GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zviždačica pred odborom EP-a: Facebook ugrožava integritet demokracije

Zviždačica pred odborom EP-a: Facebook ugrožava integritet demokracije
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.11.2021 / 20:52
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Facebookova zviždačica Frances Haugen poručila je pred odborom Europskog parlamenta u ponedjeljak da Facebook narušava integritet demokracije omogućavanjem i produbljivanjem polarizacije te favoriziranjem radikalnih stavova.

“Facebook može svojim djelovanjem oslabiti našu demokraciju i produbljivati podjele”, kazala je Haugen pred Odborom za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta u Bruxellesu.

"Platforma Facebook narušava integritet naše demokracije", dodala je.

Podatkovna inženjerka Haugen, koja je Facebook napustila u svibnju, poslala je desetke tisuća Facebookovih internih dokumenata regulatorima i medijima koji, kako tvrdi, pokazuju da je Facebook svjestan da omogućuje širenje mržnje, odnosno da njegovi algoritmi doprinose vidljivosti takvih sadržaja.

"Što je negativniji komentar bit će više lajkova pa i više novaca", kazala je Haugen Odboru za unutarnje tržište, objašnjavajući Facebookovu logiku.

"Postoje mogućnosti da Facebook i Instagram postanu sigurniji, ali Facebook to nije spreman učiniti zbog svoje dobiti, a posljedice su ogromne", istaknula je.

Između sigurnosti i dobiti, smatra Haugen, Facebook uvijek bira dobit, što proizvodi polarizaciju širom svijeta. Haugen je navela i kako je četiri posto korisnika Facebooka primilo 80 posto netočnih informacija.

Facebok nije ništa promijenio kada je shvatio da je "nuspojava" njegovih sustava širenje dezinformacija, ocijenila je Haugen, koja smatra da je Facebook "bitno manje transparentan i donosi manje odgovorne odluke" od drugih društvenih mrežam, poput Twittera.

Haugen je napomenula da se ne zalaže za zabranu polarizirajućih sadržaja na Facebooku, ali predlaže određenu vrstu "rangiranja" sadržaja.

Zviždačica je skeptična prema umjetnoj inteligenciji kao regulatoru sadržaja

Haugen je govorila o mogućoj regulaciji društvenih mreža, pri čemu je istaknula da bi Akt o digitalnim uslugama, koji je predložila Europska komisija, mogao biti "prekretnica na globalnoj razini" i "potencijalni zlatni standard".

Ta regulativa predviđa veću odgovornost društvenih mreža za sadržaj, koja je trenutno de facto nepostojeća.

Zviždačica je pak "skeptična" prema sustavima nadzora putem umjetne inteligencije. Smatra da je umjetna inteligencija loša kod složenih problema pa, primjerice, "ne može shvatiti sve nijanse govora o terorizmu".

Upotreba umjetne inteligencije po njoj je opasna i zbog netransparentnosti Facebooka koji bi se, smatra, trebao više otvoriti javnosti.

S praktične je strane teško provoditi nadzor nad Facebookom jer će revizori htjeti biti ponovno angažirani pa "neće toliko detaljno napraviti posao", a državne agencije nemaju dovoljno stručnog kadra za provjeru Facebooka koja zahtijeva "insidersko" iskustvo, ocijenila je Haugen.

Tagovi: Facebook, Frances Haugen, Mark Zuckerberg
PROČITAJ I OVO
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
EU otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete
ISTRAGA
EU otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete
BRUXELLES - Europska unija u ponedjeljak je otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete, u svojoj prvoj istrazi prema novom novom tehnološkom zakonodavstvu Zakona o digitalnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE