GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vodeća digitalna kompanija iz Novog Sada otvorila je predstavništvo u SAD-u

Vodeća digitalna kompanija iz Novog Sada otvorila je predstavništvo u SAD-u
PREDSTAVNIŠTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.04.2021 / 18:02
Autor: SEEbiz
NOVI SAD - Prethodna godina bila je, za sve nas, period velikih izazova, novih prepreka i neizvesnosti u svim aspektima života.

Ali budimo iskreni. Većina nas zapravo ne voli promene jer nas one primoravaju da napustimo našu zonu komfora, upustimo se u nepoznato i rizikujemo da doživimo neuspeh.

Ipak, u svetu biznisa i IT-a, najistaknutije kompanije ne samo da traže ovakve izazove, već u teškim vremenima i napreduju. Često ćete videti da su najprestižnije i najpoznatije kompanije najviše ojačale tokom turbulentnih vremena, nisu stajale na mestu, i uvek su kretale u pohod u neistražene teritorije.

U digitalnom svetu, kao i u životu, promena je verovatno jedina konstanta.

Po svojoj prirodi veb development i veb dizajn su promenljiva teritorija - trendovi dolaze i prolaze na godišnjem, pa i mesečnom nivou. U takvom konkurentnom i nepredvidivom okruženju, digitalnim entuzijastima koji žele da Internet učine boljim, samo nekoliko kompanija uspe da se od startup-a razvije u nagrađivanu agenciju sa hiljadama klijenata iz desetina zemalja širom sveta.

Jedna takva priča o uspehu je priča o PopArt Studiju, kreativnoj digitalnoj agenciji sa decenijom iskustva u dizajnu i programiranju unikatnih web aplikacija, interaktivnih prezentacija, onlajn prodavnica, brendinga i digitalnog marketinga. Ova novosadska agencija je prošle godine otvorila svoju prvu kancelariju u SAD-u, odabravši Čikago kao centar biznisa i inovacija. Čikago nije prva međunarodna kancelarija kompanije, jer PopArt Studio već posluje na dve srpske lokacije (Novi Sad i Beograd), kao i u Nemačkoj (Berlin) i na Novom Zelandu (Okland).

Zašto Čikago? Kao tehnološko čvorište i grad startapa sa raznovrsnim demografskim karakteristikama, digitalnim obrazovanjem i mnoštvom biznis i IT događaja, odabir mesta gde se oživljavaju ideje i razvijaju najnoviji digitalni marketing trendovi, bio je logičan korak za PopArt Studio.

Šta se krije iza uspešne priče PopArt Studija? Kako pronaći savršenu ravnotežu u uspešnoj kreativnoj agenciji, tako da ona i dalje ostane kreativna snaga, ali i funkcioniše kao fino podešena korporativna mašina?

Prema čelnicima agencije, uspeh dolazi u ostvarivanju balansa mnoštva podjednako važnih faktora.
Za početak, agencija mora da detaljno analizira i procenjuje svaki pojedinačni korak i usresredi se na stvaranje inovativnih strategija za rešavanje prepreka. Iako ovakva praksa može oduzeti puno vremena, a ponekad čak i demotivisati tim u trenucima kada je teško uočiti napredak, rast će nesumnjivo biti tu.

Naporan rad doneće ogromnu razliku – a prestižne nagrade koje je PopArt Studio tokom decenije poslovanja dobio od autoriteta u industriji kao što su Awwwards, CSS Winner, Clutch, Ad World Master ili Smashing Magazine, dokazuju to.

Osnivač kompanije, mr Dejan Popović, navodi da je zadovoljstvo klijenata ono što zaista pomera tim napred. Kako on kaže,

„Svaki novi klijent je nova prilika za napredak i inovacije u digitalnoj areni. Neretko, da biste stvorili nešto inovativno, morate reći i ono što klijenti zapravo ne žele da čuju. Neophodno ih je kanalisati, kako nekada iako i iz dobre namere, ne bi naudili svom brendu vođeni uverenjem da jedino oni poznaju svoje tržište i da posmatranje iz njihove prizme ne mora nužno da važi i za njihove potencijalne klijente. Vođenje uspešne kreativne IT kompanije je složen i delikatan proces upravljanja kompleksnim skupom parametara, iz kojih proističu odluke komplementarne sa interesom kompanije. Međutim, sve je to moguće uprostiti i posmatrati simplifikovano, jer najčešće to i jeste suština. Sve se svodi na (Brand Trust) izgradnju brenda i poverenja u isti. To je moguće konstantnom prisutnošću i insistiranjem na kvalitetu. Konstantna prisutnost iziskuje energiju, resurse i jeste teži put, ali verovatno i jedini ispravan. Čak i ako težimo da udovoljimo svim željama naših klijenata, ponekad su njihovi zahtevi u suprotnosti sa našim iskustvom i intuicijom. U tim situacijama odvojimo vreme i razgovaramo o svemu za i protiv, te pronalazimo najbolje rešenje i strategiju.“- ističe osnivač.

I, kako neko prihvati kreativnost u korporativnom okruženju?

Postizanje savršene ravnoteže između korporacije i kreativnosti u osnovi znači imati strpljenje i razumevanje. Prihvatajući članove tima, shvatajući činjenicu da kreativnost nije nešto što se stvara na proizvodnoj liniji od 9:00 do 17:00. Negovati apstraktan način razmišljanja, koji kombinuje inteligenciju, znanje, maštu i nadilazi logiku. Ipak, kreativnost je u suprotnosti sa krutošću i marljivošću korporativnog okruženja.
„Da bi maksimalno iskoristili ovu situaciju, Vaše kreativne kolege bi trebalo da rade u uslovima u kojima je industrijski aspekt, bar malo potisnut. Rokovi, prekidanje kreativnog toka telefonskim pozivima i imejlovima teško je eliminisati, ali se može donekle izolovati. Menadžment je taj koji je neophodno da amortizuje i apsorbuje korporativni aspekt, pregovaranje, ponude, projektne dokumentacije, ljudsko-materijalistički faktor.

Takođe, drugi način za pronalaženje ravnoteže bio bi da kao lider budete otvoreni za predloge i vizije svih članova tima. Podržite one koji su manje glasni da iznesu svoj stav i navedite ili predložite ideje onima kojima iste nedostaju. Podstaknite članove tima da preuzmu inicijativu i odlučno se svom snagom borite protiv onih koji se odriču odgovornosti i kojima je su najčešći izgovori: nisam to ja radio, nije do mene, ja sam uradio moje, rešiće neko drugi. Kada kolege imaju širu sliku, kada su poistovećeni sa kompanijom, onda budite sigurni da ste uspeli pre nego i dođu konkretni rezultati.” rekao je Popović.

Uspeh može doći i prepoznavanjem snaga i potencijala svakog člana tima, zajedno sa njihovim stilom, entuzijazmom, pa čak i slabostima.

„Delegiranje adekvatnoj osobi nekog zadatka je presudno za postizanje maksimuma, a takođe i za rast tog pojedinca i tima u celini “, kaže Popović.

I na kraju, da biste vodili bolji tim, morate i sami postati bolji lider. U slučaju digitalne agencije, najvažnije je pronaći savršenu ravnotežu kreativne slobode i korporativne krutosti u ulozi vođe i u timskom okruženju.

Pravi lider mora pronaći najbolji način za simbiozu kreativne slobode i zahtevnih klijenata, neadekvatnih rešenja, prekratkih ili predugih rokova i drugih neočekivanih problema, a u međuvremenu pokazati dobar primer toga kakav bi dobar kolega trebalo da bude.
Jednostavno rečeno, odličan vođa tima će voditi tim, ali će osigurati da niko ne ostane u senci.

Tagovi: PopArt Studio, Dejan Popović, u Awwwards, CSS Winner, Clutch, Ad World Master
PROČITAJ I OVO
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
EU otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete
ISTRAGA
EU otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete
BRUXELLES - Europska unija u ponedjeljak je otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete, u svojoj prvoj istrazi prema novom novom tehnološkom zakonodavstvu Zakona o digitalnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE