GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada osnovala radnu skupinu za suradnju s Infobipom oko umjetne inteligencije

Vlada osnovala radnu skupinu za suradnju s Infobipom oko umjetne inteligencije
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2021 / 13:51
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Vlada je u četvrtak osnovala radnu skupinu koja treba definirati okvire suradnje s domaćom IT tvrtkom Infobip na području umjetne inteligencije i preduvjeta za pozicioniranje Hrvatske kao središta razvoja umjetne inteligencije u EU.

Predsjedavajući radne skupine je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, dok su članovi ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić te posebna savjetnica predsjednika Vlade i koordinatorica radne skupine Ivana Vukov.

"Zadaće radne skupine su definirati okvir suradnje s Infobipom na području umjetne inteligencije radi ubrzanja digitalne transformacije u gospodarstvu, obrazovanju, znanosti, turizmu i javnoj upravi te stvaranja preduvjeta za pozicioniranje Hrvatske kao središta razvoja umjetne inteligencije u EU", naglasio je ministar Ćorić.

Dodao je da se o svemu ta radna skupina treba usuglasiti i s Infobipom te izvijestiti Vladu o postignutim dogovorima i predložiti daljnje mjere, a prema potrebi u rad te skupne može se uključiti i predstavnike drugih nadležnih tijela i institucija, drugih organizacija i tvrtki koje mogu dati doprinos ispunjenju zadaća, kao i vanjski suradnici.

Naznačeno je i da članovi radne skupine, predstavnici drugih tijela i institucija te vanjski suradnici nemaju pravo na naknadu za rad u toj skupini.

Do suradnje s Infobipom došlo je na inicijativu te vodnjanske i jedne od najjačih domaćih IT tvrtki, prepoznatoj i u svijetu, a s obzirom da se umjetna inteligencija ili AI smatra ključnom za digitalnu transformaciju društva i postala je i prioritet EU.

U obrazloženju Vlade za se uz ostalo navodi da će se tom suradnjom promicati široka primjena naprednih tehnologija (AI-umjetna inteligencija/AR-proširena stvarnost/ML-strojno učenje/IoT-Internet stvari) te ubrzati digitalna transformacija društva i gospodarstva.

Umjetna inteligencija bit će u središtu aktivnosti kao i razvoj naprednih digitalnih vještina kroz stvaranje novih studijskih i srednjoškolskih kurikuluma, a očekuje se da potakne i razvoj sljedeće generacije digitalnih tehnologija, digitalizaciju malih i srednjih poduzeća i javne uprave te unaprijedi digitalne kapacitete u obrazovnim sustavima.

Infobip raspolaže modularnom softverskom platformom koja omogućuje stvaranje rješenja na predefiniranim visokotehnološkim i specijaliziranim modulima baziranima na AI, IoT, AR i ML tehnologiji koja se može primjenjivati u stvaranju pametnih gradova, pametne poljoprivrede, javnoj upravi, obrazovanju, zdravstvu, turizmu, što može pridonijeti razvoju hrvatskih kompanija, startupova/inkubatora, rastu IT sektora u Hrvatskoj, digitalizaciji zdravstva, obrazovanja, poljoprivrede, turizma i drugih područja, obrazlaže se u odluci.

Premijer Plenković je tijekom prošlotjednog posjeta vodnjanskoj tvrtci razgovarao o mogućnostima suradnje, a tada je osnivač i izvršni direktor Infobipa Silvio Kutić izjavio kako se razgovaralo o strateškom projektu za Hrvatsku 2030. gdje je predloženo jedno partnerstvo s Vladom koja je to prihvatila.

"To partnerstvo bi bilo fokusirano na kreiranju oko tisuću radnih mjesta unutar Infobipa u smjeru umjetne inteligencije ali i educiranje inženjera, povezivanje s fakultetima te omogućavanje tvrtkama unutar Hrvatske da uđu u taj segment umjetne inteligencije i da mogu kroz ovu veliku globaliziranu platformu plasirati svoje proizvode bilo gdje u svijetu", izjavio je tada Kutić.

Tagovi: Infobip, umjetna inteligencija, Silvio Kutić, Vlada RH, Tomislav Ćorić, Andrej Plenković
PROČITAJ I OVO
Rusija kaznila Google zbog kršenja zakona o osobnim podacima
KAZNA
Rusija kaznila Google zbog kršenja zakona o osobnim podacima
MOSKVA - Rusija je u četvrtak novčano kaznila Google s tri milijuna rubalja (259.140 kuna) zbog kršenja zakona o osobnim podacima, što je prva novčana globa Googleu za takav prekršaj, priopćio je moskovski Okružni sud u Taganskom.
Zalando online platforma za modu i lifestyle u Hrvatskoj
MODA
Zalando online platforma za modu i lifestyle u Hrvatskoj

ZAGREB - Europska online platforma za modu i lifestyle Zalando stigla je u Hrvatsku, a već na početku kupci će moći birati između 300.000 proizvoda i 1.400 robnih marki, priopćili su u četvrtak iz Zalanda.

Vodafone ojačao europsko partnerstvo s Ericssonom ugovorima za 5G jezgrenu mrežu
5G
Vodafone ojačao europsko partnerstvo s Ericssonom ugovorima za 5G jezgrenu mrežu
LONDON - Vodafone je odabrao Ericssonovu dvojnu cloud-native 5G Core tehnologiju za svoje jezgrene mreže u Njemačkoj i UK. Primjena ove tehnologije značajan je korak prema pružanju punog potencijala 5G usluga i budućim inovacijama za Vodafoneove privatne i poslovne korisnike u obje države.
SAD: Influenceri će ove godine zaraditi preko tri milijarde dolara
ENORMNO
SAD: Influenceri će ove godine zaraditi preko tri milijarde dolara
NEW YORK - Istraživačka i analitičarska kuća Insider Intelligence objavila je svoju analizu marketinškog tržišta koje se tiče oglašavanja na društvenim mrežama korištenjem utjecajnih i slavnih osoba, tzv. influencera.
Facebook počinje ograničavati oglase koji ciljaju tinejdžere
NOVA POLITIKA
Facebook počinje ograničavati oglase koji ciljaju tinejdžere
MENLO PARK - Facebook je najavio da oglašivačima više neće dopustiti da ciljaju one starije od 18 godina na temelju njihovih interesa i aktivnosti na drugim web mjestima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE