GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zbog 5G mreže u Hrvatskoj, BiH mora ugasiti 171 analogni televizijski odašiljač

Zbog 5G mreže u Hrvatskoj, BiH mora ugasiti 171 analogni televizijski odašiljač
5G
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2021 / 13:31
Autor: SEEbiz / H
MOSTAR - Regulacijska agencija za komunikacije Bosne i Hercegovine (RAK) je po zahtjevu Hrvatske agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) započela s gašenjem 171 analognog odašiljača TV postaja u BiH, budući da ometaju uvođenje 5G mreže u Hrvatskoj.

"Tim zahtjevom (HAKOM-a) se traži otklanjanje smetnji koje dolaze s teritorija BiH i koje ometaju uvođenje 5G mreže na konkretnim frekvencijskim resursima u Hrvatskoj", navodi se u priopćenju.

Pojašnjava se da je BiH bila obvezna prijeći na digitalno emitiranje sukladno standardima koje je utvrdila Međunarodna unija za telekomunikacije.

"Gašenje analognih predajnika tijekom kalendarske 2021. godine na ovakav ubrzan način posljedica je činjenice da BiH nije blagovremeno završila realizaciju strategije prijelaza na digitalno TV emitiranje, kao svoju preuzetu i ratificiranu međunarodnu obvezu", naveli su iz RAK-a.

Bosna i Hercegovina godinama kasni s prijelazom na digitalni RTV signal, a tijekom ove godine hrvatski regulator HAKOM je zatražio od RAK-a da onemogući nastavak emitiranja analognim signalom, priopćili su iz bosanskohercegovačkog regulatora.

O postupku gašenje odašiljača ta agencije je već izvijestila tri javna RTV servisa i komercijalne TV postaje. Pojasnila je da se radi o gašenju 171 analognog televizijskog odašiljača koje koristi ukupno 26 javnih i komercijalnih TV postaja u BiH.

Tri javna RTV servisa trebali su uspostaviti zajedničko tijelo na razini države, kako bi se moglo prijeći na digitalno emitiranje. Tome se protive vlasti iz srpskoga entiteta.

Tagovi: 5G mreža, 5G tehnologija
PROČITAJ I OVO
Facebook od 2016. uložio više od 13 milijardi dolara u sigurnosne mjere
SIGURNOST
Facebook od 2016. uložio više od 13 milijardi dolara u sigurnosne mjere
WASHINGTON - Facebook Inc objavio je u utorak da je od 2016. uložio više od 13 milijardi dolara u sigurnosne mjere, nekoliko dana nakon što je Wall Street Journal objavio da tvrtka nije uspjela popraviti "štetne učinke platforme".
Wozniak pokreće potpuno drugačiju privatnu svemirsku kompaniju
POTEZI
Wozniak pokreće potpuno drugačiju privatnu svemirsku kompaniju
ZAGREB - Bransonu, Bezosu i Musku, kao tehnološkim poduzetnicima koji su se okušali u svemirskoj tehnologiji i raznim projektima vezanima uz svemir, trebalo bi se uskoro pridružiti još jedno zvučno ime iz ove industrije.
WhatsApp planira veliku promjenu
PROMJENE
WhatsApp planira veliku promjenu
ZAGREB - Facebookova platforma za dopisivanje već neko vrijeme stoji neokaljena ostatkom njihovog ekosustava, no to bi se uskoro moglo promijeniti uvođenjem nečega što se najlakše može opisati kao poslovni imenik.
Ikea lansira niz proizvoda za gamere
NOVI ISKORAK
Ikea lansira niz proizvoda za gamere
ZAGREB - Od listopada ove godine, Ikea će svoju ponudu proširiti na ciljanu grupu korisnika, gamere, za koje će u ponudi imati više od 30 novih proizvoda.
Preminuo Clive Sinclair
IN MEMORIAM
Preminuo Clive Sinclair
ZAGREB - Umro je sir Clive Marles Sinclair, tvorac čitave linije 8-bitnih računala koja su redefinirala računalstvo u 80-tima i iz domene znanstvenika i profesionalaca približile ga kućnim korisnicima ponajprije u Velikoj Britaniji, ali i Europi i čitavom svijetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE