GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

WhatsApp na udaru kritika zbog ažuriranih odredbi o zaštiti privatnosti

WhatsApp na udaru kritika zbog ažuriranih odredbi o zaštiti privatnosti
KRITIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.07.2021 / 11:37
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europske organizacije za zaštitu privatnosti i prava potrošača požalile su se Europskoj komisiji na ažurirane WhatsAppove odredbe o zaštiti privatnosti, tvrdeći da je kompanija nejasnim obavijestima korisnicima prekršila europske propise.

WhatsApp uveo je u siječnju nove odredbe o zaštiti privatnosti koje kompanijama omogućuju da dio korisničkih podataka dijele s Facebookom i drugim članicama grupe, podsjeća Reuters.

Izmjene omogućuju korisnicima komunikaciju s tvrtkama i ne odnose se na privatnu komunikaciju, tvrdili su u WhatsAppu.

Europska organizacija potrošača (BEUC) i osam njezinih članova kritizirali su promjene i podnijeli žalbe Europskoj komisiji i Europskoj mreži potrošačkih tijela, tvrdeći da WhatsApp nepravedno podvrgava pritisku korisnike, tražeći od njih da prihvate nove odredbe.

"Sadržaj tih obavijesti, njihova priroda, tajming i ponavljanje stvaraju neprimjeren pritisak na korisnike i narušavaju njihovu slobodu izbora i zato predstavljaju kršenje direktive EU-a o nepoštenoj trgovinskoj praksi", stoji u zajedničkom priopćenju.

"WhatsApp nije jednostavnim i razumljivim jezikom objasnio prirodu promjena... Dvosmislenost predstavlja kršenje zakona EU-a o zaštiti potrošača, koji kompanije obavezuje na jasne i transparentne uvjete ugovora i komercijalnu komunikaciju," rekli su.

Skupine su pozvale europsku mrežu regulatora za zaštitu potrošača i europske regulatore za zaštitu podataka da surađuju na rješavanju problema sa zaštitom privatnosti i prava potrošača.

Tagovi: WhatsApp, zaštita privatnosti, Europska organizacija potrošača
PROČITAJ I OVO
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
POTONUĆE
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
PEKING - Appleova prodaja iPhonea oštro je pala u Kini u prvom tromjesečju ove godine, a tvrtka je osjetila jaku konkurenciju domaće marke Huawei, prema novom izvješću tvrtke za istraživanje tržišta Counterpoint Research.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE