GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Više od petine Hrvata nikad nije koristilo internet

Više od petine Hrvata nikad nije koristilo internet
INTERNET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.08.2019 / 09:39
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Više od petine hrvatskih građana, odnosno njih 21 posto, nikad nije koristilo internet, alarmantan je podatak koji donose nove Sektorske analize zagrebačkog Ekonomskog instituta, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Koliko Hrvatska zaostaje za drugima u EU u korištenju interneta pokazuju i podaci Indeksa digitalnoga gospodarstva i društva (DESI) Europske komisije. I u najnovijem izvješću o Hrvatskoj u Bruxellesu upozoravaju da se 21 posto hrvatske populacije u prošloj godini nikad nije koristilo internetom, što Hrvatsku i po tome svrstava na dno ljestvice EU, odnosno na 25. mjesto među članicama Unije, navodi dnevnik.

Riječ je o gotovo dvostruko većem udjelu osoba koje ne koriste internet od prosjeka EU, u kojoj 11 posto građana, ili svaki deveti stanovnik, nikada nije koristilo internet.

Usporedbe Hrvatske s, primjerice, skandinavskim zemljama tu su gotovo potpuno nemoguće budući da, kako stoji u Sektorskim analizama, samo dva posto Danaca nikada nije koristilo internet, dok je na Islandu, državi koja nije u EU, ali je dio Europskoga gospodarskog prostora (EEA), udio osoba koje nikada nisu koristile internet zanemarivih jedan posto u ukupnoj populaciji.

I dok je internet i u Hrvatskoj potpuno zaživio kod mladih generacija pa ga tako koriste praktično svi u dobi do 25 godina, a u dobnoj skupini od 25 do 34 godine ne koristi ga samo jedan posto populacije, čak 62 posto građana starijih od 65 godina u nas nikada nije koristilo internet, ističe Jutarnji.

Drugim riječima, što je starija dobna skupina, to je kod nje manje prisutno korištenje interneta. Hrvatskoj pritom ne idu na ruku demografski trendovi, budući da je njeno stanovništvo sve starije, a mnogi su mladi bolje sutra odlučili potražiti u razvijenijim zemljama Zapada.

Internet se u Hrvatskoj slabije koristi nego u ostatku EU i u poslovnoj zajednici. Doduše, velik broj hrvatskih tvrtki, njih 73 posto, ima vlastite web stranice, no to je manje od prosjeka EU u kojoj svoje web stranice ima 77 posto tvrtki. Za prosjekom EU kaskamo i po korištenju društvenih medija u poslovne svrhe, dok je e-trgovina u nas još uvijek, može se reći, u povojima. Barem u usporedbi s razvijenijim zapadnoeuropskim društvima, piše Jutarnji list.

Tagovi: korištenje interneta, internet, Ekonomski institut
PROČITAJ I OVO
Europski regulator za paneuropsku mobilnu aplikaciju za praćenje virusa
STAVOVI
Europski regulator za paneuropsku mobilnu aplikaciju za praćenje virusa
BRUXELLES - Europski regulator za zaštitu podataka pozvao je da se uvede paneuropsku mobilnu aplikaciju za praćenje širenja koronavirusa umjesto sadašnjih raznolikih aplikacija koje se koriste u članicama EU-a i koje bi mogle kršiti prava građana na privatnost.
Huawei: Umjetna inteligencija omogućava šest puta bržu dijagnostiku koronavirusa
PREVENCIJA
Huawei: Umjetna inteligencija omogućava šest puta bržu dijagnostiku koronavirusa
ZAGREB – Na online konferenciji pod nazivom „Suzbijanje COVID-19 uz pomoć tehnologije“, Huawei je predstavio tehnološka rješenja koja su značajno pomogla u prevenciji većeg širenja koronavirusa u Kini.
Imaves kreće na tržišta Srednje Europe i Velike Britanije
ŠIRENJE
Imaves kreće na tržišta Srednje Europe i Velike Britanije
ZAGREB - Nakon optimizacije i modernizacije poslovnih procesa, financirane iz fondova regionalnog razvoja Europske unije, tvrtka Imaves, zagrebački informatički mini sistem-integrator, kreće na tržišta Srednje Europe i Velike Britanije.
Lenovo proizveo rekordan broj računala u ožujku
REKORDI
Lenovo proizveo rekordan broj računala u ožujku
HEFEI – U ožujku je LCFC (Hefei) Electronics Technology Co., glavna proizvodna baza kineskog Lenovo-a, proizvela 2.72 milijuna računalnih jedinica s rekordnom mjesečnom zaradom od 1.41 milijardu USD.
Xiaomi radi na telefonu s kamerom od 144 megapiksela
NOVITETI
Xiaomi radi na telefonu s kamerom od 144 megapiksela
LONDON - Kompanija Xiaomi radi na novom smartphoneu koji će imati glavnu kameru od 144 megapiksela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE