GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U najvećoj kineskoj tvornici iPhonea izbili su nasilni prosvjedi

U najvećoj kineskoj tvornici iPhonea izbili su nasilni prosvjedi
PROSVJED
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.11.2022 / 10:33
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Oko najveće kineske tvornice pametnih telefona iPhone, koja je u vlasništvu tajvanske tvrtke Foxconn, izbili su nasilni prosvjedi. Zaposlenici tvornice sukobili su se sa zaštitarima, a razlog su navodno stroge mjere za suzbijanje širenja pandemije covida-19, javlja francuska novinska agencija AFP.

Videozapisi koji kruže Weibom i Twitterom prikazuju stotine radnika kako marširaju cestom usred bijela dana, a neki su se suočili s policijom i ljudima u zaštitnim odijelima. Drugi video prikazuje razbijene kabine za testiranje na covid-19 i prevrnuto vozilo.

Na snimci koja je nastala noću vidi se muškarac krvavog lica i čuje se kako govori: “Udaraju ljude, udaraju ljude. Imaju li oni savjesti?”

AFP je djelomično provjerio video koristeći geolokaciju, koja je pokazala prepoznatljiva obilježja, uključujući zgradu i barikade u blizini prostorija za osoblje u tvorničkom kompleksu, objasnila je agencija.

Na jednoj od snimki vidi se nekoliko vatrogasnih vozila, okružena policijom u zaštitnim odijelima, parkirana u blizini stambenih blokova. Istodobno se s razglasa čuo glas koji je pozivao radnike da se vrate u svoja prebivališta i da se ne povezuju s "manjim dijelom ilegalnih elemenata".

Ključ na društvenoj mreži Weibo Foxconn neredi odn. Pobuna u Foxconnu bila je cenzurirana u srijedu, ali su neki postovi koji se odnose na rasprostranjene prosvjede u tvornici ostali dostupni.

Ni Foxconn ni Apple nisu odgovorili na upite AFP-a za komentar o neredima.

Kina, kao posljednja velika svjetska ekonomija, inzistira na nultoj toleranciji na covid. Kako bi ograničio širenje virusa, još uvijek provodi masovna testiranja i naređuje dugoročne karantene. To uzrokuje umor i nezadovoljstvo među velikim dijelovima stanovništva, od kojih su neki tjednima zatvoreni u tvornicama i na sveučilištima ili ne mogu slobodno putovati.

Foxconn, poznat i po službenom nazivu Hon Hai Precision Industry, najveći je ugovorni proizvođač elektronike na svijetu, sastavlja dodatke za mnoge međunarodne marke. Tajvanska tvrtka je, između ostalog, jedan od glavnih dobavljača američkog tehnološkog diva Applea.

Foxconn je nedavno zamijetio nagli porast slučajeva Covid-19 u svojoj tvornici u kineskom gradu Zhengzhou, što je kompaniju natjeralo da zatvori veliki kompleks kako bi spriječila širenje koronavirusa. Tvornica se smatra gradom u gradu, zapošljava oko 200.000 ljudi, prenosi AFP. Osim iPhonea, proizvode i drugu tehnološku opremu.

Ranije ovog mjeseca internetom su kružile video snimke uspaničenih radnika koji masovno bježe iz kruga tvornice u svjetlu optužbi za loše radne uvjete. Nekoliko zaposlenika kasnije je za AFP opisalo prizore kaosa i nereda u kompleksu. Rečeno je da u tom području nema odgovarajućih medicinskih ustanova.

Tvrtka je ponudila visoke bonuse i druge poticaje zaposlenicima koji su ostali, dok je lokalna vlada dovela nove radnike kako bi spriječila kolaps tvornice, navodi AFP.

Početkom mjeseca američka tvrtka Apple morala je ograničiti proizvodnju najnovijih modela pametnih telefona zbog strogih antikoronavirusnih pravila u Kini, što će utjecati na ponudu. Prije nadolazeće sezone božićnih kupnji, tvrtka je objavila da će potrošači morati još malo pričekati na modele iPhone 14 pro i 14 pro max.

Tagovi: Foxconn, iPhone, Apple
PROČITAJ I OVO
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BOLJE OD OČEKIVANJA
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
TAIPEI - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company u četvrtak je nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, zahvaljujući stalnoj snažnoj potražnji za naprednim čipovima, posebno onima koji se koriste u aplikacijama umjetne inteligencije.
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
REZULTATI
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
AMSTERDAM - ASML je u ponedjeljak priopćio da je dobit u prvom tromjesečju nadmašila očekivanja, dok je prodaja iznevjerila predviđanja, a kompanija ostaje pri svojim izgledima za cijelu godinu.
Cook poručio da Apple želi proizvodnju u Indoneziji
PORUKE
Cook poručio da Apple želi proizvodnju u Indoneziji
JAKARTA - Glavni izvršni direktor Applea Tim Cook rekao je da tvrtka "gleda" na proizvodnju u Indoneziji na sastanku s indonezijskim predsjednikom Jokom Widodom u srijedu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE