GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zašto je Spotify prigrlio Joea Rogana?

Zašto je Spotify prigrlio Joea Rogana?
PLATFORME
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.01.2022 / 17:31
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Neil Young je sa Spotifya povukao sve svoje pjesme iz protesta protiv neistina koje tamo širi američki komičar Joe Rogan o koroni. Jer i taj portal u prvom redu zanima broj slušatelja - a ne sadržaj.

"Spotify je postao mjesto gdje se šire po život opasne neistine o COVID-19. Tu se prodaju laži za novac", piše legendarni pjevač i skladatelj Neil Young. Tu misli prije svega na program američkog komičara Joea Rogana koji na svom programu The Joe Rogan Experience (JRE) zajedno sa svojim odabranim "stručnjacima" širi svoje viđenje ove pandemije.

Je li ova pandemija "planirana", a cjepivo tek "eksperiment", to možda može biti nečije privatno mišljenje, ali je pitanje treba li tome dati medijski prostor. Pismo prosvjeda Spotifyu protiv takvih sadržaja je početkom mjeseca poslalo i preko 270 znanstvenika i medicinskih stručnjaka, a Neil Young je tu bio jasan: na tom kanalu će biti ili Joe Rogan ili Neil Young.

I portal Spotify je odlučio: Neil Young mu ne treba i ove srijede je potvrdio kako je počeo brisati hitove ovog pjevača iz svoje baze podataka. To je i za Neil Younga ozbiljan financijski gubitak - oko 60% njegovih prihoda dolazi od streaminga preko ovog portala, ali prošle godine je The Joe Rogan Experience bila serija Spotifya s najvećom publikom gdje svaki nastavak prati 11 milijuna korisnika. Spotify je također skupo platio i isključivo pravo emitiranja programa ovog komičara, mediji govore o 100 milijuna dolara koliko je platio 2020. godine.

No ovaj spor također otvara pitanje odgovornosti tvrtke koja prenosi sadržaje: švedsko-britanska tvrtka Spotify je počela kao portal za slušanje glazbe, ali već neko vrijeme širi svoju djelatnost i na podcast (playable on demand - reproduciranje po zahtjevu) drugih sadržaja. No dok su socijalne mreže već dugo pod pritiskom javnosti i države u kojima su dostupne bile prisiljene uvesti barem nekakva pravila za neprihvatljive - a onda i namjerno neistinite sadržaje, za streaming i podcast platforme to još uvijek nije posve jasno.

Spotify se radije odlučio za komičara nego za Neil Younga već i zato jer je u žestokoj konkurenciji: slično nude već mnogi, od YouTubea i Netflixa pa do Googlea i Applea i za sad zapravo tek sami sebi propisuju pravila. Tako Apple u svojim smjernicama upozorava kako nisu dozvoljeni "sadržaji koji mogu imati štetne ili opasne posljedice", a i Google je uoči nedavnih američkih izbora objavio kako će "možda obrisati" informacije koje "možda nisu više aktualne ili dolaze iz izvora koji slijede svoje interese".

No stav Spotifya zapravo nije posve jasan: s jedne strane predsjednik uprave tog portala Daniel Ek je na pitanje snosi li Spotify kao izdavač odgovornost za sadržaje koje objavljuje pa tako i za program Rogana, kaže kako taj podcast nema namjeru brisati njegove priloge. "Mi kod nas imamo i mnoge, vrlo dobro plaćene rappere koji svake godine na Spotifyu zarađuju na desetke milijuna dolara, a mi ni njima ne propisujemo što da pjevaju u svojim pjesmama."

No s druge strane, Digital Music News javlja kako Spotify zapravo jest uklonio čak 42 epizode The Joe Rogan Experience iz godine 2021. gdje su se čule razne sporne tvrdnje. Između ostalih je obrisana i epizoda s poznatim teoretičarem zavjera Davidom Seamanom, kao i s komičarem Chrisom D'Eliom koji je 2020. optužen za napastovanje maloljetnica.

U priopćenju Spotifya objavljenom u američkom Billboardu se čini kako on želi "i ovce i novce", publiku i etička načela: "Želimo da su svi muzički i zvučni zapisi svijeta na raspolaganju preko Spotifya. To donosi golemu odgovornost kad se radi očuvati i sigurnost slušatelja i slobodu izvođača. Raspolažemo detaljnim smjernicama našeg rada i od početka pandemije smo odstranili preko 20.000 zvučnih zapisa vezanih za koronu. Žalimo zbog odluke Neil Younga da ukloni svoju muziku sa Spotifya, ali se i nadamo da ćemo ga ubrzo opet moći ponovno pozdraviti kod nas."

A to onda znači kao što je Neil Young rekao: ili on, ili Joe Rogan. Oboje neće ići.

Tagovi: Spotify, Joe Rogan, Neil Young, koronavirus, Apple, YouTube
PROČITAJ I OVO
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BOLJE OD OČEKIVANJA
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
TAIPEI - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company u četvrtak je nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, zahvaljujući stalnoj snažnoj potražnji za naprednim čipovima, posebno onima koji se koriste u aplikacijama umjetne inteligencije.
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
REZULTATI
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
AMSTERDAM - ASML je u ponedjeljak priopćio da je dobit u prvom tromjesečju nadmašila očekivanja, dok je prodaja iznevjerila predviđanja, a kompanija ostaje pri svojim izgledima za cijelu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE