GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trumpove tarife nametnute Kini otežale borbu SAD-a protiv koronavirusa

Trumpove tarife nametnute Kini otežale borbu SAD-a protiv koronavirusa
SAD-KINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.04.2020 / 17:43
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Američke tarife na uvezenu medicinsku opremu, posebno iz Kine, otežale su Americi borbu protiv koronavirusa.

SAD i Kina uključeni su u eskalirajući trgovinski rat od 2018. godine. Kroz više krugova, carine su se ubirale na osnovne medicinske potrepštine iz Kine, uključujući medicinsku zaštitnu odjeću, osobnu zaštitnu opremu (PPE), CT sustave i jednokratnu medicinsku odjeću.

U međuvremenu, brzo rasprostranjeni koronavirus doveo je do toga da slučajevi brzo rastu u cijelom svijetu, uključujući SAD, koja je sada zemlja s najvećim brojem prijavljenih slučajeva i smrti. Trenutno ima više od 555.000 prijavljenih slučajeva, a preko 22.000 smrtnih slučajeva u Sjedinjenim Državama, pokazuju posljednji podaci sa sveučilišta Johns Hopkins.

U usporedbi s drugim zemljama s "fleksibilnijim" pristupom uvozu, uvođenje carina "dodatno je potkopalo spremnost SAD-a i odgovor na epidemiju", izjavio je CNBC-u Yanzhong Huang, stariji suradnik za globalno zdravlje u Vijeću za međunarodne odnose.

Bez tarifa, SAD bi bio u „boljoj poziciji u ovoj igri“, a toliko se zemalja trudi da uvozi kritične medicinske proizvode iz Kine, dodao je.

Države širom SAD-a izvijestile su da se smanjuje broj kreveta za intenzivnu njegu, a gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio upozorio je da bi respiratora moglo uskoro ponestati.

S pojačavanjem epidemije u velikim gradovima i državama, zdravstveni radnici također su se borili za zaštitnom opremom te s nedostatkom medicinske opreme.

Kina je počela pojačavati proizvodnju kritične medicinske opreme dok se bolest širila u siječnju. Navodno je akumulirala veliki višak osobne zaštitne opreme za kojom američke zdravstvene ustanove sada imaju "hitnu potrebu", izjavila je Susan Shirk, bivša zamjenica pomoćnice državne tajnice u administraciji Clintona, u e-poruci upućenoj CNBC-u.

"Bilo kakva prepreka na putu ubrzanog uvoza ove opreme mogla bi uzrokovati da više ljudi umre od ove bolesti", dodao je Shirk, koji je trenutno profesorica na Sveučilištu Kalifornija u San Diegu, a ujedno je i predsjedavajući Kineskog centra 21. stoljeća na sveučilištu.

Tarife Trumpove administracije na kineske medicinske proizvode mogu pridonijeti nestašici i većim troškovima vitalne opreme u vrijeme zdravstvene krize diljem države.

U ranijem izvještaju, Peterson Institut za međunarodnu ekonomiju (PIIE) upozorio je da trgovinski rat predsjednika Donalda Trumpa s Kinom može zaprijetiti "osakaćivanju" borbe protiv SAD-a protiv koronavirusne pandemije.

Od 13. ožujka, kada je izvješće objavljeno, istraživački centar utvrdio je da se 3,3 milijarde dolara uvoza kritičnih zdravstvenih proizvoda i dalje suočavaju s carinama od 7,5%, dok je za 1,1 milijardu dolara uvoza koji bi mogao liječiti Covid-19 ostao podvrgnut tarifama od 25%. - čak i nakon što je Trumpova administracija privremeno smanjila i ukinula neke tarife.

"Admininstrativne tarife na kineske medicinske proizvode mogu doprinijeti nestašici i većim troškovima vitalne opreme u vrijeme zdravstvene krize u cijeloj državi", napisao je autor izvješća Chad Bown.

Rekao je da su Trumpove trgovinske politike prisilile Peking na prodaju mnogih svojih medicinskih proizvoda u druge zemlje, umjesto u Sjedinjene Države. Neki od tih proizvoda uključuju zaštitnu opremu za liječnike i medicinske sestre i visokotehnološku opremu za praćenje pacijenata.

Prema podacima PIIE-a, oko 100 milijardi dolara vrijednih američkih posrednih ulaza iz Kine i dalje se suočava s 25% tarifama, povećavajući troškove dijelova i komponenata za američke proizvođače medicinskih proizvoda.

Wall Street Journal također je izvijestio da je General Motors tražio carinske olakšice na neke kategorije dijelova respiratora podrijetlom iz Kine koji su bili suočeni s 25% tarifama kako bi se "olakšao teret" proizvodnje respiratora koji bi podržali odgovor Washingtona protiv Covid-19.

Već 2018. i 2019. dobavljači medicinskih proizvoda su upozoravali na tarife na medicinske potrepštine, jer su upozoravali da će to dovesti do većih troškova i poremećaja lanaca opskrbe.

Dok Trump radikalizira svoje stajalište o protekcionizmu - ne samo s Kinom, već i s Europskom unijom i Meksikom - Washington bi se mogao naći izvan vremena i mogućnosti dok se utrkuje za obuzdavanje koronavirusne epidemije, kažu stručnjaci.

Od početka godine, više od 50 zemalja - uključujući Francusku i Južnu Koreju - pooštrilo je ograničenja na izvoz medicinskog materijala, prema istraživanju Global Trade Alert u suradnji sa Sveučilištem St. Gallen u Švicarskoj. Taj potez dodatno ograničava strane izvore opskrbe medicinskom opremom za SAD.

„Samo sedam zemalja čini čak 70% izvoza umjetnih respiratora, vitalnih alata za teško bolesne; Ako jedan od njih zabrani izvoz, cijene bi mogle porasti i do 10% ”, upozorio je Robert Zoellick, bivši predsjednik Svjetske banke i bivši američki državni tajnik.

Trump je također 3. travnja donio Zakon o obrambenoj proizvodnji za zabranu izvoza respiratora, maski i drugih OTP-a N-95 u ostatak svijeta.

Međutim, zabrana izvoza PPE ne samo da će "prizvati odmazde", već će i "potkopati sposobnost drugih zemalja u borbi protiv Covid-19", jer im se uskraćuje očajnički potrebni PPE, rekao je Huang iz Vijeća za vanjske odnose.

"Ovo je globalna pandemija. Naš krajnji uspjeh u suzbijanju širenja Covid-19 u velikoj mjeri ovisi o tome koliko se učinkovito sve zemlje bave epidemijom. Ne možemo proglašavati pobjedu ako u ostale zemlje nisu pobijedile virus“, zaključuje Huang.

Tagovi: koronavirus u SAD-u, respiratori, Covid-19, General Motors, Yanzhong Huang, zaštitne maske, trgovinski rat, Robert Zoellick,
PROČITAJ I OVO
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
POTEZI
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
EINDHOVEN - Nizozemska vlada objavila je u četvrtak da planira uložiti 2,5 milijarde eura u regiju Eindhoven u sklopu plana koji bi trebao odvratiti proizvođača opreme za proizvodnju čipova ASML od selidbe u inozemstvo.
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE