GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Telemach Hrvatska kupio frekvencijski spektar i kreće u izgradnju nove 5G gigabitne mobilne mreže

Telemach Hrvatska kupio frekvencijski spektar i kreće u izgradnju nove 5G gigabitne mobilne mreže
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.08.2021 / 12:40
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Telemach Hrvatska uložio je 14,4 milijuna eura u kupnju frekvencijskog spektra i kreće u intenzivnu izgradnju infrastrukture koja će vrlo brzo, već u nadolazećim mjesecima, znatno poboljšati pokrivenost signalom i kvalitetu korisničkog iskustva za oko milijun korisnika postojeće Telemachove mobilne mreže.

Tim ulaganjem Telemach Hrvatska udvostručio je svoj frekvencijski spektar, na kojem će, uz omogućavanje pravog 5G korisničkog iskustva, korisnici vrlo brzo iskusiti znatno poboljšanje pokrivenošću signalom, za što će se primarno koristiti frekvencijski spektar u pojasu od 700 MHz. Telemach Hrvatska planira uložiti dodatnih 130 milijuna eura u modernizaciju svoje mobilne mreže, i to u povećanje pokrivenosti, znatno poboljšanje kvalitete i uvođenje ultrabrze 5G tehnologije.

“Vrlo smo zadovoljni rezultatima dražbe. Ulaganjem u kvalitetu i kapacitete mreže omogućavamo daljnje unapređenje mobilnih usluga kako bismo korisnicima osigurali do sada nedostižne brzine prijenosa podataka. Naš je cilj korisnicima pružiti potpuno 5G korisničko iskustvo koje im donosi gigabitne brzine, znatno nižu latenciju te veću pouzdanost i stabilnost internetske veze na mobilnoj mreži. Istodobno nastavljamo s razvojem prve 10 Giga fiksne optičke mreže i tako podržavamo transformaciju Hrvatske u gigabitno digitalno društvo. Uvođenje tehnologija za ultrabrzi prijenos podataka od strateškog je interesa za državu, a u Telemachu Hrvatska želimo biti predvodnici digitalizacije jer je smatramo okosnicom napretka, s obzirom na očekivane pozitivne učinke tehnologije na gospodarstvo i društvo“, rekao je Adrian Ježina, predsjednik Uprave Telemacha Hrvatska.

Pravo 5G iskustvo već će danas iskusiti građani Osijeka, gdje je oprema ranije postavljena radi testiranja 5G tehnologije, a vrlo brzo i građani Zagreba doživjet će gigabitne brzine na 5G mreži jer se ubrzano postavlja nova oprema. Do kraja godine 5G iskustvo bit će dostupno u cijelom Zagrebu, a u prvoj polovici 2022. na ključnim područjima u cijeloj Hrvatskoj.

U Telemachu Hrvatska ističu da su na prethodnim testiranjima 5G mreže dobili brzinu prijenosa podataka veću od 1,8 Gbps. Naime, od kraja 2019. proveli su višestruka testiranja 5G mreže u Zagrebu, od instalacije opreme i nadogradnje postojeće do modela rasprostiranja signala korištenjem novih tehnologija i slično.

Kada 5G tehnologija u potpunosti zaživi, od nje se mogu očekivati velike dobrobiti za poslovnu zajednicu i društvo jer će omogućavati funkcionalnosti poput automatizacije i robotizacije procesa, primjene umjetne inteligencije i razvoja softvera za javne servise, poput prometa i hitnih službi. Niska latencija odnosno ultrabrzi odziv mreže donijet će revoluciju u zdravstvu, prometu, poljoprivredi, energetici i ostalim područjima primjene 5G tehnologije koja imaju visoke zahtjeve za pouzdanost. Korisnici će pak moći višestruko brže surfati i streamati glazbu ili filmove na svojim pametnim mobilnim telefonima.

Telemach Hrvatska svoje ciljeve digitalizacije postiže neprestanim ulaganjem u mrežu radi transformacije u potpuno konvergentnu telekom kompaniju, kako bi korisnicima pružio najinovativnije proizvode i usluge te najbolje korisničko iskustvo.

Tagovi: Telemach Hrvatska, Adrian Ježina, 5G tehnologija, 5G gigabitna mobilna mreža
PROČITAJ I OVO
Velika potražnja za stručnjacima iz područja cyber sigurnosti
CYBER SIGURNOST
Velika potražnja za stručnjacima iz područja cyber sigurnosti
NEW YORK - Nije došlo do usporavanja potražnje za radnicima koji se bave kibernetičkom sigurnošću unatoč masovnim otpuštanjima u tehnološkoj industriji, izvještava Axios.
Polovina potrošača u Srbiji troši više od 3.000 dinara mesečno na digitalne usluge
POTROŠNJA
Polovina potrošača u Srbiji troši više od 3.000 dinara mesečno na digitalne usluge
BEOGRAD – U poslednjem istraživanju digitalnih navika, gotovo polovina ispitanika iz Srbije kaže da troši više od 3.000 dinara mesečno na aplikacije ili virtuelne platforme, a svaki drugi ispitanik koristi onlajn usluge nekoliko puta dnevno.
Prodaja pametnih telefona u Kini pala 13 posto u 2022.
OŠTAR PAD
Prodaja pametnih telefona u Kini pala 13 posto u 2022.
ŠANGAJ - Prodaja pametnih telefona u Kini pala je 13 posto prošle godine, što je najveći pad u sektoru u desetljeću, budući da su potrošači oprezno kupovali, objavila je danas tvrtka za istraživanje tržišta IDC.
Google pristao ažurirati neke od svojih usluga u skladu sa zakonima o zaštiti potrošača EU
ODLUKE
Google pristao ažurirati neke od svojih usluga u skladu sa zakonima o zaštiti potrošača EU
NEW YORK - Europska komisija je u četvrtak objavila da je Google pristao uvesti promjene u Google Store, Google Play Store, Google Hotels i Google Flights.
Kompanije vivo i Zeiss stavljaju fotografiju pametnog telefona u fokus
SURADNJA
Kompanije vivo i Zeiss stavljaju fotografiju pametnog telefona u fokus
ZAGREB - Fokus predstavlja osnovni element fotografije — najoštriji dio slike koji usmjerava oko gledatelja na glavni subjekt kompozicije. Slično tome, fokus suradnje između viva i ZEISS-a usmjeren je na stvaranje prvoklasnog iskustva snimanja za korisnike i kontinuiranu optimizaciju snimanja pametnih telefona.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE