GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Telekomima uspjelo lobiranje: Plaćat će upola manju naknadu

Telekomima uspjelo lobiranje: Plaćat će upola manju naknadu
NAKNADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2020 / 21:47
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Telekomi su slijedom Akcijskog plana o neporeznim i parafiskalnim davanjima koji je četvrtak Vlada prihvatila na svojoj sjednici dobili ono za što su posljednje vrijeme i ono prije koronakrize intenzivno lobirali i naglašavali kao svojevrsnu 'investiciju' države.

Smanjena im je naknada za radiofrekvencijski spektar (Godišnja naknada za uporabu neuparenog radiofrekvencijskog spektra) koja se izravno uplaćuje u državni proračun i to za 50 posto.

Tako će telekomi ukupno u proračun ove godine uplatiti oko 100 milijuna kuna manje negoli je to bilo predviđeno. Točnije, plan je bio prikupiti 225.413.333,33 kuna, a rasterećenje za telekome, prema planu bit će 99.840.000,00 kuna. Radi se o naknadi koju telekomi plaćaju za korištenje radifrekvenskijskog spektra, potrebnim za rad mobilnih mreža. Ova naknada posebice je bila u fokusu za prošle financijske krize, kada su telekomi bili ocijenjeni kao sektor koji dobro zarađuje i može im se nametati dodatni pritisak. Tako je ta ista naknada bila jedno vrijeme i trostruko viša.

Naime, prvo povećanje naknade bilo je još 2012. godine, potom još jedno za 2014. godinu, a sve u ime krpanja rupa u proračunu. Nakon što je postignuta relativna gospodarska stabilnost, naknada je vraćena na onu prvobitnu cijenu u dva navrata. Tako da je početkom prošle godine, došla na razinu 2012. Ovim akcijskim planom, naknada je dodatno prepolovljena, piše Večernji list.

- Valja naglasiti da je istovremeno broj frekvencija na koje se plaća naknada istovremeno povećavan kako su mobilne mreže napredovale i razvijale se, tako da u odnosu na broj naknada, prihod proračuna zapravo ovim smanjenjem nije značajno promijenjen – pojasnio nam je Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća HAKOM-a.

Naknade za radiofrekvencijski spektar buduće 5G mreže, također je predmet razgovora države, regulatora i telekoma. Buduće ulaganje u 5G mreže, odnosno u dodatni spektar koji je potreban za njeno 'pravo' funkcioniranje, trebalo bi se početi događati sljedeće godine.

Kako kaže T. Obuljen, koronakriza odgodila je malo planove te će umjesto do kraja ove godine, dodjela biti u prvom kvartalu sljedeće godine. Plan je da model dodjele spektra za 5G bude putem javne dražbe, kazao nam je T. Obuljen. Usuglašeno je, premda ne i formalizirano, da će telekomi u ime manjih naknada za frekvencije snažno ulagati u razvoj 5G mreže. Za sada, Akcijski plan ne uvjetuje ulaganja, već je tek rasterećenje postojećeg poslovanja, a u ovom konkretnom dijelu to znači da osigurava rad na postojećim frekvencijama i održavanja postojeće mreže.

Tagovi: telekomi, Hrvatski Telekom, 5G tehnologija, A1 Hrvatska, Tele2 Hrvatska, naknada za radiofrekvencijski spektar, Tonko Obuljen, HAKOM
PROČITAJ I OVO
Huawei predstavio projekt pametne kuće
PROJEKTI
Huawei predstavio projekt pametne kuće
ZAGREB – Slijedeći osnovni koncept dizajna izgradnje pametnog doma, instalacija uključuje dnevnu sobu, kuhinju, radnu sobu, kućnu teretanu, sobu za zabavu i garažu, a pokriva površinu od ukupno 550 m2.
Facebook daje medijima milijardu dolara i žali zbog blokade vijesti u Australiji
POPUSTILI
Facebook daje medijima milijardu dolara i žali zbog blokade vijesti u Australiji
CANBERRA - Nakon što se našao na udaru kritika zbog privremene blokade novinskih napisa u Australiji koja je bila odgovor na zakon po kojemu će digitalni giganti morati plaćati naknadu medijima, Facebook želi ispraviti pogrešku ulažući "najmanje" milijardu dolara u informativne sadržaje u iduće tri godine.
Kako maksimalno iskoristiti Galaxy Z Fold2 za posao i zabavu
TELEFONI
Kako maksimalno iskoristiti Galaxy Z Fold2 za posao i zabavu
ZAGREB - Samsung je oduvijek bio poznat po svojim inovativnim rješenjima preklopnih pametnih telefona, gdje je Galaxy Z Fold2 svakako nastavio tradiciju koju je postavio prvi Galaxy Fold.
Francuski regulator: Google nije poštivao odredbe o pregovorima s medijima
REGULATOR
Francuski regulator: Google nije poštivao odredbe o pregovorima s medijima
PARIZ - Francuski regulator optužio je Google da ne poštuje odredbe o pregovorima s medijima o autorskim pravima, objavila su dva izvora.
EK predlaže produljenje uredbe o roamingu za daljnjih deset godina
ROAMING
EK predlaže produljenje uredbe o roamingu za daljnjih deset godina
BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu predložila produljenje uredbe kojom je ukinut roaming za sljedećih deset godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE