GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Srbiji na onlajn platformama zaposleno oko 74.000 radnika

U Srbiji na onlajn platformama zaposleno oko 74.000 radnika
ISTRAŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.06.2021 / 20:48
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – U Srbiji je na onlajn platformama angažovano oko 74.000 radnika, rezultat je prvog nacionalnog istraživanja o broju radnika na internetu koji rade preko globalnih digitalnih platformi u Srbiji, a koje je predstavio Centar za istraživanje javnih politika.

To je više od broja svih registrovanih radnika koji rade u sektoru informisanje i komunikacije (67.481) ili gotovo duplo više od svih radnika koji rade u sektoru finansijskih delatnosti i delatnosti osiguranja u Srbiji (43.849), kažu u Centru za istraživanje javnih politika, navodi se na sajtu Biznis.rs.

Kako se dodaje, prema rezultatima istraživanja Gigmetra iz februara 2021. godine u odnosu na oktobar 2020. godine, globalna tražnja za onlajn radnicima se oporavila, ali je i konkurencija povećana zbog sve većeg broja digitalnih radnika kojima je to primarni ili sekundarni izvor prihoda.

U najnovijem izdanju Gigmetra, uzorkom je obuhvaćeno ukupno 8,469 ispitanika što je najveći do sada analizirani broj radnika, navodi se i dodaje da rezultati pokazuju da je u februaru radilo 23,3 odsto radnika u odnosu na 44,8 odsto onih koji su bili aktivni u oktobarskom merenju.

Dodaje se da postoji čvrsta regionalna struktura kada je reč o lokacijama na kojima digitalni radnici žive i rade.

Oko 65 odsto online radnika u Srbiji nalazi se u administrativnim centrima u posmatrana četiri regiona – Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac.

Kako se navodi, Beograd ima tri puta više radnika od Novog Sada, Novi Sad dva puta više od Niša, a Niš skoro tri puta više od Kragujevca.

Precizira se da žene koje se u našoj zemlji bave online poslovima čine 34,2 odsto ukupne populacije digitalnih radnika, iako njihov udeo tokom vremena beleži blagi pad.

Između ostalog, navodi se i da je prosečna cena radnog sata frilensera u Srbiji zabeležila blagi rast i da u najnovijem merenju iznosi 19,2 dolara, dok je medijalna cena rada ostala na istom nivou kao i u prošlom merenju – 15 dolara.

Time je, dodaje se, i jaz između srpskih digitalnih radnika i radnica u odnosu na globalni prosek ostao isti kao i u prethodnom merenju, jer je u Sjedinjenim Americkim Državama medijalna cena rada frilensera 20 dolara.

Tagovi: onlajn platforme, Centar za istraživanje javnih politika, srpska IT industrija, digitalne platforme
PROČITAJ I OVO
Vodafoneov samostalni 5G gradit će Ericsson
5G
Vodafoneov samostalni 5G gradit će Ericsson
LONDON - Nakon nedavne odluke Vodafonea da u suradnji s južnokorejskim Samsungom odlučio graditi OpenRAN mrežu u jugozapadnom području Engleske i većem dijelu Walesa jedan od najvećih telekom operatora u Europi objavio je kako je odabrao Ericssonovu dualnu 5G Core tehnologiju zasnovanu na cloudu za izgradnju svojih samostalnih (standalone SA) 5G mreža u Velikoj Britaniji i Njemačkoj.
EK sprema istragu o Googleovom poslovanju s oglašavanjem
ISTRAGA
EK sprema istragu o Googleovom poslovanju s oglašavanjem
BRUXELLES - Europska komisija sprema se otvoriti službenu istragu o Googleovom poslovanju s digitalnim oglašavanjem, vjerojatno prije kraja ove godine, izjavili su u petak upućeni izvori.
Dobit ByteDancea udvostručena u 2020.
UZLET
Dobit ByteDancea udvostručena u 2020.
PEKING - Dobit i prihod kineskog vlasnika TikToka udvostručeni su u 2020. godini, potvrđujući popularnost aplikacije u pandemiji koronavirusa.
Jack Ma se pritajio i otkrio novi hobi
ZAOKRET
Jack Ma se pritajio i otkrio novi hobi
PEKING - Čini se da je osnivač Alibae Jack Ma nakon čeličnog stiska kineske administracije napravio životni zaokret.
Do 2025. godine tržište proširene stvarnosti vrijedit će 300 milijardi dolara
PROŠIRENA STVARNOST
Do 2025. godine tržište proširene stvarnosti vrijedit će 300 milijardi dolara
SHENZEN - Na Huaweijevom Better World Summitu o 5G i AR tehnologiji, održanom danas u Shenzhenu u Kini, predstavljen je White Paper AR Insight and Application Practice koji nudi uvid u industriju proširene stvarnosti (AR). Bob Cai, CMO Huawei Carrier BG, u svom je govoru pozvao cijelu industriju da zajedno rade na izgradnji prosperitetnog 5G i AR ekosustava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE