GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Umjetna inteligencija rješava problem lažnih vijesti

Umjetna inteligencija rješava problem lažnih vijesti
RJEŠENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.02.2020 / 08:46
Autor: SEEbiz / Bug.hr
NEW YORK - Ove se godine, početkom studenoga, održavaju američki predsjednički izbori.

Prošle je obilježila predizborna kampanja puna "fake newsa" koja je rezultirala time da se lažne vijesti počinju sve aktivnije otkrivati i eliminirati s društvenih mreža i drugih platformi na kojima se šire. No, što učiniti s pravim vijestima koje su napisane "navijački", odnosno (više ili manje) skrivaju pristranost prema jednoj političkoj opciji?

U SAD-u, pogotovo u izbornoj godini, tako i diljem svijeta, javnost je polarizirana na dvije političke strane. Ljudi se često na Internetu, možda i nesvjesno, zatvore u "eho komore" tako što prate osobe i medije samo sa svoje strane političkog spektra. To dovodi do daljnje polarizacije i radikalizacije stavova, a sve je teže odvagnuti koje su vijesti pristrane a koje daju koliko-toliko objektivnu informaciju.

Američka novinska kuća The Bipartisan Press pokušava na svojem portalu donijeti uravnotežene priče i vijesti i biti što transparentnija kad je riječ o političkim stavovima svojih autora. U te su svrhe istrenirali sustav umjetne inteligencije koji je u stanju "pročitati" tekst i odrediti koliko je pristran, kao i kojoj političkoj opciji naginje. Stvar funkcionira samo na engleskom jeziku i za američke prilike.

Ubacite li bilo koji politički tekst u njihov sustav, on će ga analizirati i u nekoliko sekundi mu dati ocjenu pristranosti između -1 (potpuno lijevo, demokratski) i 1 (potpuno desno, republikanski). Veći otklon od nule značit će i veću neobjektivnost teksta.

Sustav je zasnovan na strojnom učenju, libraryjima Tensorflow i Pytorch, treniran je na desecima tisuća tekstova, a kažu kako se odlikuje točnošću od 96%. Pratite li američku političku scenu, sustav možete i sami isprobati na ovoj adresi.

Tagovi: umjetna inteligencija, lažne vijesti, fake news, The Bipartisan Press, Donald Trump
PROČITAJ I OVO
Facebook pokušao kupiti špijunski softver
KUPNJA
Facebook pokušao kupiti špijunski softver
NEW YORK - Svi smo naišli na slučajeve kada pričamo o nečemu, a oglas za taj proizvod se kasnije pojavio na Facebook društvenoj mreži.
Europski regulator za paneuropsku mobilnu aplikaciju za praćenje virusa
STAVOVI
Europski regulator za paneuropsku mobilnu aplikaciju za praćenje virusa
BRUXELLES - Europski regulator za zaštitu podataka pozvao je da se uvede paneuropsku mobilnu aplikaciju za praćenje širenja koronavirusa umjesto sadašnjih raznolikih aplikacija koje se koriste u članicama EU-a i koje bi mogle kršiti prava građana na privatnost.
Huawei: Umjetna inteligencija omogućava šest puta bržu dijagnostiku koronavirusa
PREVENCIJA
Huawei: Umjetna inteligencija omogućava šest puta bržu dijagnostiku koronavirusa
ZAGREB – Na online konferenciji pod nazivom „Suzbijanje COVID-19 uz pomoć tehnologije“, Huawei je predstavio tehnološka rješenja koja su značajno pomogla u prevenciji većeg širenja koronavirusa u Kini.
Imaves kreće na tržišta Srednje Europe i Velike Britanije
ŠIRENJE
Imaves kreće na tržišta Srednje Europe i Velike Britanije
ZAGREB - Nakon optimizacije i modernizacije poslovnih procesa, financirane iz fondova regionalnog razvoja Europske unije, tvrtka Imaves, zagrebački informatički mini sistem-integrator, kreće na tržišta Srednje Europe i Velike Britanije.
Lenovo proizveo rekordan broj računala u ožujku
REKORDI
Lenovo proizveo rekordan broj računala u ožujku
HEFEI – U ožujku je LCFC (Hefei) Electronics Technology Co., glavna proizvodna baza kineskog Lenovo-a, proizvela 2.72 milijuna računalnih jedinica s rekordnom mjesečnom zaradom od 1.41 milijardu USD.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE