GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Telekomi podižu cijene usluga zbog skuplje struje i sirovina

Telekomi podižu cijene usluga zbog skuplje struje i sirovina
POSKUPLJENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.06.2022 / 10:04
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Hrvatski telekom, A1 Hrvatska i Telemach Hrvatska, telekom operatori koji posluju u Hrvatskoj, odlučili su od 1. srpnja povećati cijene nekih svojih usluga, a uglavnom je riječ o mobilnim uslugama, piše u četvrtak Večernji list.

Povećanje cijena telekom usluga, s obzirom na inflatornu atmosferu i pritiske koji su obuzeli tržište, bilo je tek pitanje vremena, navodi dnevnik.

Već neko vrijeme, na raznim konferencijama i panelima na kojima su telekomi predstavljali dostignuća moderne tehnologije, poput nove generacije mobilnih mreža 5G ili pak metaverzuma koji će tek uslijediti, čelni ljudi telekom-operatora žalili su se na inflatorne pritiske koji ih pogađaju, posebice na rastuću cijenu električne energije. Stoga ne čudi da su svi, barem u nekom segmentu svojih usluga, odlučili podići cijene.

Ono što telekomi mogu činiti pa to i koriste jest da prepakiraju svoju ponudu u nove proizvode ili ponude dodatnu uslugu ili pak naplate neku koju su do sada nudili besplatno.

Budući da konkurencija postoji, tržište jest regulirano, a zaštita potrošača uz male napore naposljetku profunkcionira, nisu u poziciji da se igraju s korisnicima i njihovim povjerenjem pa u slučaju poskupljenja tarife ili kada upogone nove naknade, uglavnom nude ‘dodatak’ u obliku nove usluge ili povećanog podatkovnog prometa, dok korisnicima uvijek ostavljaju mogućnost prekida odnosa.

Tako su sada svi operatori prijavili povećanje cijena neke svoje usluge tržišnom regulatoru HAKOM-u. Valja naglasiti da HAKOM nema pravo utjecati na maloprodajne cijene usluga u mobilnim mrežama.

Kako pojašnjavaju iz HAKOM-a: “Svaki mobilni operator cijene određuje zasebno, u skladu sa svojom poslovnom politikom, a visina cijena stvar je poslovne odluke svakog od njih. Poskupljenje je moguće jer je to poslovna odluka operatora i/ili zbog uvođenja dodatnog prometa unutar tarife ili uvođenja/izmjene usluge”.

Korisnicima preostaje da pomno prouče cijene i ono što se sada za njih dobiva, piše novinarka Večernjeg lista Tanja Ivančić.

Tagovi: telekomi, Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska, HAKOM, Telemach Hrvatska
PROČITAJ I OVO
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
EU otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete
ISTRAGA
EU otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete
BRUXELLES - Europska unija u ponedjeljak je otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete, u svojoj prvoj istrazi prema novom novom tehnološkom zakonodavstvu Zakona o digitalnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE