GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zaključena javna ponuda dionica Spana

Zaključena javna ponuda dionica Spana
IPO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2021 / 18:08
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Prvi i drugi krug javne ponude dionica Spana zaključeni su u petak u 17 sati, a konačnu cijenu dionice ta tehnološka tvrtka odredit će u utorak, 14. rujna, kazali su u petak iz Spana na upit Hine.

S ciljem izlaska na Zagrebačku burzu, Span je kao prva tehnološka kompanija u Hrvatskoj putem javne ponude ponudio 578.200 vlastitih dionica, što čini 29,5 posto temeljnog kapitala, uz raspon cijene od 160 do 175 kuna.

Pravo na sudjelovanje u javnoj ponudi od 6. do 10. rujna imali su Spanovi zaposlenici i ostali ulagatelji (kvalificirani i mali), uključujući i sve hrvatske građane.

Nakon što u utorak 14. rujna Span podatak o konačnoj cijeni po kojoj će prodavati dionice dostavi Hanfi, tjedan dana kasnije. 21. rujna, objavit će i konačne rezultate javne ponude.

"Konačni rezultati ponude bit će objavljeni u utorak 21. rujna, i tada će biti i poznato koliko dionica je ukupno prodano i koliki su iznos ulagatelji ukupno uplatili za ponuđene dionice. Istog dana sve Spanove dionice, ukupno njih 1.960.000, bit će uvrštene na Službeno tržište Zagrebačke burze", navode u petak iz Spana.

U prvom krugu javne ponude pravo na kupnju dionica, i to 49 tisuća dionica od ukupo ponuđenih, imali su zaposlenici Spana, s time da su pojedinačno mogli kupiti najviše 1.500, dok su u drugom krugu pravo na kupnju ostalih 529.000 dionica imali svi ostali ulagatelji.

Uoči početka javne ponude iz Spana su izvijestili da kao grupa imaju godišnju stopu rasta prihoda višu od 20 posto te da da su i jedan od najvećih izvoznika, jer 70 posto prihoda ostvaruju na međunarodnom tržištu.

Span je jedna od 'najstarijih' i najjačih hrvatskih IT tvrtki, koja se od osnivanja 1993. sa sjedištem u Hrvatskoj od integratora sistemskih sustava razvila u globalnu IT grupu sa širokom ponudom usluga u cloudu, sigurnosti i podrške, i koja na šest kontinenata savjetuje više od 1200 korisnika.

Grupu čine tri domaća društva - Infocumulus, Bonsai.tech i Trilix, te sedam društava u Sloveniji, Velikoj Britaniji, SAD-u, Njemačkoj, Ukrajini, Azerbajdžanu i Švicarskoj.

EIZ: Dobra vijest za ostale tvrtke, burzu, institucionalne i male ulagatelje

Skorašnji izlazak Spana kao prve hrvatske IT kompanije na Zagrebačku burzu komentirala je ovog tjedna i ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ) Tajana Barbić, ističući da je to dobra vijest i za ostale tvrtke, burzu, institucionalne i male ulagatelje.

"Ovo je dvanaesta javna ponuda dionica na Zagrebačkoj burzi (ZSE), prva koja se odnosi na tehnološku tvrtku, i to je važan smjer razvoja tržišta kapitala jer olakšava pristup financiranju putem tržišta kapitala i ostalim domaćim tvrtkama, a s druge strane predstavlja investicijsku priliku i za male ulagatelje koji tradicionalno nisu okrenuti burzi u traganju za ulagačkim prilikama", komentira Barbić.

Naglašava i da je taj izlazak na ZSE i u skladu sa svjetskim trendovima, te se, kako dodaje, očekuje i da će polučiti pozitivne efekte za sve uključene, kao i da se sada može očekivati da će i ostale tvrtke iz tehnološkog sektora, koje su u primjerenoj fazi životnog ciklusa, slijediti ovaj primjer i ponuditi svoje dionice te si osigurati financiranje na domaćem tržištu kapitala.

"To bi bio samo jedan od kanala doprinosa ovog propulzivnog sektora transformaciji hrvatskog gospodarstva iz gospodarstva temeljenog na jednostavnim uslugama u gospodarstvo zasnovano na intenzivnom korištenju znanja i visokih tehnologija", poručuje Barbić, koja iznosi i podatke konzultantske kuće Ernst i Young, po kojima je u 2020. na globalnoj razini provedeno 1.363 javnih ponuda dionica ili 19 posto više nego u 2019.

Dominantan broj tvrtki koje su pritom prvi puta izašle na burzu upravo su iz tehnološkog sektora, njih 24 posto, dok su ukupni prihodi od IPO-a u 2020. globalno dosegli 268 milijardi dolara, od kojih se trećina odnosi na tehnološki sektor.

U prvoj polovicn 2021. trendovi se nastavljaju te je u svijetu već provedeno 1.070 IPO-a, od čega je tehnoloških bilo 27 posto, iznosi Barbić.

Tagovi: Span, javna ponuda dionica, inicijalna javna ponuda
PROČITAJ I OVO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
POTONUĆE
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
PEKING - Appleova prodaja iPhonea oštro je pala u Kini u prvom tromjesečju ove godine, a tvrtka je osjetila jaku konkurenciju domaće marke Huawei, prema novom izvješću tvrtke za istraživanje tržišta Counterpoint Research.
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
DOGOVOR
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
NEW YORK - Globalno upravno tijelo nogometa FIFA blizu je dogovora s Appleom da toj tehnološkoj kompaniji da svjetska televizijska prava za novi, jednomjesečni klupski turnir, izvijestio je u ponedjeljak New York Times.
Alphabet ima toliko gotovine da bi mogao početi isplaćivati dividende
DIVIDENDA
Alphabet ima toliko gotovine da bi mogao početi isplaćivati dividende
NEW YORK - Alphabet Inc. donosi toliko novca da rastu nade da će naučiti nešto iz prmjera Meta Platformsa i početi isplaćivati dividendu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE