GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

TikTok povod nove runde trgovinskog rata između SAD-a i Kine

TikTok povod nove runde trgovinskog rata između SAD-a i Kine
TRGOVINSKI RAT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.09.2020 / 11:44
Autor: SEEbiz
BERLIN - Peking prijeti protumjerama nakon odluke Washingtona da zabrani skidanje kineske aplikacije TikTok. Obje zemlje se pozivaju na „nacionalnu sigurnost“, ali bi ovo mogao biti nastavak trgovinskog rata koji potresa svijet.

Peking je najavio odgovor nakon američkih koraka protiv kineske društvene mreže TikTok i koncernu Huawei. Kinesko Ministarstvo trgovine priopćilo je da je na snagu stavljen mehanizam za odgovore u ovakvim situacijama, što može podrazumijevati novčane kazne, ograničenja uvoza i izvoza, zabranu ulaska u zemlju ili investiranja protiv osoba i kompanija koje ugrožavaju „nacionalnu sigurnost" Kine.

Promatrači tumače da su mjere uperene protiv američkih tvrtki. Sjedinjene Države s druge strane imaju svoju listu sankcija. Na njoj je recimo zabrana telekomunikacijskom gigantu Huaweiju da sudjeluje u izgradnji infrastrukture za petu generaciju mobilne telefonije (5G) u SAD.

Administracija Donalda Trumpa aktivno lobira u drugim zemljama da također isključe Huawei. U petak je Washington najavio da će od nedjelje aplikacija mreže za dijeljenje snimaka TikTok biti izbačena iz trgovina za aplikacije Googlea i Applea u SAD. Isto se odnosi i na kinesku aplikaciju WeChat. Korak je opravdan nacionalnom sigurnošću.

Rok da se otklone navodne nedoumice teče do 12. studenog – do tada bi korisnici kineske mreže u Americi trebali imati neometan pristup. Njih ima čak 100 milijuna, a aplikacija je omiljena među tinejdžerima.

Peking je odluku nazvao „šikaniranjem" i optužio Washington za kršenje prava investitora i slobodnog tržišta.

Američki predsjednik Trump tvrdi da TikTok obavlja „špijunski" posao, to jest da informacije o korisnicima stavlja na raspolaganje kineskoj državi. Prema izvješću agencije Bloomberg, kineska tvrtka je već u petak navečer podnijela žalbu američkom Saveznom sudu.

Prethodno su Kinezi odbili ponudu Microsofta za kupovinu američkog ogranka TikToka. Sada je na stolu ponuda Oraclea, ali rješenje nije na vidiku.

Tagovi: TikTok, Oracle, trgovinski rat, Donald Trump, NR Kina, Microsoft, Huawei, 5G tehnologija
PROČITAJ I OVO
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
EU otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete
ISTRAGA
EU otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete
BRUXELLES - Europska unija u ponedjeljak je otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete, u svojoj prvoj istrazi prema novom novom tehnološkom zakonodavstvu Zakona o digitalnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE