GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Više od pet milijarda mobitela ove će godine postati otpad

Više od pet milijarda mobitela ove će godine postati otpad
OTPAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.10.2022 / 08:59
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Više od pet milijarda od procijenjenih 16 milijarda mobitela u svijetu ove će godine otpisano ili odbačeno, procijenili su stručnjaci i zatražili da se materijali koje sadrže više recikliraju.

Da se nanižu jedan na drugi, mobiteli izvan upotrebe dosegli bi visinu od 50.000 kilometara ili sto puta više nego što je visina na kojoj je Međunarodna svemirska postaja, objavio je istraživački konzorcij WEEE.

Iako sadrže zlato, bakar, srebro, paladij i ostale komponente koje se mogu reciklirati, gotovo svi ti neželjeni uređaji bivaju ostavljeni, bačeni ili spaljeni što nanosi znatnu štetu okolišu i zdravlju.

"Mobiteli su među elektroničkim proizvodima koji nas najviše zabrinjavaju", rekao je Pascal Leroy, glavni direktor WEEE-a, neprofitnog saveza organizacija za upravljanje elektroničkim otpadom.

"Ako ne recikliramo rijetke materijale koje sadrže, morat ćemo ih rudariti u zemljama poput Kine i Konga", rekao je Leroy AFP-u.

Mobiteli izvan upotrebe samo su vrh ledenog brijega od gotovo 45 milijuna tona globalnoga elektroničkog otpada koji se ne reciklira.

Mnogi od pet milijarda mobitela koji će se ove godine povući iz cirkulacije neće završiti u smeću, ali će, umjesto da završe na reciklaži, ostati zaboravljeni u ladicama, ormarima, garažama u kućama i poduzećima.

Po istraživanju provedenom u šest europskih zemalja iz rujna ove godine u prosječnoj europskoj obitelji trenutno se nalazi oko pet kilograma takvog elektroničkog otpada.

Anketa je pokazala da 46 posto domaćinstava čuva malu električnu i elektronsku opremu jer će im možda zatrebati, 15 posto ih kani preprodati, a 13 posto ih zadrži zbog "sentimentalne vrijednosti".

Uz otpad izvoziti i znanje

"Čini se da ljudi ne shvaćaju kako ti naizgled nevažni predmeti imaju veliku vrijednost, a na globalnoj razini predstavljaju golemu količinu", kaže Pascal Leroy.

"No elektronički otpad nikad se neće dobrovoljno prikupljati jer su troškovi visoki. Zato je legislativa nužnost".

Ovaj mjesec Europski parlament je usvojio novi zakon koji zahtijeva jedinstveni punjač za sve nove smartfone, tablete i kamere od 2024. godine.

Očekuje se da će to uštedjeti najmanje 200 milijuna eura i smanjiti elektronički otpad za nekoliko tisuća tona svake godine.

Zahvaljujući zakonodavstvu Europa skuplja puno više elektroničkog otpada nego što je to uobičajeno u ostalim dijelovima svijeta.

U Europi se prikupi 50 do 55 posto elektroničkog otpada, a u zemljama s nižim prihodima manje od pet posto.

U isto se vrijeme tisuće tona elektroničkog otpada iz bogatih zemalja prevozi na reciklažu u zemlje u razvoju. A ondje često nedostaje sredstava da se takav otpad zbrine sigurno pa opasne tvari poput žive ili plastike mogu kontaminirati tlo, zagaditi vodu ili ući u prehrambeni lanac.

"Mi smo u Europi pomaknuli planine", kaže Leroy. "Sada to znanje moramo izvesti u ostale dijelove svijeta".

Tagovi: mobiteli na otpadu, mobiteli, stari mobiteli, Pascal Leroy
PROČITAJ I OVO
Dražen Šumić novi direktor Microsoft razvojnog centra u Srbiji
KARIJERE
Dražen Šumić novi direktor Microsoft razvojnog centra u Srbiji
BEOGRAD - Dražen Šumić novi je direktor Majkrosoft razvojnog centra u Srbiji (Microsoft Development Center Serbia – MDCS), saopštila je ta kompanija. On je na ovoj poziciji zamenio Dragana Tomića.
Prihodi Twittera od oglašavanja u SAD-u potonuli 59 posto
POTONUĆE
Prihodi Twittera od oglašavanja u SAD-u potonuli 59 posto
SAN FRANCISCO - Prihodi od oglašavanja društvene mreže Twitter u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) pali su za 59 posto u odnosu na prethodnu godinu, budući da su kompanije smanjile svoje promotivne proračune za platformu nakon što ju je preuzeo milijarder Elon Musk, objavio je New York Times Forbes.
Apple prvi put u deset godina ušao u novu kategoriju proizvoda
NOVI ISKORAK
Apple prvi put u deset godina ušao u novu kategoriju proizvoda
SAN FRANCISCO - Među novim proizvodima koje je Apple predstavio na svojoj konferenciji za developere najviše pažnje je privukao Apple Vision Pro VR/AR headset.
Spotify otpušta oko dva posto zaposlenih
REZOVI
Spotify otpušta oko dva posto zaposlenih
STOCKHOLM - Švedski digitalni glazbeni servis Spotify objavio je u ponedjeljak da će otpustiti otprilike 200 zaposlenih ili oko dva posto svoje radne snage, u sklopu nastojanja da promijeni način na koji upravlja partnerstvom s "vodećim podcasterima diljem svijeta".
EK želi da se jasno označavaju sadržaji kreirani umjetnom inteligencijom
REGULATIVA
EK želi da se jasno označavaju sadržaji kreirani umjetnom inteligencijom
BRUXELLES - Internetske platforme trebale bi jasno označavati sadržaje kreirane umjetnom inteligencijom kako bi se smanjila mogućnost širenja dezinformacija, izjavila je u ponedjeljak potpredsjednica Komisije za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE