GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Značajan prodor Huaweija na tržištu podmorskih kablova

Značajan prodor Huaweija na tržištu podmorskih kablova
BIZNIS I POLITIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2019 / 11:31
Autor: Branimir Vidmarović
ZAGREB - Dok SAD vrši pritisak na saveznike kako bi distancirao Huawei od 5G mobilnih mreža, kineski kolos potiho napreduje na globalnom tržištu jedne od najvažnijih komponenti telekomunikacijske infrastrukture: podmorskih kablova.

Gotovo svi svjetski prijenosi podataka prolaze po kablovima na dnu oceana. Za to se koriste i telekomunikacijski sateliti, ali njihov udio u prijenosu podataka iznosi samo 1%. Na prvi pogled se može učiniti da SAD, Europa i Japan čvrsto kontroliraju tržište kablova, ali njihova dominacija možda i nije tako sigurna.

Huawei je uzdrmao industriju krajem prošle godine, kada je dovršio polaganje kabla između Južne Amerike i Afrike. Trenutno su sve oči svijeta uprte na Washington i njegov pokušaj da zabrani Huaweijevu opremu pete generacije, koja će ponuditi drastično bržu bežičnu uslugu od trenutne tehnologije četvrte generacije. Japan i Australija su zbile redove sa SAD-om, a administracija Donalda Trumpa vrši pritisak na Britaniju, Njemačku i Francusku da učine isto - navodno Bijela kuća ide tako daleko da prijeti uskraćivanjem važnih sigurnosnih informacija u slučaju neposluha.

Sa svoje strane Huawei ne pokazuje znakove posustajanja. Proizvođač pametnih telefona priprema se za nove prodajne proboje u Europi, Jugoistočnoj Aziji, Bliskom istoku i Africi. Postavlja se pozornica za borbu između SAD-a i Kine za dominaciju u telekomunikacijskoj tehnologiji i kontroli podataka. U pozadini ove bitke, tema podmorskih kabela još nije privukla pozornost javnosti.

No, kreatori sigurnosne politike sigurnosti u SAD-u, Japanu i Australiji sve su više uznemireni. U svijetu postoji oko 400 podmorskih kablova koji se protežu po dnu svjetskih mora i oceana. Kad god se elektronske poruke ili digitalne datoteke šalju s jednog kontinenta na drugi, signali prolaze kroz te kablove. Osim znanih kablova, velike zemlje također kontroliraju nebrojene tajne podvodne kablove koji se koriste u vojne svrhe.Vodeća kompanija na globalnom tržištu podmorskih kabela je SubCom iz SAD-a. Japanski NEC i europski Alcatel-Lucent su na drugom i trećem mjestu. Zajedno, ove tri tvrtke položile su preko 90% ukupne javno poznate duljine svjetskih podmorskih kabela.

Ali Huawei, kojeg je administracija Trumpa sada uvrstila na crnu listu i tako učinila oglednim primjerom trgovinskog okršaja, otima Zapadu dio kontrole. Prije desetak godina Huawei je ušao na tržište podmorskih kablova kroz zajedničko poduzeće s britanskom tvrtkom Global Marine Systems. Huawei je proširio svoju tržišnu prisutnost postavljanjem kratkih regionalnih kablova u jugoistočnoj Aziji i ruskom Dalekom istoku. U rujnu prošle godine, Huawei je iznenadio sve čelnike industrije u Japanu, SAD-u i Europi instalacijom 6000 km dugog transatlantskog kabela koji povezuje Brazil i Kamerun.

To je bila demonstracija Huaweijevih naprednih mogućnosti usprkos tome što kompanija po iskustvu i volumenu položenih kabela još kaska iza renomiranih igrača. U razdoblju 2015.-2020. očekuje se da će Huawei položiti 20 novih kabela - većinom kraćih od 1000 km. Čak i kada se polože svi kablovi, tržišni udio Huaweija u tom segmentu bit će manji od 10%. Međutim, dugoročno gledano, tvrtka se može nametnuti kao igrač kojeg je nemoguće ignorirati.

Procjenjuje se da Huawei trenutno radi na približno 30 projekata podmorskih kabela. Osim toga, navodno ima prste u 60-ak projekata za unapređenje obalnih postaja s ciljem povećanja prijenosnog kapaciteta. Ako SAD uspije isključiti Huawei iz 5G mreža u glavnim svjetskim zemljama, kineska tvrtka bi svejedno mogla i dalje ometati američke napore da zadrži vodstvo u upravljanju globalnim podatkovnim prometom.SAD, Japan i Australija su odlučili zajednički riješiti ovu potencijalne prijetnju. Koraci koji se razmatraju uključuju zabranu sudjelovanja Huawei u postavljanju kabela koji povezuju jednu od triju zemalja, te poziv drugim vladama da isključe Huawei iz postavljanja bilo kakvih većih kabela. Informirani izvori (novina Asia Nikkei Review, op. pr.), međutim, vide najmanje tri razloga zbog kojih će biti teško blokirati Huaweijev napredak u ovom području.

Prvo, Huawei je u kratkom razdoblju od svega desetak godina smogao zapadnim igračima baciti izazov u segmentu duljine kablova. Osim kabela između Brazila i Kameruna, kompanija gradi veze između Pakistana i Kenije te Džibutija i Francuske.

Drugo, Huawei već ima visoko konkurentne tehnologije za kopnenu telekomunikacijsku opremu. To se može iskoristiti za unaprjeđenje podmorskih repetitora (uređaja koji pojačavaju svjetlosni signal) i opreme za prijenos podataka na obalnim stanicama.

Treće, Huawei može iskoristiti politiku Pekinga u promicanju izgradnje digitalne infrastrukture od strane kineskih tvrtki diljem svijeta, u okviru inicijative Pojas i put. Nije poznato kakvu potporu Huawei prima od Pekinga, ali može kompanija si može priuštiti značajnu cjenovnu prednost u odnosu na japanske, američke i europske konkurente. Kako bi onda svijet trebao odgovoriti na napredak Huawei-a u industriji pomorskih kablova?

Gotovo je nemoguće u potpunosti isključiti kineske tvrtke iz razvoja međunarodne infrastrukture i bilo bi nepromišljeno to pokušavati. S rastom podatkovnog prometa, raste i potražnja za novim podvodnim kabelima u regiji Azije i Pacifika. Velike industrijske sile teško bi mogle zadovoljiti rastuću potražnju.Japanski, američki i europski igrači moraju se usredotočiti na očuvanje zajedničke kontrole nad „temeljnim pravcima“ preko kojih se šalju osjetljivi sigurnosni i tehnološki podatci.Točnije, osim Japana, SAD-a i Australije, Huawei-u bi trebalo zabraniti pristup pravcima koji su povezani s članicama NATO-a. Vlade bi trebale poduzeti političke mjere kako bi osigurale da se takvi projekti daju isključivo japanskim, američkim i europskim kompanijama.

Još jedan hitan politički izazov je jačanje sigurnosti obalnih stanica. Stručnjaci tvrde da je teško presresti informacije koje kolaju optičkim vlaknima u podmorskim kabelima. No moguće je prisluškivati komunikacije koje prolaze kroz obalne stanice.Vlade bi trebale učiniti više da povećaju zaštićenost stanica od presretanja i drugih prijetnji poput  terorističkih napada. Kada bi obalna stanica ključnog podmorskog kabela bila uništena, velike količine međunarodnog poslovanja i drugih vitalnih komunikacija bile bi prekinute i izgubljene, što bi imalo razorne posljedice.

Konkurencija u industriji podmorskih kablova nije ništa novo. Nakon završetka Prvog svjetskog rata, među pobjednicima je izbila žestoka svađa oko podijele kabela koje je postavila Njemačka. Igrači su bili svjesni da kontrola kablova daje snažnu geopolitičku prednost. Tijekom tog razdoblja, Japan je kupio kabel između otoka Yap u južnom Pacifiku i Šangaja. Ta veza je bila temelj razvoja međunarodne telekomunikacijske mreže Japana.Sada se SAD i Kina natječu za globalnu hegemoniju, a oceansko dno postaje glavno bojno polje.

Izvor: Nikkei Asia Review

autor: HIROYUKI AKITA

https://asia.nikkei.com/Spotlight/Comment/Undersea-cables-Huawei-s-ace-in-the-hole

prijevod

Tagovi: Huawei, podmorski kablovi, 5G tehnologija, Donald Trump, trgovinski rat
PROČITAJ I OVO
Clutch uvrstio zagrebački Ingemark na listu 100 najbrže rastućih tvrtki
RANGIRANJA
Clutch uvrstio zagrebački Ingemark na listu 100 najbrže rastućih tvrtki
ZAGREB - Na listu najbrže rastućih 100 tvrtki uvršten je i Ingemark koji je prošlu godinu završio s prihodom od 14,3 milijuna kuna, što je 6,4 milijuna više nego 2019. godine.
Logitech: Uprihodili pet milijardi dolara od rada od kuće
RAD NA DALJINU
Logitech: Uprihodili pet milijardi dolara od rada od kuće

LAUSANNE - U financijskom izvještaju za fiskalnu godinu 2021. Logitech navodi kako je tvrtka zbog rada od kuće u navedenom razdoblju uprihodila čak pet milijardi dolara, odnosno 76% više nego 2020.

Zbogom Windowsima 10
OPERATIVNI SUSTAV
Zbogom Windowsima 10
REDMOND - Microsoft je povukao još jedan zanimljiv potez koji se tiče budućnosti njihovih "zadnjih" Windowsa. Na službenim su stranicama objavili datum koji označava potpuni kraj podrške za Windows 10 Home i Pro.
Stropni covid detektori upozoravaju je li netko u prostoriji zaražen
ZARAZA
Stropni covid detektori upozoravaju je li netko u prostoriji zaražen
LONDON - Što kad bi postojao nenametljiv način da se otkrije je li netko tko se nalazi s vama u prostoriji zaražen koronavirusom? Britanski znanstvenici kažu da su razvili stropni covid "detektor" koji u samo 15 minuta može otkriti je li netko zaražen.
HAKOM: I u 2021. pojačano korištenje mobilnih mreža i brzog interneta
MREŽE
HAKOM: I u 2021. pojačano korištenje mobilnih mreža i brzog interneta
ZAGREB - U mobilnim mrežama u Hrvatskoj 4,3 milijuna korisnika u prvom je tromjesečju utrošilo 2,8 milijardi minuta ili 6 posto više nego u istom razdoblju 2020., a najviše je pri uporabi elektroničkih komunikacija porastao promet po svim širokopojasnim pristupnim tehnologijama, za 54 posto, na 624,3 milijuna gigabajta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE