GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Twitter: Hakerski upad preko zaposlenika s pristupom internim serverima

Twitter: Hakerski upad preko zaposlenika s pristupom internim serverima
UZROK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.07.2020 / 10:47
Autor: SEEbiz / H
SAN FRANCISCO - Twitter je objavio u četvrtak da su hakeri iskoristili zaposlenike s pristupom internim serverima kako bi "preuzeli kontrolu nad mnogim poznatim računima i tvitali umjesto njih".

"Istražujemo jesu li hakeri poduzeli neke druge kriminalne aktivnosti i jesu li imali pristup i drugim informacijama. Kad budemo imali nove pojedinosti obavijestit ćemo javnost", objavio je Twitter.

Twitter je u četvrtak objavio da su hakeri upali u njegove servere i hakirali neke od najpoznatijih korisnika te platforme, uključujući američkog predsjedničkog kandidata Joea Bidena, zvijezdu realityja Kim Kardashian, milijardera Elona Muska i bivšeg američkog predsjednika Baracka Obamu.

Kompanija je tijekom nekoliko sati blokirala slanje poruka s mnogih računa, uključujući i one potvrđene. Dodala je da će obnoviti pristup svima kad bude mogla jamčiti sigurnost.

U hakiranim tvitovima pozivalo se pratitelje da će udvostručiti zaradu ako pošalju donacije u kriptovaluti u točno određeni 'kriptovalutni novčanik'. U nekoliko sati nakon započetog hakerskog napada oko 300 ljudi je nasjelo na prevaru i poslalo više od 100.000 dolara vrijedne bitcoine. Tvitovi su izbrisani nekoliko minuta nakon što su prvi objavljeni.

Izvršni direktor Jack Dorsey ranije je rekao da kompanija utvrđuje problem. "Težak dan u Twitteru. Žao nam je što se to dogodilo", rekao je Dorsey. Nakon vijesti o hakiranju, dionice Twittera pale su na burzama za gotovo pet posto.

Tijekom hakerskog upada, mnogi poznati korisnici imali su problema s kontrolom svog računa. Primjerice, Elon Musk je poslao nejasan tvit o kupovanju kriptovalute, zatim je ta poruka nestala. Nešto kasnije pojavila se nova poruka o kupovanju kriptovalute, pa još jedna.

Pogođeni su i računi repera Kanye Westa, osnivača Amazona Jeffa Bezosa, ulagača Warrena Buffetta, osnivača Microsofta Billa Gatesa, te korporativni računi Ubera i Applea. Također su hakirani računi tvrtki i organizacija koje se bave prodajom kriptovaluta. Ukupno su pogođeni računi koji imaju desetke milijuna pratitelja.

Suosnivač tvrtke za cyber-sigurnost CrowdStrike Dmitri Alperovitch rekao je kako se čini da je to dosad najgori hakerski napad na velike platforme za društvene medije. Neki stručnjaci rekli su kako se čini vjerojatnim da su hakeri imali pristup unutarnjoj infrastrukturi Twittera.

Tagovi: Twitter, Elon Musk, Kim Kardashian, Barack Obama, Jack Dorsey, Bill Gates, hakerski napad na Twitter
PROČITAJ I OVO
Nvidia predstavila svoj najmoćniji AI čip
ČIPOVI
Nvidia predstavila svoj najmoćniji AI čip
SAN JOSE - Nvidia je u ponedjeljak najavila novu generaciju čipova i softvera za umjetnu inteligenciju za pokretanje AI modela. Najava, objavljena tijekom Nvidijine konferencije programera u San Joseu, dolazi u trenutku kada proizvođač čipova nastoji učvrstiti svoju poziciju glavnog dobavljača za AI tvrtke.
Nvidia podupire malo poznati indijski startup, evo zašto
OKLADE
Nvidia podupire malo poznati indijski startup, evo zašto
MUMBAI - Sparna je proljetna večer u predgrađu Mumbaija i skupina muškaraca zabrinuto lebdi na stražnjim vratima startupa pod nazivom Yotta Data Services. Koračaju, zastaju i nerviraju se.
Indija želi postati globalna sila u proizvodnji čipova kroz pet godina
ČIPOVI
Indija želi postati globalna sila u proizvodnji čipova kroz pet godina
NEW DELHI - Indija želi biti među pet najvećih svjetskih proizvođača poluvodiča u sljedećih pet godina, rekao je Ashwini Vaishnaw, ministar elektronike i informacijske tehnologije, željeznica i komunikacija.
Bijela kuća poziva Senat da se brzo pozabavi zakonom o TikToku
PROCEDURA
Bijela kuća poziva Senat da se brzo pozabavi zakonom o TikToku
WASHINGTON - Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je u nedjelju da bi Senat trebao brzo pokrenuti prijedlog zakona koji bi prisilio kinesku tehnološku tvrtku ByteDance da proda TikTok.
SpaceX gradi špijunsku satelitsku mrežu za američku obavještajnu agenciju
NESLUŽBENO
SpaceX gradi špijunsku satelitsku mrežu za američku obavještajnu agenciju
WASHINGTON - SpaceX gradi mrežu od stotina špijunskih satelita prema povjerljivom ugovoru s američkom obavještajnom agencijom, reklo je Reutersu pet izvora upoznatih s programom, pokazujući produbljivanje veza između svemirske tvrtke milijardera poduzetnika Elona Muska i agencija za nacionalnu sigurnost.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE