GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

YouTube formirao fond od 100 milijuna dolara za autore kratkih sadržaja

YouTube formirao fond od 100 milijuna dolara za autore kratkih sadržaja
BUDŽET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.05.2021 / 09:19
Autor: SEEbiz
NEW YORK - YouTube je svjetsku slavu stekao kao platforma na koju se može postaviti bilo kakav video zapis.

Posljednjih godina autore usmjeravaju prema tome da snimaju uratke duže od 10 minuta, kako bi se povećala pozornost gledatelja, poraslo vrijeme provedeno uz video, a samim time se i povećali prihodi od oglasa. No, kao konkurencija im se nedavno prikrao TikTok, društvena mreža na kojoj se dužina video zapisa mjeri u sekundama – pa je YouTube odgovorio lansiranjem usluge Shorts prošle godine.

Usluga je trenutačno dostupna na tržištima SAD-a i Indije, s potencijalom širenja na ostatak svijeta. No, iz Googleovog servisa žele, uz širenje dostupnosti Shortsa, osigurati da na toj sekciji postoji i dovoljno kvalitetnog sadržaja koji bi privukao gledatelje, pa su se uhvatili osmišljavanja načina monetizacije i nagrađivanja autora.

Kako bi financijski motivirali youtubere i sve ostale na stvaranje kratkih video zapisa u okviru usluge Shorts, pokrenuli su YouTube Shorts Fund, fond u koji su izdvojili čak 100 milijuna američkih dolara. Taj će novac biti distribuiran autorima kratkih sadržaja tijekom ove i do kraja sljedeće godine. Za dio ovog pozamašnog financijskog kolača moći će se "ogrebati" svi korisnici YouTubea, jednostavno stvarajući sadržaje primjerene za postavljanje na Shorts sekciju.

Odgovorni iz YouTubea će svakog mjeseca birati autore čiji sadržaji su bili najgledaniji i koji su potaknuli najveću angažiranost korisnika. Najgledaniji i najaktivniji autori bit će financijski adekvatno nagrađeni, a moći će i svojim povratnim informacijama sudjelovati u daljnjim poboljšanjima usluge YouTube Shorts.

Ovo je tek prvi korak u monetizaciji kratkih sadržaja, poručili su iz YouTubea. Napominju i kako su u posljednje tri godine autorima iz cijelog svijeta već isplatili preko 30 milijardi dolara, i da čine sve kako bi financijski nagradili i novu generaciju youtubera koji će se pronaći u kratkim viralnim video zapisima.

Tagovi: YouTube, video sadržaji, TikTok, YouTube Shorts Fund, Google
PROČITAJ I OVO
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
POTEZI
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
EINDHOVEN - Nizozemska vlada objavila je u četvrtak da planira uložiti 2,5 milijarde eura u regiju Eindhoven u sklopu plana koji bi trebao odvratiti proizvođača opreme za proizvodnju čipova ASML od selidbe u inozemstvo.
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE