GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Udruga gradova RH i Newton Technologies Adria predstavili pilot projekt DUIT

Udruga gradova RH i Newton Technologies Adria predstavili pilot projekt DUIT
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2021 / 19:20
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Udruga gradova RH i Newton Technologies Adria danas su na Zagrebačkom velesajmu predstavili pilot projekt DUIT (Digitalizacija Umjetnom InTeligencijom). Pilot projektom uvodi se sustav digitalne transkripcije sjednica gradskog vijeća, odbora i upravnih tijela u 18 hrvatskih gradova.

Predsjednik Udruge gradova, Željko Turk, pojasnio je da priprema integralnih zapisnika sa sjednica gradskih tijela predstavlja neracionalan utrošak vremena gradskih službi, a zapisnici postaju dostupni javnosti s velikom vremenskom odgodom, što nepovoljno utječe na transparentnost rada tih tijela.

Sve veći broj audio-vizualnih zapisa sa sjednica tih tijela objavljuje se na gradskim mrežnim stranicama radi povećanja transparentnosti, ali u nedostatku integralnog prijepisa govora, osobe s oštećenjem sluha nisu u mogućnosti koristiti taj sadržaj. Sukladno zakonskim propisima, tijela javne vlasti dužna su svim građanima omogućiti korištenje sadržaja mrežnih stranica. Uvođenjem digitalne transkripcije u rad gradskih tijela želi se učinkovitije koristiti vrijeme službenika, povećati transparentnost rada i omogućiti dostupnost audio-vizualnih zapisa svim osobama.

Direktor Newton Technologies Adria, Marko Poljak, pojasnio je da će se u sklopu projekta koristiti Beey platforma, temeljena na umjetnoj inteligenciji, za pojednostavljenu, učinkovitiju transkripciju i pohranu zvučnih i video snimki. Korištenje platforme u gradovima omogućuje optimizaciju procesa praćenja sjednica i izrade zapisnika te transparentniju i veću dostupnost materijala osobama s oštećenjem sluha, zahvaljujući funkciji izvoza titlova. Partnerstvo s Udrugom gradova u ovom projektu pokazuje da zajedno, aktivnom suradnjom u kombinaciji s vrhunskom tehnologijom možemo unaprijediti procese lokalne samouprave i doprinijeti digitalnom razvoju kompletne zajednice.

Nakon uvodnih izjava prikazan je trominutni film o prvim iskustvima Grada Karlovca u ovom pilot-projektu.

Fotografija: Ratko Mavar, Lider

Tagovi: Udruga gradova RH, Marko Poljak, Newton Technologies Adria, Željko Turk, projekt DUIT
PROČITAJ I OVO
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
POTEZI
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
EINDHOVEN - Nizozemska vlada objavila je u četvrtak da planira uložiti 2,5 milijarde eura u regiju Eindhoven u sklopu plana koji bi trebao odvratiti proizvođača opreme za proizvodnju čipova ASML od selidbe u inozemstvo.
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE