GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Umjetna inteligencija na razgovoru za posao? Evo o čemu se radi

Umjetna inteligencija na razgovoru za posao? Evo o čemu se radi
NOVO DOBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2023 / 08:39
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Umjetna inteligencija (AI) već usmjerava način na koji šaljemo e-poštu, sintetiziramo istraživanja, pa čak i otklanjamo pogreške koda na poslu. Pomalo prodire i u druge, važnije aspekte našeg rada.

Jedan primjer? Kandidati za posao sve se više provjeravaju kroz virtualne, unaprijed snimljene intervjue koje vodi AI, prema novom istraživanju citiranom u Harvard Business Reviewu. Najekstremnija iteracija je bot koji postavlja unaprijed definirana pitanja, daje kandidatima vremena da odgovore i procjenjuje kandidata na licu mjesta na temelju vizualnih i verbalnih znakova — što znači da neki tražitelji posla žele impresionirati algoritam, a ne nužno menadžera za zapošljavanje u svom prvi intervju s tvrtkom ovih dana.

Ova promjena zauvijek je promijenila iskustvo tražitelja posla, i to ne uvijek na bolje. Danas će se mlađi tražitelji posla koji traže svoju prvu ulogu, mjesto ili pripravnički staž vjerojatno suočiti s botom na svom prvom intervjuu, a ne s čovjekom. A u najekstremnijoj vrsti automatiziranih videointervjua (AVI), bot postavlja nekoliko unaprijed definiranih pitanja, dajući kandidatu kratko vrijeme da na njih odgovori i na tom mjestu donosi odluku o osobi. Mi ih definiramo kao intervjue vođene umjetnom inteligencijom.

Dok neke stvari o AVI-ima i tradicionalnim osobnim ili telefonskim intervjuima ostaju iste (kandidati za posao i dalje moraju ostaviti dobar prvi dojam), postoji mnogo toga što ostaje tajanstveno za tražitelje posla o intervjuima vođenim umjetnom inteligencijom. Što je drugačije u ostavljanju dobrog dojma online u odnosu na osobno? I kako impresionirati algoritam?

Ovaj kratki vodič pruža neke savjete o pronalaženju ovih pitanja. Prvo, dajemo kratak pregled onoga od čega se sastoji AVI i koji će se podaci vjerojatno prikupiti tijekom intervjua. Drugo, opisujemo kako se možete psihološki pripremiti za suočavanje s algoritmom. Na kraju, pružamo neke smjernice o praktičnim koracima koje možete poduzeti kako biste ostavili dobar prvi dojam.

Prvi korak u pripremi je da postanete svjesni na koju vrstu intervjua idete. Postoje različite vrste, ovisno o tome kako se tehnologija koristi u procesu odabira, a umjetna inteligencija može biti uključena u različitim stupnjevima.

Također je važno napomenuti da ne koriste svi video intervjui AI tehnologiju. Na primjer, neki intervjui su samo snimka videa, koju će zatim gledati menadžeri za zapošljavanje. Drugi će uključivati AI obradu različitih vrsta podataka prikupljenih tijekom videa. Evo nekoliko ključnih vrsta intervjua.

Kako biste bili sigurni da vaš nadolazeći intervju doista uključuje umjetnu inteligenciju, obratite pažnju na sljedeće izraze u e-porukama koje primate o intervjuu ili sitnim slovima: strojno učenje, prediktivna analitika, algoritmi odlučivanja, mehanizmi za preporuke ili odluka na temelju podataka .

Ako identificirate ove pojmove, možete očekivati da se mogu prikupiti tri vrste podataka: vizualni (izraz lica, pokret očiju, pokret ruke), verbalni (vokabular, ključne riječi) i glasovni (ton glasa, izgovor). Intervjui vođeni umjetnom inteligencijom koriste prikupljene podatke za automatsko generiranje predviđanja o tome je li kandidat osoba koju traže. Na primjer, umjetna inteligencija osmišljena da predvidi jeste li dobar kandidat ili ne može koristiti velike podatke o prijašnjim zaposlenicima i njihovom naknadnom učinku na poslu, predviđajući karakteristike kandidata koje bi mogle biti u korelaciji s višim radnim učinkom.

Intervjui koji koriste AI imaju nešto zajedničko: naći ćete se ispred ekrana, ponekad s vlastitom slikom koja se odražava na vama, odgovarajući na automatizirana pitanja s malo vremena za razmišljanje. Nestale su ljudske interakcije i signali u stvarnom vremenu koje dobivamo od anketara, a koji nam daju trenutni osjećaj kako nam ide. Također su nestala vremena prijelaza u ured ili drugu fizičku zgradu; nema više putovanja na potencijalna radna mjesta, nema promjene okruženja koje vas priprema da se mentalno prebacite na intervju.

U našem istraživanju otkrili smo da je ovo iskustvo često zbunjujuće i uznemirujuće. Tražitelji posla su privučeni u dva smjera: s jedne strane, novost tehnologije i "superiorna" kvaliteta koja se ponekad pripisuje umjetnoj inteligenciji čini ih da osjećaju da je ovo futurističko iskustvo koje će nadvladati ljudske predrasude. S druge strane, nedostatak ljudske povezanosti tijekom intervjua i napetost trenutka zastrašujuća je mješavina koja pojačava tjeskobu. Upozoravamo da se veličanje tehnologije često temelji na idealizaciji i lošem razumijevanju onoga što AI može (a što ne može) učiniti.

Otkrili smo da ih je sklonost kandidata da veličaju tehnologiju natjerala da vjeruju da će ona donositi bolje odluke od ljudskih. To je rezultiralo time da su se osjećali "osuđeni" od strane neke vrste superiornog entiteta.

Tagovi: Umjetna inteligencija na razgovoru za posao, umjetna inteligencija, razgovor za posao
PROČITAJ I OVO
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BOLJE OD OČEKIVANJA
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
TAIPEI - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company u četvrtak je nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, zahvaljujući stalnoj snažnoj potražnji za naprednim čipovima, posebno onima koji se koriste u aplikacijama umjetne inteligencije.
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
REZULTATI
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
AMSTERDAM - ASML je u ponedjeljak priopćio da je dobit u prvom tromjesečju nadmašila očekivanja, dok je prodaja iznevjerila predviđanja, a kompanija ostaje pri svojim izgledima za cijelu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE