GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U ponedjeljak noću prijeti sudar ISS-a i satelita

U ponedjeljak noću prijeti sudar ISS-a i satelita
ISS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.09.2020 / 16:22
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Međunarodna svemirska postaja (ISS) trenutno je na putanji oko Zemlje za koju su ruski stručnjaci izračunali da je s prevelikom vjerojatnosti vodi u sudar sa satelitom koji više ne funkcionira. Bez manevra izbjegavanja sudar bi prijetio u 1.23 sati u noći na ponedjeljak.

Od svjetskih agencija vijest je prvi prenio njemački DPA, navodeći da su zapovjednici ISS-a ranije u takvim slučajevima manevre izbjegavanja sudara izvodili ili kratkim paljenjem vlastitih motora ili uz pomoć svemirskih brodova koji povremeno pristaju na ISS.

DPA prenosi vijest iz službenog priopćenja Roscosmosa, ruske svemirske agencije, koja navodi da je satelit koji bi se ISS-u u ponedjeljak kratko iza ponoći približio u najboljem slučaju neugodno blizu, BRICSat-2.

Kako ISS vode zajedno svemirske agencije SAD-a, Rusije, EU-a, Japana i Kanade, svaka agencija ima svoje područje odgovornosti, a "Russian Orbital Segment" u stanju je prilagođavati visinu orbite ISS-a kako bi se izbjeglo sumnjive krhotine svemirskog otpada kojega u tako niskoj orbiti na kojoj ISS kruži oko zemlje, nešto više od 400 kilometara, ima napretek.

Roscosmos navodi da je sada riječ o satelitu BRICSat-2, eksperimentalnom komunikacijskom satelitu, tipa CubeSat, što ga je u orbitu u ljeto prošle godine dala lansirati Mornarica SAD-a. Riječ je minijaturiziranim satelitima, dimenzija kocke brida od samo 10 centimetara, koji se uglavnom koriste kao amaterska radio-oprema.

U ovom slučaju bila je riječ o tehničkoj vježbi US Naval Academy, odnosno radu polaznika tamošnjeg inžinjerskog svemirskog programa. Salitet je, skupa s mnogim drugima, u lipnju prošle godine u svemir odnio SpaceX-ov Falcon Heavy, piše N1 televizija.

Igrom slučaja dogodilo se da se baš taj kockasti minijaturizirani satelit za vježbu našao na putanji previše bliskoj ISS-u da bi ga se moglo ignorirati. Na ISS-u se trenutno nalaze Amerikanac Chris Cassidy i Rusi Anatolij Ivanišin, te Ivan Vagner i oni će biti ti koji će "iz prvog reda" promatrati kako napreduje prilagođavanje orbite njihovog privremenog svemirskog doma.

Menevre izbjegavanja provodit će tijekom sat vremena, od 23 sata do ponoći u nedjelju po srednjoeuropskom vremenu.

Manevri izbjegavanja krhotina, odnosno "DAMs", u svemiru su s vremena na vrijeme neophodni. Kad je riječ o ISS-u, samo 2009. godine, primjerice, ova postaja morala je dvaput izbjegavati svemirske krhotine. Prvi put 22. ožujka bila je riječ o dijelu kineske rakete CZ-4, a drugi put, 17. srpnja, o dijelu ruske rakete Proton, tipa rakete koji je prvi put upotrijebljen još 1965.

Do kraja 2009. ISS je uspješno proveo 10 izbjegavanja krhotina. Vremenom je broj krhotina nastavio rasti. Američke agencije do listopada prošle godine registrirale su oko 20.000 umjetnih objekata u Zemljinoj orbiti, od čega je u upotrebi bilo njih samo 2218. Tu je bila riječ o samo onim krhotinama koje su dovoljno velike da ih se prati.

Većih od 10 centimetara bilo je, procjenjuje se, oko 34.000, onih dimenzija između jednog i deset centimetara oko 90.000, a komada manjih od jednog centimetra, koje je proizveo čovjek i ostavio u orbiti oko Zemlje, čak 128 milijuna.

Ovakvi komadi na nižim orbitama oko Zemlje čak su češći od svemirskog kamenja koje zaluta prema našem planetu.

Tagovi: Međunarodna svemirska postaja, SpaceX, Falcon Heavy, satelit, manevar izbjegavanja
PROČITAJ I OVO
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BOLJE OD OČEKIVANJA
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
TAIPEI - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company u četvrtak je nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, zahvaljujući stalnoj snažnoj potražnji za naprednim čipovima, posebno onima koji se koriste u aplikacijama umjetne inteligencije.
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
REZULTATI
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
AMSTERDAM - ASML je u ponedjeljak priopćio da je dobit u prvom tromjesečju nadmašila očekivanja, dok je prodaja iznevjerila predviđanja, a kompanija ostaje pri svojim izgledima za cijelu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE