GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wirecard objavio stečaj

Wirecard objavio stečaj
BANKROT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.06.2020 / 13:43
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačka financijsko-tehnološka kompanija Wirecard proglasila je u četvrtak stečaj nakon što je iz njezine bilance netragom nestalo 1,9 milijardi eura.

Nova uprava odlučila je podnijeti zahtjev na sudu u Munchenu „zbog prijetnje insolventnosti i prekomjerne zaduženosti“.

Trenutno procjenjuju trebaju li objaviti stečaj i za svoje podružnice.

Wirecard je osnovan 1999. godine u predgrađu Muenchena, na vrhuncu balona internetskih kompanija, i u početnoj fazi obrađivao je transakcije za internetske stranice koje su se bavile kockanjem i pornografijom.

S vremenom je proširio krug klijenata i postao miljenik ulagača te je 2018. godine uvršten u indeks frankfurtske burze DAX, nadmašivši po tržišnoj kapitalizaciji divove poput Deutsche Banka i Commerzbanka.

Njegov uspon protumačen je kao prodor financijsko-tehnoloških kompanija u prostor koji je dotada bio rezerviran samo za tradicionalne zajmodavce.

Njegova je tržišna vrijednost na vrhuncu iznosila 28 milijardi eura a danas je postao prva tvrtka uvrštena u indeks DAX koja je propala.

Skandal je izbio nakon što ih je revizor Ernst & Young prošlog tjedna upozorio da ne može pronaći dokaze o depozitima u vrijednosti 1,9 milijardi eura.

U priču su se uključile dvije banke na Filipinima, objavivši da su dokumenti o Wirecardovim računima krivotvoreni i da njemačka tvrtka nije njihov klijent.

Ured državnog tužitelja u Munchenu pokrenuo je istragu protiv izvršnog direktora Markusa Brauna zbog sumnje da je krivotvorio podatke i manipulirao tržištem.

Iz ureda su u međuvremenu poručili da će razmotriti i druga moguća kaznena djela.

I prije objave vijesti o stečaju frankfurtska burza obustavila je trgovinu Wirecardovim dioniacama koje su od prošlotjedne objave revizorskog izvješća oslabile više od 90 posto.

Tagovi: Wirecard, stečaj, bankrot, Ernst & Young, Deutsche Bank, Commerzbank, Frankfurtska burza
PROČITAJ I OVO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE