GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

WhatsApp tuži indijsku vladu zbog zakona za koji smatra da krši privatnost

WhatsApp tuži indijsku vladu zbog zakona za koji smatra da krši privatnost
TUŽBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2021 / 11:52
Autor: SEEbiz / H
NEW DELHI - Facebookov WhatsApp podigao je tužbu protiv indijske vlade u nastojanju da blokira propise koji stupaju na snagu u srijedu, a koji bi prisilili kalifornijsku tvrtku na kršenje zaštite privatnosti.

Od Visokog suda u Delhiju WhatsApp traži da jednu od novih zakonskih odredbi proglasi kršenjem prava na privatnost, jer od kompanija koje se bave društvenim mrežama traži identifikaciju "pravog začetnika informacija" kada vlasti to zahtijevaju.

Iako zakon propisuje davanje podataka te vrste samo o optuženima za nezakonite postupke, tvrtka je priopćila da tome u praksi ne može udovoljiti budući da su poruke šifrirane od pošiljatelja do primatelja, a radi pridržavanja zakona WhatsApp bi morao prekinuti enkripciju za primatelja, ali i za pošiljatelja poruke.

WhatsAppova žalba poziva se na presudu Vrhovnog suda Indije iz 2017. kojom se podržava privatnost u slučaju poznatom kao presuda Puttaswamy, rekli su izvori upućeni u temu.

Sud je tada utvrdio da se privatnost mora čuvati, osim u slučajevima kada su zakonitost, nužnost i proporcionalnost protiv nje. WhatsApp tvrdi da zakon ne podupire nijedan od tri navedena testa.

Stručnjaci su podržali argumente WhatsAppa.

"Novi zahtjevi za praćenjem i filtriranjem mogu okončati enkripciju od pošiljatelja do primatelja u Indiji", napisala je u ožujku znanstvenica Stanford Internet Observatorya Riana Pfefferkorn.

Glasnogovornik WhatsAppa odbio je komentirati slučaj.

Vladin dužnosnik je, pak, rekao da WhatsApp može pronaći način za pronalazak pošiljatelja dezinformacije, što je dugogodišnji stav vlade premijera Narendre Modija, te da se od tvrtke ne traži da prekine enkripciju.

WhatsApp-ova tužba naglašava rastući sukob između Modijeve vlade i tehnoloških divova, uključujući Facebook, Alphabetov Google i Twitter, na jednom od njihovih rastućih ključnih tržišta.

Napetosti su porasle nakon policijskog posjeta uredima Twittera početkom tjedna. Ta mreža za objavljivanje kratkih poruka označila je objave glasnogovornika vladajuće stranke i drugih kao one koje sadrže "medijsku manipulaciju", dodajući da je uključen i lažni sadržaj.

Vlada je također pritisnula tehnološke kompanije da uklone ne samo ono što je opisano kao dezinformacija o pandemiji koronavirusa koji hara Indijom, nego i neke kritike vladinog odgovora na zarazu koja svakodnevno ubija tisuće ljudi.

Posredničke smjernice i etički kodeks digitalnih medija, koje je u veljači donijelo indijsko ministarstvo tehnologije, određuje da "neki posrednici društvenih mreža" gube zaštitu od tužbi i kaznenih progona ako se ne pridržavaju kodeksa.

WhatsApp, njegova matična kompanija Facebook i drugi tehnološki konkurenti, puno su uložili u Indiju, ali brinu ih sve stroži propisi Modijeve vlade. Neki se nadaju odgodi uvođenja novih pravila.

WhatsApp u Indiji ima gotovo 400 milijuna korisnika.

Tagovi: WhatsApp, Indija, Stanford Internet Observatory, Twitter
PROČITAJ I OVO
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
POTEZI
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
PEKING - Američki tehnološki div Apple uklonio je Metine aplikacije WhatsApp i Threads iz svog App Storea u Kini.
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE