GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ured njujorškog državnog tužitelja istražuje kompaniju optuženu za prodaju lažnih pratilaca na Twitteru

Ured njujorškog državnog tužitelja istražuje kompaniju optuženu za prodaju lažnih pratilaca na Twitteru
ISTRAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.01.2018 / 07:40
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Ured glavnog tužitelja američke savezne države New York pokreće istragu o kompaniji koja je navodno korisnicima društvenih medija prodala milijune lažnih pratilaca, prenose britanski mediji.

"Prema zakonima savezne države New York lažno predstavljanje i obmana kaznena su djela", podsjetio je Eric Schneiderman a prenosi BBC.

Kompanija Devumi optužena je za krađu identiteta stvarnih ljudi i opovrgava tu optužbu, prenosi New York Times, dovodeći u vezu "tvornicu pratilaca" sa čitavim nizom računa poznatih osoba na Twitteru.

U subotu je New York Times objavio opširnu analizu o Devumiju, ukljčujući intervjue s ljudima koji tvrde da su pojedinosti i profilne slike njihovih računa kopirani radi kreiranja realističnih "botova".

U tom se izvješću tvrdi da u nastojanju da povećaju broj pratilaca, poznate osobe poput glumaca, zabavljača i političkih komentatora mogu platiti kako bi ih pratili botovi.

Na društvenim mrežama velik broj pratilaca znači i veći ugled, što pak može utjecati na javno mnijenje ili vlasnicima računa donijeti drugu vrstu koristi, poput ponuda za posao ili sponzorstva.

Schneidermana brine da takve "netransparentne" aktivnosti potkopavaju demokraciju.

Na internetskoj stranici kompanija Devumi nudi klijentima priliku da naruče do 250 tisuća pratilaca na Twitteru, za početnu cijenu od 12 dolara. Klijenti mogu kupovati i "lajkove" i prenošenje tweetova.

Kompanija prodaje pratioce i na nizu drugih platformi, uključujući Pinterest, LindekIn, Soundcloud i YouTube.

"Devumi je pomogao više od 200 tisuća kompanija, poznatih osoba, glazbenika, 'jutjubera' i ostalih profesionalaca da se profiliraju u javnosti i ostave snažan dojam na publiku", navodi se na internetskoj stranici te kompanije.

Devumi je registriran na adresi u New York Cityju, ali NYT tvrdi da je ona fiktivna i da su njihovi pravi uredi na Floridi te da zapošljavaju radnike i na Filipinima.

Twitter je odgovorio na istragu, navodeći kako ulaže napore kako bi zaustavio Devumi i slične kompanije.

Ta se platforma dosada suočavala s optužbama da ne shvaća problem dovoljno ozbiljno. Često su umanjivali važnost istraga o botovima, tvrdeći da su "netočne i metodološki manjkave".

Twitter omogućuje otvaranje automatiziranih računa ali strogo zabranjuje njihovu kupnju odnosno prodaju. Poručuju da će blokirati račune za koje se utvrdi da su kupovali pratioce, prenošenje tweetova i 'lajkove'.

Njihov predstavnik izjavio je ipak za New York Times da to u praksi rijetko čine jer je kupnju i prodaju teško dokazati.

List navodi da Devumi ima najmanje 3,5 milijuna automatiziranih računa i da su mnogi među njima prodavani u više navrata.

Tvrde da najmanje 55 tisuća tih računa "koristi imena, profilne slike, mjesta stanovanja i druge osobne detalje stvarnih korisnika Twittera, uključujući i maloljetnike".

"Ti su računi krivotvoreni novac u cvatućoj ekonomiji internetskog utjecaja i sežu u doslovno svaku privrednu granu u kojoj se može profitirati na masovnoj publici - odnosno na prividu takve publike. Lažni računi, kakve koriste vlade, kriminalci i poduzetnici, proširili su se sada poput zaraze i na društvene mreže", zaključuju u NYT-u.

Tagovi: Twitter, Devumi, lažni pratitelji, followeri
PROČITAJ I OVO
Microsoft Edge preskočio Mozilla Firefox
PROMJENE
Microsoft Edge preskočio Mozilla Firefox
NEW YORK - Microsoft Edge od svoje pojave do danas se jako sporo probijao na tržištu preglednika, no kako se čini, sada je napravio jedan veliki korak, stigavši na drugo mjesto najpopularnijih preglednika za Windows 10 OS, što znači da je iza sebe napokon ostavio Mozillin Firefox koji se dugo nalazio na drugom mjestu iza Chromea.
Stanford o SNS botovima: Podrška Vučiću i napad na opoziciju
ANALIZA
Stanford o SNS botovima: Podrška Vučiću i napad na opoziciju
BEOGRAD - Mreža se sastojala od 8.558 naloga, a njihova najveća aktivnost bila je 2018. i 2019. godine. Zajedno su poslali više od 43 miliona tvitova.
Evo koja vrsta smještaja se sad najviše traži na Airbnbu
ZANIMLJIVO
Evo koja vrsta smještaja se sad najviše traži na Airbnbu
NEW YORK - Koronavirus je prvo i najjače udario na tržišta turizma, putovanja i smještaja, a danas gotovo da i nema industrije koja nije pogođena i ugrožena ovom situacijom.
Google objavljuje izvještaje o kretanju stanovništva zbog borbe protiv koronavirusa
KRETANJE
Google objavljuje izvještaje o kretanju stanovništva zbog borbe protiv koronavirusa
NEW YORK - Google je u četvrtak objavio izvještaje iz 131 države o tome jesu li se smanjili posjeti trgovinama, parkovima i drugim mjestima okupljanja u ožujku, nakon što su mnoge vlade naredile ostanak kod kuće kako bi spriječile širenje koronavirusa.
YouTube smislio odgovor na TikTok
STRATEŠKI
YouTube smislio odgovor na TikTok
NEW YORK - Kineska aplikacija TikTok iznimno je popularna među mlađim korisnicima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE