najizraženiju sezonalnost turizma i strukturu smještaja s najvećim udjelom privatnog, dok je najmanje ranjiva Istarska županija.

Njemački hotelijeri će ipak morati plaćati turističku pristojbu
IZGUBILI SPOR
Njemački hotelijeri će ipak morati plaćati turističku pristojbu
KARLSRUHE - Njemački hotelijeri su izgubili sudsku parnicu u kojoj su zahtijevali ukidanje turističke i prijavne pristojbe koju naplaćuje lokalna vlast.
Mfin izdao kunske trezorce uz nešto više kamatne stope, a eurske uz negativnu
TREZORCI
Mfin izdao kunske trezorce uz nešto više kamatne stope, a eurske uz negativnu
ZAGREB - Ministarstvo financija u utorak je na aukciji prodalo trezorske zapise u vrijednosti 845 milijuna kuna i 11 milijuna eura, pri čemu kunske uz nešto više kamatne stope nego dosad, a eurske uz negativnu kamatnu stopu.
Smarter: Hrvatska može povećati proizvodnju suncokretovog ulja
ANALITIČARI
Smarter: Hrvatska može povećati proizvodnju suncokretovog ulja
ZAGREB - Hrvatska može povećati proizvodnju suncokretovog ulja i postati njegov izvoznik, ocjenjuje se u analizi konzultantske tvrtke Smarter u kojoj se ističe da Hrvatska proizvodi više suncokreta nego što joj treba, ali i znatno manje ulja od vlastitih potreba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE