GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zeković: SBB planira da proširi poslovanje na mobilnu telefoniju

Zeković: SBB planira da proširi poslovanje na mobilnu telefoniju
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2021 / 17:07
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Kablovski operator SBB želi da proširi svoje poslovanje na mobilnu telefoniju u skladu sa zakonom, izjavio je izvršni direktor te kompanije Milija Zeković.

„Samo fer tržišni uslovi i zdrava konkurencija mogu da obezbede najkvalitetniju uslugu mobilne telefonije u Srbiji“, rekao je Zeković u intervjuu za Nedeljnik.

On je potvrdio da je kompanija SBB, koja posluje u okviru Junajted (United) grupe, podnela u februaru ove godine zvaničan zahtev Regulatornoj agenciji za elektronske komunikacije i poštanske usluge Srbije (RATEL) da pokrenu postupak javnog nadmetanja za 5G mrežu, jer bi, kako je istakao, i novi i postojeći mobilni operatori bili motivisani da ulažu u tržište, od čega bi korist imali gradjani, privreda i ekonomija Srbije.

Na pitanje da li na tržištu Srbije, gde je 8,26 miliona aktivnih korisnika mobilne telefonije, pored postojeća tri operatora ima prostora za još jednog, Zeković je rekao da gradjani Srbije možda i ne znaju koliko su kao korisnici mobilne telefonije u nepovoljnom položaju, jer imaju lošiju ponudu u poredjenju sa stanovnicima regiona, a u isto vreme usluge plaćaju višestruko skuplje.

„Paradoksalno, u odnosnu na prosečna primanja gradjana u Srbiji, koja su znatno manja u odnosu na Hrvatsku i Sloveniju, naši gradjani za mobilne podatke plaćaju mnogo više. Tačno govoreći, od 1,3 do 5,5 puta više plaćamo mobilne podatke nego stanovnik Hrvatske ili Slovenije“, rekao je on.

Dodao je da je interes države da, ukoliko ima zainteresovanosti, poveća broj operatora mobilne telefonije, jer to znači veći prihod od prodaje licenci, a istovremeno nižu cenu za korisnike.

„Mi u SBB-u vjerujemo da su liberalizacija tržišta telekomunikacija, slobodna konkurencija i fer tržišni uslovi način da se i korisnicima u Srbiji obezbede niže cene i kvalitetnije usluge mobilne telefonije. Spremni smo da proširimo svoje poslovanje i na mobilnu telefoniju i pružimo im najbolju ponudu“, istakao je Zeković.

Po njegovim rečima, o tome da je tržište mobilnih usluga u Srbiji nekonkurentno, govore i podaci o značajnim razlikama u cenama i količini dostupnih podataka velikih telekomunikacionih operatora koji istovremeno posluju u Srbiji i u drugim zemljama u regionu.

Odgovarajući na pitanje da li je SBB dobio odgovor od Telenora da mu iznajmi po tržišnim cenama infrastrukturu za mobilnu mrežu, Zeković je rekao da ni posle više od mesec dana nema odgovora.

„Osim obraćanja RATEL-u tražili smo i da Vlada Srbije i nadležno Ministarstvo za trgovinu i telekomunikacije raspišu aukciju za 5G mrežu koja je bila planirana za mart, ali su pod izgovorom da je ekonomska kriza, da operatori samim tim nemaju interes za uvodjenje takve mreže i da nema potrebe gradjana za takvom mrežom, odustali od aukcije do daljeg“, rekao je Zeković.

On smatra da je odlaganje aukcije bez zakazivanja novog datuma vrlo neobično, posebno u situaciji u kojoj su mnoge države u regionu već započele izgradnju 5G mreže.

Podsetio je da je Junajted grupa uložila u Srbiji skoro 900 miliona evra, a samo u prošloj godini više od 80 miliona. Grupa ima više od 2.700 zaposlenih u Srbiji i spremna je da uloži 240 miliona evra u infrastrukturu i razvoj u Srbiji u naredne tri godine.

Tagovi: Milija Zeković, kompanija SBB, mobilna telefonija, fiksna telefonija
PROČITAJ I OVO
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BOLJE OD OČEKIVANJA
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
TAIPEI - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company u četvrtak je nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, zahvaljujući stalnoj snažnoj potražnji za naprednim čipovima, posebno onima koji se koriste u aplikacijama umjetne inteligencije.
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
REZULTATI
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
AMSTERDAM - ASML je u ponedjeljak priopćio da je dobit u prvom tromjesečju nadmašila očekivanja, dok je prodaja iznevjerila predviđanja, a kompanija ostaje pri svojim izgledima za cijelu godinu.
Cook poručio da Apple želi proizvodnju u Indoneziji
PORUKE
Cook poručio da Apple želi proizvodnju u Indoneziji
JAKARTA - Glavni izvršni direktor Applea Tim Cook rekao je da tvrtka "gleda" na proizvodnju u Indoneziji na sastanku s indonezijskim predsjednikom Jokom Widodom u srijedu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE