GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Telemach započeo studiju 5G infrastrukture o budućoj povezanosti i mobilnosti u Hrvatskoj i Sloveniji

Telemach započeo studiju 5G infrastrukture o budućoj povezanosti i mobilnosti u Hrvatskoj i Sloveniji
5G
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.06.2024 / 17:23
Autor: SEEbiz
OTOČEC – Konzorcij Telemacha Slovenija, Telemacha Hrvatska, DARS-a, Fakulteta za elektrotehniku Sveučilišta u Ljubljani i hrvatske tvrtke OIV danas je predstavio projekt 5G Adria.

Ovaj projekt istražuje i analizira uvjete za uspostavu 5G infrastrukture za unapređenje buduće mobilnosti i povezanosti u Sloveniji i Hrvatskoj. Projekt, koji je započeo u siječnju, provodi se u okviru Instrumenta za povezivanje Europe CEF – Digital i završava u lipnju. Konačni cilj je izgraditi 5G most: put u pametnije sutra.

U okviru jedinstvenog projekta 5G-ADRIA, koji povezuje Sloveniju i Hrvatsku, partneri su analizirali i uskladili pasivnu i aktivnu infrastrukturu s trenutnim kapacitetima mreže, koja već sada podržava upravljanje prometom duž mediteranskog cestovnog koridora. Studiju su danas na posebnom događaju u Otočcu u Sloveniji predstavili Milan Berlič (Telemach Slovenija), Danijela Bistrički Morović (Telemach Hrvatska), Jaka Gorišek (DARS), Tomi Mlinar (Fakultet elektrotehnike UL) i Nenad Šlibar (OIV).

Studija predstavlja osnovu za razvoj budućih mreža i usluga koje će osigurati bolju protočnost, veću sigurnost na cestama, poboljšanu komunikaciju među automobilima te manje zastoja i nesreća. Projekt se fokusira na strateški koridor i uspostavljanje povezanosti između sjevernojadranskih luka Kopra i Rijeke. Koridor počinje u Kopru, prolazi kroz Ljubljanu do graničnog prijelaza Bregana te se nastavlja u Hrvatskoj do Zagreba i Rijeke. U Sloveniji obuhvaća 207 km autoceste, a u Hrvatskoj 171 km te donosi rezultate i daljnje korake koji bi se mogli replicirati na ostale cestovne pravce u obje države.

Fokus je stavljen na mogućnost uvođenja povezanog i automatiziranog prometa (CAM) s poboljšanim upravljanjem prometnim informacijama, osiguranje sigurnosti, protočnosti i poboljšane komunikacije među automobilima. To zahtijeva gušću pokrivenost 5G mrežom, visok kapacitet prijenosa podataka, nisku latenciju te visoku pouzdanost usluga. Studija tako postavlja temelj za visokokapacitetne mreže sljedeće generacije koje će omogućiti najnaprednije aplikacije za sigurno i učinkovito funkcioniranje autonomnih vozila. Razmatrani su i različiti aspekti poput e-zdravlja, mobilnosti i e-mobilnosti, transporta, industrije, pametnog društva i pametnih gradova, a važan naglasak stavljen je i na održivi razvoj jer će poboljšana prometna infrastruktura doprinijeti smanjenju emisija CO2 i čišćem okolišu.

U pripremi i provedbi studije ključna je bila suradnja partnera iz Slovenije i Hrvatske, koji su spojili znanje i iskustva obje države. Ovakva suradnja će i ubuduće doprinositi razvoju digitalnih tehnologija i infrastrukturnih projekata u regiji, čime će se stvoriti povezanija i naprednija prometna infrastruktura.
„Projekt 5G-ADRIA otvara vrata novom poglavlju u daljnjoj digitalizaciji Hrvatske i Slovenije, a iako je još uvijek u fazi studije, stvara prilike za prekograničnu suradnju i inovacije te postavlja temelje za napredak u digitalnom dobu. Kada govorimo o 5G koridoru, ne govorimo samo o tehnološkom napretku, već i o širem društvenom i gospodarskom razvoju u našoj regiji. 5G mreža postat će okosnica digitalne infrastrukture koja će povezivati naše zemlje na nov i inovativan način. Ovo istraživanje bit će od koristi za cijelu regiju. Suradnja dviju država postavit će temelje buduće prekogranične suradnje na području tehnologije i gospodarstva“, popratio je raspravu Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Telemacha Slovenija.

„Postizanje ambicioznih ciljeva postavljenih u digitalnoj agendi EU do 2030. zahtijeva upravo projekte poput 5G-ADRIA. Tome doprinosi i Telemach kao inicijator pozitivnih promjena i kreator povezanije i digitalno napredne regije. Studija je pokazala velike prednosti koje bi donijela provedba 5G koridora, od unaprjeđenja prometne i digitalne infrastrukture do jačanja ekonomske suradnje. Kroz inovativne zajedničke projekte, možemo pridonijeti izgradnji digitalne i održive budućnosti.“, rekao je Adrian Ježina, predsjednik Uprave Telemacha Hrvatska.

„Izuzetno mi je drago što OIV sudjeluje u studiji izvodljivosti za buduću implementaciju 5G mreže duž prometnog koridora između dviju država Europske unije. U izradu iste ugradili smo naše bogato znanje i iskustvo u izgradnji infrastrukture za potrebe mreža nove generacije. Nadamo se da će se na temelju ove studije prepoznati vrijednost konačnog projekta za obje države, kao i unapređenje svakodnevnog života građana", izjavio je ovom prilikom predsjednik Uprave OIV-a Mate Botica.

Partneri iz Slovenije i Hrvatske su usko surađivali u izradi i provedbi istraživačke studije, primjenjujući znanja i iskustva iz obje države. Ova suradnja će također doprinijeti razvoju digitalnih tehnologija i infrastrukturnih projekata u regiji u budućnosti, stvarajući povezaniju i napredniju prometnu infrastrukturu.

Tagovi: Telemach, 5g, ježina, šlibar, oiv, dars, bregana
PROČITAJ I OVO
Microsoft: Globalnim IT kvarom pogođeno oko 8,5 milijuna uređaja s Windowsima
KATASTROFA
Microsoft: Globalnim IT kvarom pogođeno oko 8,5 milijuna uređaja s Windowsima
REDMOND - Oko 8,5 milijuna uređaja s Windowsima pogođeno je neispravnim ažuriranjem softvera koje je uzrokovalo poremećaje na globalnoj razini, objavio je američki tehnološki div Microsoft.
Potpuni oporavak od najvećeg IT prekida u povijesti mogao bi potrajati tjednima
LOŠE VIJESTI
Potpuni oporavak od najvećeg IT prekida u povijesti mogao bi potrajati tjednima

ZAGREB - U petak su mnogi IT sektori diljem svijeta izvijestili o poteškoćama u radu u zračnim lukama, bankama, medijima i drugim tvrtkama. Dan kasnije, stručnjaci kažu da će trebati tjedni da se sektor potpuno oporavi.
Dionice CrowdStrikea tonu nakon skandaloznog propusta
KAZNA
Dionice CrowdStrikea tonu nakon skandaloznog propusta
NEW YORK - Poduzeća diljem svijeta u petak su stala nakon što je problem sa softverom CrowdStrike (CRWD) tvrtke za kibernetičku sigurnost iznio računalne sustave koji pokreću Microsoftovu (MSFT) Windows platformu.
Oglasio se šef tvrtke koja je najodgovornija za globalni tehnički kvar
REAKCIJE
Oglasio se šef tvrtke koja je najodgovornija za globalni tehnički kvar
NEW YORK - Američka tvrtka za kibernetičku sigurnost CrowdStrike ima više od 20 tisuća klijenata širom svijeta i ogroman tržišni udio. Problematično ažuriranje njezinog softvera na operativnom sustavu Windows bilo je zato recept za globalne nevolje, rušeći IT sustave na potezu od Australije do Britanije, od bolnica, preko zračnih luka i medija do banaka.
Morić o globalnom IT incidentu: Za sve je kriv ljudski faktor
RIJEČ AUTORITETA
Morić o globalnom IT incidentu: Za sve je kriv ljudski faktor
ZAGREB - Brojne tvrtke iz raznih gospodarskih sektora ne mogu normalno raditi zbog problema u kojima su se našli serveri i računala diljem svijeta koja pokreću operativni sustav Windows.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE