GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Urednici Wikipedije bore se protiv laži, netrpeljivosti i nacista

Urednici Wikipedije bore se protiv laži, netrpeljivosti i nacista
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.11.2021 / 10:33
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Lažni izvještaji o umiranju od covida-19, golema rodna neravnopravnost, romantiziranje nacizma - samo su neke opasnosti s kojima se bore volonteri i volonterke na Wikipediji koja broji desetke milijuna članaka.

Najveća svjetska internetska enciklopedija obično je prvi rezultat koji 'iskoči' kad korisnici nešto pitaju na internetu i zbog toga je vrlo utjecajan izvor besplatnih informacija, ali i odraz mana čovječanstva.

Članke na Wikipediji u teoriji može pisati svatko s internetskom vezom, na otprilike 300 jezika, a sadržaj uređuju i kontroliraju većinom anonimni volonteri i volonterke.

"Nosim svoj laptop kamo god idem kako bih uređivao Wikipediju", rekao je Ala Nadžar s Bliskog istoka koji je zamolio da se izostave pojedinosti o njegovom identitetu kako bi si zaštitio privatnost.

"Moji prijatelji kažu da je to ovisnost. Ja kažem da je to moja strast", napisao je AFP-u elektroničkom poštom.

Nadžar kaže da Wikipediji doprinosi s gotovo 500 unosa (sadržaja) tjedno. Liječnik je pa ga okupira borba protiv poplave lažnih informacija koje su se pojavile u pandemiji.

U mnoštvu dezinformacija u enciklopediji, uočio lažne izvještaje o tome da je covid-19 ubio neke poznate osobe i da su brojke zaraženih i umrlih u nekim zemljama veće nego što jesu.

"Pregledao sam stotine članaka u pandemiji koronavirusa i odbacio mnoge informacije koje su netočne ili obmanjuju", rekao je Nadžar, dobitnik wikipedijine nagrade za rad u 2021. godini.

Ne utrkuje se za profit

Enciklopedija postoji 20 godina, a čak ima i članak posvećen vlastitim kontroverzama. Posljednjih godina dobiva pozitivna priznanja za sposobnost provjere činjenica.

Iako se platforma širi, nije joj cilj zaraditi pa nije podložna kritikama da joj je profit važniji od sigurnosti poput Facebooka.

Umjesto toga Wikipedija ima volontere koji su duboko uključeni u njezinu misiju da osigura pristup sažecima svih grana ljudskog znanja.

Uklanjanje sumnjivih članaka s platforme zna biti nezahvalan posao.

"Jedan urednik me prozvao 'vandalom' jer sam uklanjala informacije koje nisu imale izvor", rekla je Ksenia Coffman koja se borila protiv, kako kaže, "fan-fikcije" o Drugom svjetskom ratu na Wikipediji, uključujući način kojim su prikazani nacisti i njemački generali.

Radi se o nizu zapisa kojima se zanemarivao povijesni kontekst u vezi s ratnim zločinima poput holokausta i umjesto toga romantizirale njemačke snage.

Još neke mrlje ljudske povijesti "iskaču" na Wikipediji.

Neravnopravnost

Problem je i mnogo manja zastupljenost žena nego muškaraca u pisanim radovima.

Tek 15 posto biografija na engleskom jeziku 2015. godine bilo je o ženama pa se nastojao smanjiti taj rodni jaz.

Šest godina kasnije, taj se postotak popeo na 19 posto biografija, rekla je volonterka Rebecca O'Neill.

Prošle godine je na Wikipediji pisala jedan članak dnevno, u omjeru 19 biografija o ženama na jednu biografiju o muškarcu.

"Mogu nešto ponuditi kao pojedinka. Odvojit ću vrijeme i jednostavno to učiniti", kazala je.

Wikipedia zahtijeva pouzdane, objavljene izvore iz novinskih kuća ili akademskih krugova kako bi podržala članak.

"Wikipedia je neugodno ogledalo svijeta jer ocrtava sve naše sustavne praznine u znanju", rekla je O'Neill.

Tagovi: Wikipedia, fake news, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Rohindže tuže Facebook zbog govora mržnje, traže 150 milijardi dolara
TUŽBA
Rohindže tuže Facebook zbog govora mržnje, traže 150 milijardi dolara
WASHINGTON/LONDON - Rohindže iz Mianmara, izbjegli u strane zemlje, tuže kompaniju Meta, donedavno poznatu kao Facebook, jer nije spriječila govor mržnje koji je bio uperen prema njima te su na taj način pridonijeli nasilju te traže odštetu od 150 milijardi američkih dolara.
Hrvatska IT industrija raste i u pandemiji i traži strateški status
RAST
Hrvatska IT industrija raste i u pandemiji i traži strateški status
ZAGREB - Hrvatska IT industrija i u pandemiji pokazuje žilavost te je u 2020. s ukupnim prihodima od 28 milijardi kuna ostvarila rast, ali skromniji nego prije, za 3,3 posto u odnosu na 2019., a kako bi pridonijela više te s obzirom na važnost IT-a za sve sektore traži i strateški status, istaknuto je u utorak na predstavljanju HGK analize IT-ja.
Instagram postrožuje korištenje mreže za tinejdžere
POTEZI
Instagram postrožuje korištenje mreže za tinejdžere
WASHINGTON - Američka društvena mreža Instagram u utorak je najavila da će biti stroža po pitanju preporuke sadržaja tinejdžerima prilikom korištenja te aplikacije za dijeljenje fotografija te će ih usmjeravati na druga područja u slučaju da se na nekoj temi zadržavaju previše vremena.
Europski regulator istražuje 16 mlrd vrijedan dogovor Microsofta i Nuancea
ISTRAGA
Europski regulator istražuje 16 mlrd vrijedan dogovor Microsofta i Nuancea
BRUXELLES - Europski regulator provodi dubinsku istragu 16 milijardi dolara vrijednog sporazuma između američkog Microsofta i kompanije za transkripcijsku tehnologiju Nuance Communications te je zatražio od korisnika i konkurenata Nuancea da sastave popis mogućih problema.
Na tržištu elektroničkih komunikacija treće tromjesečje bolje nego u 2020.
TREND
Na tržištu elektroničkih komunikacija treće tromjesečje bolje nego u 2020.
ZAGREB - Na tržištu elektroničkih komunikacija u prvih devet mjeseci ostvareni su 5 posto viši ukupni prihodi nego u istom razdoblju 2020., prihodi od usluga širokopojasnog pristupa internetu pritom su veći za 13 posto, najma mreže i vodova za 5 posto, a naplatne televizije 4 posto, najnoviji su podaci HAKOM-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE