GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zdravstvo i socijalna skrb najviše će profitirati od uvođenja 5G tehnologije

Zdravstvo i socijalna skrb najviše će profitirati od uvođenja 5G tehnologije
5G
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.02.2021 / 09:49
Autor: SEEbiz
LONDON – Porast produktivnosti i učinkovitosti omogućen primjenom 5G-a potaknut će promjene u poslovanju, vještinama i uslugama u vrijednosti od 1,3 bilijuna američkih dolara globalnog BDP-a do 2030. godine.

U izvješću Powering Your Tomorrow, PwC po prvi put kvantificira ekonomski učinak nove i postojeće upotrebe 5G u komunalnim djelatnostima, zdravstvu i socijalnoj skrbi, sektoru potrošačkih dobara, medijima i financijskim uslugama u osam gospodarstava s naprednim uvođenjem te tehnologije: Australiji, Kini, Njemačkoj, Indiji, Japanu, Južnoj Koreji, SAD-u i Ujedinjenoj Kraljevini (UK).

Više od samo brže verzije mobilne povezanosti na 4G, brzina, pouzdanost, smanjena potrošnja energije i masivna povezanost 5G-om utjecat će na transformaciju tvrtki i šireg društva, omogućujući sveprisutan superbrzi širokopojasni pristup. U kombinaciji s ulaganjima u umjetnu inteligenciju (AI) i internet stvari (IoT), 5G se može koristiti kao platforma koja omogućuje tvrtkama i društvu ostvariti sve blagodati napretka novih tehnologija.

Ekonomski dobici predviđaju se u svim gospodarstvima koja su procijenjena u istraživanju, jer 5G nudi potencijal za preispitivanje poslovnih modela, vještina, proizvoda i usluga, s prednostima koje će se ubrzati početkom 2025. godine kako se aplikacije koje podržava 5G sve više šire.

Prema istraživanju, SAD (484 milijarde američkih dolara), Kina (220 milijardi američkih dolara) i Japan (76 milijardi američkih dolara) doživjet će najveći porast kao rezultat primjene 5G tehnologije, zbog veličine njihovih gospodarstava i jakih modernih industrijskih proizvodnih sektora.

Na regionalnoj se razini očekuje da će Europa, Bliski Istok i Afrika (EMEA) imati najviše koristi od primjene 5G u sektoru proizvodnje, zbog veličine proizvodnih sektora. To demonstrira potencijal regionalne konkurentske prednosti kroz pristupe usvajanju i regulaciji tehnologije.

Wilson Chow, globalni voditelj usluga u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija iz PwC-a Kina, komentira:

„Ovi brojevi kvantificiraju utjecaj, ali je možda još važnije da naše istraživanje odražava vrijednost 5G-a - nove razine povezivanja i suradnje znače da će tvrtke moći vidjeti, učiniti i postići više. To će otvoriti nove mogućnosti rasta i promjene dok organizacije preispituju i preoblikuju način poslovanja u postpandemijskom svijetu."

„S pandemijom koja ubrzava digitalizaciju u svim sektorima, 5G će djelovati kao daljnji katalizator. Pojavit će se u ovom desetljeću kao temeljni dio naše društvene infrastrukture i kao platforma za poticanje konkurentnosti nacionalnih gospodarstava, novih poslovnih modela, vještina i sektora.”

Tanja Čuraković Jakovljević, voditeljica usluga strateškog i operativnog savjetovanja u sektoru tehnologija, medija i telekomunikacija iz PwC-a Hrvatska dodala je:

„Pandemija je ubrzala digitalizaciju u svim sektorima, a posebno će 5G napredna komunikacijska infrastruktura biti podloga za razvoj inovacija i dostizanje preostalih digitalizacijskih ciljeva u svim sektorima kroz veću efikasnost uređaja, veću pouzdanost mreže te mogućnost povezivanja velikog broja uređaja na malom području. 5G tehnologija će donijeti novu tehnološku revoluciju, a sektori koji će bilježiti najbrži rast su zdravstvo - omogućavanjem pružanja usluga na daljinu, promet - uvođenjem pametnih kontrola i usluga, te poljoprivreda - uvođenjem visoko precizne opreme. Hrvatskoj tek predstoji dodjela frekvencija i izgradnja 5G infrastrukture, no teleoperateri su već uspješno odradili testiranja u nekoliko većih hrvatskih gradova."

Postizanje boljih, bržih rezultata u zdravstvu i socijalnoj skrbi
Više od polovice globalnog gospodarskog utjecaja (530 milijardi američkih dolara) potaknut će se transformacijom iskustva za pacijente, pružatelje usluga i medicinsko osoblje u zdravstvu i socijalnoj skrbi u sljedećih deset godina.

Iako je ubrzanje telemedicine tijekom pandemije COVID-19 dalo uvid u budućnost zdravstvene zaštite, skrb na daljinu samo je jedno od područja u kojem 5G može omogućiti i bolje zdravstvene ishode i uštedu troškova.

Primjene 5G uključuju daljinsko praćenje i savjetovanje, razmjenu podataka u bolnici u stvarnom vremenu, poboljšanu komunikaciju između liječnika i pacijenta i automatizaciju u bolnicama kako bi se smanjili troškovi zdravstvene zaštite.

Na razini sektora utjecaji se razlikuju za pojedina gospodarstva. Predviđa se da će SAD i Australija imati najviše koristi od primjene u financijskim uslugama; Indija od pametnih komunalnih usluga; Kina i Njemačka u proizvodnji. Ostale industrije analizirane u istraživanju pokazuju značajan potencijal novih i postojećih primjena tijekom sljedećeg desetljeća, potičući promjene u vještinama, poslovima, potrošačkim proizvodima i regulativi:

● SMART upravljanje komunalnim uslugama podržavat će ekološke ciljeve u svrhu smanjenja emisija ugljičnog dioksida i otpada omogućavanjem kombiniranih pametnih brojila i mreža za uštedu energije, te poboljšanjem upravljanja otpadom i vodama praćenjem curenja otpada i vode (330 milijardi američkih dolara).
● Primjene u sektorima potrošačkih dobara i medija uključuju: streaming igre (OTT gaming), oglašavanje u stvarnom vremenu i korisničke usluge (254 milijarde američkih dolara)
● Primjene u proizvodnji i teškoj industriji uključuju: praćenje i smanjenje kvarova, povećanu upotrebu autonomnih vozila (134 milijarde američkih dolara)
● Primjene u sektoru financijskih usluga, uključujući smanjenje prijevara i poboljšanje korisničkog iskustva (86 milijardi američkih dolara)

Wilson Chow komentira:
„5G je više od mobilne povezanosti. Stavlja novu perspektivu na unapređenje produktivnosti i preispitivanje cjelokupnih poslovnih modela za budućnost. S obzirom na razmjere potencijala i njegove učinke, svaka organizacija trebat će plan primjene 5G-a u sljedećih pet godina u tehnološkim i poslovnim strategijama kako bi maksimizirala mogućnosti i pripremila se za način integriranja vlastite tehnologije s poslovnim strategijama, te stupila u interakciju s korisnicima, lancem opskrbe i regulatorima."
Istraživanje naglašava da će doseg tehnološkog potencijala 5G-a zahtijevati od poduzeća i vlada razmatranje novih pristupa regulatornom i potrošačkom angažmanu, usredotočujući se na način korištenja tehnologije.

Wilson Chow komentira: „Kod bilo koje tehnologije, politički angažman, transparentnost i povjerenje javnosti ključni su čimbenici. Bez obzira radi li se o korištenju samostalnih vozila ili telemedicine, načinu upravljanja podacima, razmještanju infrastrukture ili načinu na koji različiti sektori surađuju, poduzeća i vlade moraju se usredotočiti na reguliranje tehnologije, na promicanje transparentnosti u primjeni 5G-a, izgradnju i održavanje povjerenja javnosti u njegovu upotrebu i potencijal."

Tagovi: Zdravstvo, socijalna skrb, 5G tehnologija, PricewaterhouseCoopers
PROČITAJ I OVO
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
POTEZI
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
PEKING - Američki tehnološki div Apple uklonio je Metine aplikacije WhatsApp i Threads iz svog App Storea u Kini.
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE