GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tornjanski: Hrvatska ima ogroman potencijal u svakom sektoru

Tornjanski: Hrvatska ima ogroman potencijal u svakom sektoru
INTERVJU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.06.2019 / 19:42
Autor: SEEbiz
INTERVJU - Nakon završenog smjera informatike na Poslovnoj školi u Novom Sadu, brojnih rukovodećih pozicija, deset godina rada u Americi uz kontinuiranu edukaciju, učenje i razvoj, Dejan Tornjanski svoj je poslovni put nastavio u Hrvatskoj. 

Prepoznavši kako se Dejanovi potencijali uklapaju u strategiju razvoja na svjetskim tržištima, Lemax, svjetski prepoznata i vodeća regionalna softverska kompanija za razvoj, implementaciju i održavanje softvera za turističke agencije i touroperatore, zaželjela je prije dvije godine dobrodošlicu novom članu tima.

U vremenima kada iseljavanje bilježi sve veći rast (prema dostupnih podacima iz prosinca 2018. godine čak 230.000 građana napustilo je Hrvatsku, a čija je prosječna dob 33 godine) iskustva vrhunskih stručnjaka koji su odlučili svoju karijeru nastaviti u Hrvatskoj i donositi pozitivne promjene, prava ja rijetkost. Prepoznavanju talenata, kontinuiranom praćenju tržišta i pravovremenoj reakciji na privlačenje stručnjaka, Lemax može zahvaliti marljivom tima ljudskih potencijala koji razumije sve aspekte poslovanja, ali i uvjetima kojima može konkurirati svjetskim tržištima. Rezultat stoga i nije izostao, te se 2017. godine Dejan Tornjanski pridružio timu Lemaxa, u kojem je danas zadužen za zadovoljstvo korisnika softvera kroz Customer Success odjel.

Kako vas je životni put doveo u Hrvatsku?

Rođen sam u gradiću na sjeveru Vojvodine, gdje sam odrastao. Nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja, odselio sam u Novi Sad gdje na Univerzitetu završavam Informatiku. Informatička industrija tada doživljava pravi zamašnjak, što mi omogućuje brzo dobivanje posla u kojem sam bio zadužen za brojne poslove, od prodaje hardvera i licenciranih softvera, do vođenja inventara, otvaranja maloprodajnih objekata i vođenja ljudi. Naime, već sa 22 godine dobio sam povjerenje voditi tim, što mi je osiguralo razvoj brojnih vještina. Gledajući danas zahvalan sam za sve te situacije, jer su mi pomogle da postanem otporniji na odbijanje, bolji u pregovaranju i napredan u komunikaciji. Naučio sam i još jednu važnu lekciju, kako izgleda rad za tipičnog "balkanskog" šefa. Rad u kojem se trud i zalaganje ne cijene. Mlad, željan znanja, učenja, novih mogućnosti, čekao sam trenutak – trenutak za hrabrost prihvaćanja novih izazova. I desio se prvi poziv za rad u inozemstvu pa je Amerika postala moja nova odrednica. Tada sam mislio kako je to kratkoročni plan koji će mi omogućiti stjecanje novih znanja i vještina, ali i mogućnost da se zabavim. Taj kratkoročni plan pretvorio se u deset godina života u Americi gdje bih i dalje bio da nije moje današnje supruge i moje divne obitelji.

U Americi sam radio za luksuzne golf klubove, u industriji koja nije imala doticaja sa mojim zvanjem i dotadašnjim iskustvom. Bar sam tako mislio. Kako su godine prolazile tako je i moja karijera išla uzlaznom putanjom. Nakon osam godina postao sam zamjenik generalnog direktora i voditelj šest odjela sa preko 100 sezonskih radnika. Bio je to rezultat mukotrpnog rada, zalaganja, prekovremenih sati, ranih dolazaka na posao, čitanja desetina i stotina knjiga od industrije u kojoj sam radio, do tehnika samounaprjeđenja, pa sve do pohađanja raznovrsnih tečajeva, edukacija, seminara. Ono što me je u Americi oduševilo je činjenica da se trud cijenio, da se zalaganje prepoznavalo i shodno tome i nagrađivalo. Počele su stizati ponude sa raznih strana. Osjećao sam iznimno poštovanje zasluženo mojim radom. Kada radite u takvoj sredini onda je sve lakše napraviti. Sve je okrunjeno američkim državljanstvom koje sam dobio pa danas imam čast (a ponekad i teret) obavljati dužnosti građanina dvije zemlje. Godine 2016. s obitelji počinjem razmišljati o dolasku u Europu i tek se fokusiram na dostupne poslove u renomiranim europskim tvrtkama kada započinju moji pregovori s Lemaxom.

Što je presudilo dolasku u Hrvatsku?

Nisam planirao doći u Hrvatsku. Naime, moja supruga, tadašnja zaručnica i ja, razgovarali smo o preseljenju u neku od razvijenih zapadnih zemalja Europe. Ali taj plan nije niti krenuo u realizaciju, jer već te jeseni doznajem prve informacije o Lemaxu. Moja zaručnica vidjela je članak na portalu u kojem je čitala o Lemaxu. Zainteresirala se i posjetila web stranicu tvrtke gdje je vidjela otvorenu poziciju za koju je smatrala da sam dobar kandidat. Kako sam tvrdoglav, i kako to nije bio dio plana nisam se prijavio, jer Hrvatska nije bila na karti naših poželjnih zemalja. No, nakon kraćeg uvjeravanja moj životopis stigao je do voditeljice odjela ljudskih potencijala u Lemaxu, Jasmine, koja me vrlo brzo kontaktirala. S obzirom da je moj posljednji intervju ili uopće kontakt sa nekom tvrtkom sa ovih prostora bio prije desetljeća, i nažalost, nije bilo najbolje iskustvo, nisam imao nikakvih očekivanja od intervjua. Dogodilo se upravo suprotno. Sjećam se našeg prvog Skype intervjua. Od samog početka, Jasmina se potrudila da osjećam ugodno i opušteno ostavivši vrhunski dojam s kojim je eliminirala sve moje sumnje i prijašnje loše dojmove koje sam imao o poslodavcima sa ovih prostora. Nastavili smo održavati kontakt sve do moje slijedeće posjete Zagrebu, oko Božića 2016. godine kada smo se prvi put osobno upoznali. Potom smo se nekoliko puta susreli. Prije mog odlaska nazad u Ameriku, iz Lemaxa je stigla ponuda koja se ne odbija. I tako je sve krenulo...

U Lemaxu ste više od dvije godine, kako biste opisali vaš dolazak u zagrebački ured, a kako gledate na svoj boravak u Hrvatskoj sada?

Doživio sam ogromnu promjenu. Ne samo lokacijski već i kulturološki. Svjesno sam donio odluku da se preselim u Hrvatsku. Dolazim iz susjedne zemlje sa povijesnim nasljeđem, koja nema dobru reputaciju u Hrvatskoj, pa je na početku postojao strah kako ću biti prihvaćen i hoću li imati probleme zbog toga. Taj strah je brzo nestao. U ove dvije godine niti u jednom trenutku nisam osjetio niti se našao u nelagodnoj situaciji zbog koje bih požalio dolazak u Hrvatsku. Danas smo supruga i ja ponosni roditelji predivne djevojčice koja je upravo navršila godinu dana i to ne bih mijenjao ni za što na svijetu.

Lemax je međunarodno prisutan kroz korisnička iskustva i implementacije, vidite li u budućnosti sebe opet negdje u inozemstvu?

Mislim da psihički, a ni fizički ne bih pretrpio još jedno preseljenje (smijeh). Svatko tko se selio, a osobito s kontinenta na kontinent zna što to znači. Trenutačno nemam ambicije ponovo ići u inozemstvo jer mi je sve potrebno dostupno i moguće u Hrvatskoj. Posla ima dovoljno za sve koji žele raditi, a i mnogo se stvari unaprijedilo zbog kojih sebe mogu ovdje vidjeti dugoročno. Mnogi će se možda požaliti na sustav, na administraciju, na politiku, ali po meni je najbitnije da prihvatite stvari takve kakve jesu i pokušate se fokusirati na sebe i kako da vama u svemu tome bude bolje. Život postaje bolji i kvalitetniji kad jednom preuzmete kontrolu nad svojim životom pa lokacija, politika, ljudi s kojim radite i živite neće biti od presudnog značaja da počnete razmišljati o odlasku u inozemstvo.

S obzirom na vaše iskustvo rada u Americi, smatrate li da u Lemaxu možete napredovati i učiti, te kako komentirate radne uvjete u Hrvatskoj?

Lemax ima visoke kriterije pri zapošljavanju. Svi zaposlenici su vrhunski stručnjaci, kreativci koji su uvijek spremni pomoći i podijeliti svoja znanja i iskustva. Nije prošao niti jedan dan u Lemaxu u kojem nisam imamo priliku naučiti nešto novo, unaprijediti svoja znanja i vještine. Lemax je dinamično okruženje i u posljednje dvije godine bilježi snažan rast, pa se samim time kontinuirano otvaraju prilike za napredovanje, po cijelom spektru organigrama tvrtke.

Što smatrate najvećim izazovom, a što najvećom manom rada u Hrvatskoj?

Smatram da su poslodavci iznimno napredovali. Uvelike se primjenjuje zapadnjački način rada. Zaposlenik se cijeni i trud se nagrađuje. Govorim o iskustvu rada u Lemaxu. Ono što bih volio više vidjeti, što je jedan od zadataka i ciljeva koje sam si postavio, promjena je stereotipnih mišljenja kada je riječ o krajnjim korisnicima. Općenito u Hrvatskoj nedostaje stav o postprodaji, odnosu prema kupcima, korisnicima i klijentima, o obvezi održavanja dobrog odnosa u svim poslovnim situacijama. O činjenici da kada prodate uslugu ili proizvod vaš prodajni proces nije završio, nego upravo suprotno, tek počinje. I da je zadovoljstvo pruženim ključno, jer na kraju dana korisnik je nešto platio i želi vrhunski tretman u cijelom procesu. Manjak tih procesa, važnosti kupca mi je bio najveći šok s dolaskom u Hrvatsku. Navikao sam u Americi da je kupac najbitniji, svugdje ste dočekani s osmijehom na licu uz ponuđenu pomoć. Novac bi bio vraćen ukoliko niste zadovoljni kvalitetom robe ili usluge. Stalno se ulagalo da korisnik dobije dodanu vrijednost za uloženi novac. Zahvaljujući lojalnosti koju će steći kod vas, sigurno ćete se vratiti ili preporučiti uslugu, proizvod ili tvrtku. Uvjeren sam kako ću, zahvaljujući svom iskustvu, ali i dobroj podlozi koju Lemax nudi ta stereotipna mišljenja i ponašanja i promijeniti.

S obzirom na vaša iskustva, gdje vidite mogućnosti poboljšanja u Hrvatskoj, općenito?

Hrvatska ima ogroman potencijal u svakom sektoru. Postoje tvrtke koje su napravile fantastične proizvode koje izvoze, što predstavlja velik uspjeh. Toga će biti sve više. No, morat će se fokusirati i na održavanje odnosa s kupcem nakon obavljene uobičajene transakcije. Kako trenutno radim na razvoju odjela Customer Successa, cilj koji smo postavili je stvaranje nove kulture pristupa korisnicima, održavanje kvalitetnih odnosa i povećanje zadovoljstva. Svjestan sam kako je to dugoročno zahtjevan posao u koji ću zajedno sa timom uložiti znanje, vrijeme i rad, no najvažnije je da postoji volja i želja svih da u tome uspijemo. Jer, na kraju dana, uspjeh naših korisnika je naš uspjeh.

Tagovi: Dejan Tornjanski, Lemax, Vojvodina, Novi Sad
PROČITAJ I OVO
Bezos je prodao dvije i pol milijarde eura vrijednih dionica Amazona
PRODAJA
Bezos je prodao dvije i pol milijarde eura vrijednih dionica Amazona
NEW YORK - Najbogatiji čovjek na svijetu i osnivač korporacije Amazon, Jeff Bezos, u samo jednom danu u srpnju povećao je imovinu za nešto više od 11 milijardi eura.
Znanstvenici promijenili ime gena zbog Microsoft Excela
BIZARNO
Znanstvenici promijenili ime gena zbog Microsoft Excela
NEW YORK - Automatsko formatiranje u Microsoft Excelu je korisna stvar za brzu izradu proračunskih tablica, no genetičari se zbog njega hvataju za glavu
Kina: Branit ćemo legitimna prava i interese naših kompanija
REAKCIJE
Kina: Branit ćemo legitimna prava i interese naših kompanija
PEKING - Kina će braniti legitimna prava i interese kineskih tvrtki, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin na konferenciji za novinare.
Uberovi prihodi oštro pali u drugom tromjesečju
OŠTAR PAD
Uberovi prihodi oštro pali u drugom tromjesečju
SAN FRANCISCO - Američka digitalna kompanija Uber izvijestila je o oštrom padu prihoda u drugom tromjesečju zbog pandemije koronavirusa koja je srezala potražnju za uslugama prijevoza.
Zuckerbergovo bogatstvo naraslo na 100 milijardi dolara
BOGATSTVO
Zuckerbergovo bogatstvo naraslo na 100 milijardi dolara

SAN FRANCISCO - Bogatstvo osnivača Facebooka Marka Zuckerberga naraslo je na 100 milijardi dolara nakon što je društvena mreža pokrenula novu uslugu kratkih videa, prenosi u petak BBC.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE