GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Telekomi od nove vlade očekuju suradnju i smanjenje parafiskalnih nameta

Telekomi od nove vlade očekuju suradnju i smanjenje parafiskalnih nameta
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.07.2020 / 09:28
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Tri najveća telekoma u Hrvatskoj - HT, A1 i Tele2, vjeruju u dobru suradnju s novom hrvatskom vladom, od koje očekuju nastavak pozitivnih gospodarskih mjera poput smanjenja parafiskalnih nameta, kako bi nastavili investirati u nove tehnologije, 5G i digitalizaciju.

Ističu to uz ostalo predsjednici uprava tri telekom kompanije za Hinu uoči stupanja na dužnost nove vlade, slažući se i u ocjenama da će njezine buduće odluke biti vrlo važne za nastavak digitalizacije hrvatskog gospodarstva i društva u cjelini te konkurentnost i 'hvatanje koraka' s europskim predvodnicima.

Nebis iz HT-a: Nadamo se pozitivnoj investicijskoj klimi

"Nedavne odluke o znatnom smanjenju naknada za radiofrekvencijski spektar su nesumnjivo dodatni poticaj za daljnja ulaganja u mobilne mreže ususret 5G razdoblju i nadamo se i najava pozitivne investicijske klime. Međutim, mi i dalje plaćamo vrlo visoke naknade za pravo puta, što je prepreka daljnjem ulaganju u optičke mreže, a koje su glavni preduvjet za digitalizaciju zemlje", poručuje predsjednik Uprave HT-a Kostas Nebis.

HT vidi kao pouzdanog partnera središnje i lokalnih vlasti u digitalizaciji Hrvatske, a namjeravaju i dodatno ojačati svoju ulogu u okruženju pogodnom za ulaganja, unutar kojeg bi njihove investicije imale još veći učinak, pogotovo u ubrzavanju implementacije optičke infrastrukture u cijeloj zemlji u vremenu kada je to važnije nego ikad.

"Naša predanost investicijskim planovima ostaje neupitna, jer su izuzetno bitni za gospodarski oporavak Hrvatske i brzu tranziciju prema digitalnom društvu. HT u posljednjih pet godina s više od 8,5 milijardi kuna ulaganja u infrastrukturu pokreće digitalizaciju u Hrvatskoj, a ta su ulaganja omogućila i stabilnost fiksnih i mobilnih mreža u posljednjim izazovnim mjesecima za korisnike, poslovni i javni sektor. HT se uspješno nosi s povećanjem prometa i osigura povezanost", naglasio je Nebis.

Dvorjančansky iz A1: Najavljena aukcija za 5G kao proinvesticijska mjera

Vjerujući u nastavak dobre suradnje i s budućom Vladom, predsjednik Uprave A1 Hrvatska Jiri Dvorjančansky ocjenjuje da je Vlada prepoznala telekomunikacijski sektor kao osovinu gospodarskog razvoja i digitalnog društva te partnerski podržala ulaganja u najmoderniju telekomunikacijsku infrastrukturu.

To je potvrdila, kako kaže, i za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, kada je usvojena nova EU digitalna strategija “Izgradnja digitalne budućnosti Europe”, koja, uz ostalo, poziva na jače ulaganje u razvoj 5G-a.

"Nadamo se da će najavljena aukcija za 5G spektar (u prvoj polovini 2021., op.a.) biti još jedna dodatna proinvesticijska mjera Vlade, a pozdravljamo i najavljeno porezno rasterećenje na dohodak, što će doprinijeti jačoj kupovnoj moći građana i pozitivno utjecati na gospodarsku aktivnost, koja je trenutno dodatno opterećena devalvacijom kune i pandemijom koronavirusa. Bržoj revitalizaciji i ekonomskoj stabilnosti zasigurno će uvelike pomoći i ulazak Hrvatske u šengensku zonu, što bi se, prema najavama, moglo dogoditi do kraja ove godine", poručuje Dvorjančansky.

U idućem razdoblju očekuje i pokretanje Nacionalnog programa razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture (NPBBI), čija je izgradnja financirana i iz EU fondova, jer to smatra osnovom za povezivanje urbanih i ruralnih pristupnih mreža u Hrvatskoj te za stvaranje "gigabitnog društva" do 2025. godine.

Pavlinić iz Tele2: Očekujemo stabilan regulatorni okvir i rasterećenja

Ocjenjujući da je Vlada prepoznala važnost telekoma i njihove infrastrukture za digitalizaciju, ali i kao temeljne okosnice društva i gospodarstva u korononakrize, predsjednik Uprave Tele2 Hrvatska Viktor Pavlinić poručuje da od nove Vlade očekuju stvaranje te podršku u provedbi regulatornog okvira komplementarnog sa zahtjevima EU stečevine.

"Za nastavak snažnih ulaganja u nove tehnologije očekujemo kontinuitet započetih Vladinih mjera za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja, te daljnja porezna rasterećenja. To je potrebno i radi ostvarenja ambicioznih ciljeva akcijskog plana 5G za Europu i ciljeva za ostvarenje gigabitnog društva", ističe Pavlinić.

Očekuje i stabilan regulatorni okvir s ujednačenom primjenom propisa i pravnom sigurnošću te brze i vidljive pomake na povećanju efikasnosti javne uprave, koja će biti u funkciji razvoja gospodarstva i podizanja životnog standarda svih hrvatskih građana.

To je, kao i otvaranje radnih mjesta i razvoj društva, moguće isključivo uz partnerski odnos industrije, Vlade i lokalnih tijela vlasti, zaključuje Pavlinić.

Tagovi: Hrvatski Telekom, Kostas Nebis, Jiri Dvorjančansky, Tele2 Hrvatska, A1 Hrvatska, Viktor Pavlinić, 5G tehnologija,
PROČITAJ I OVO
HP preuzima Kingstonovu Hyper X diviziju
DOGOVOR
HP preuzima Kingstonovu Hyper X diviziju
NEW YORK - Kompanija HP uskoro će postati vlasnikom Kingstonove HyperX gaming divizije koja obuhvaća čitav niz perifernih uređaja za videoigre, uključujući slušalice, tipkovnice, miševe, podloge za miševe, USB mikrofone i dodatke za konzole.
Infobip dobitnik globalne nagrade MEFFYS za COVID-19 chatbot rješenje
PRIZNANJA
Infobip dobitnik globalne nagrade MEFFYS za COVID-19 chatbot rješenje
VODNJAN – Infobip, vodeća IT kompanija u Hrvatskoj i regiji, osvojila je globalnu nagradu za najbolje mobilno rješenje u kategoriji COVID-19 Mobile Response na ovogodišnjoj dodjeli MEFFYS nagrada koju organizira Mobile Ecosystem Forum.
Huawei predstavio projekt pametne kuće
PROJEKTI
Huawei predstavio projekt pametne kuće
ZAGREB – Slijedeći osnovni koncept dizajna izgradnje pametnog doma, instalacija uključuje dnevnu sobu, kuhinju, radnu sobu, kućnu teretanu, sobu za zabavu i garažu, a pokriva površinu od ukupno 550 m2.
Facebook daje medijima milijardu dolara i žali zbog blokade vijesti u Australiji
POPUSTILI
Facebook daje medijima milijardu dolara i žali zbog blokade vijesti u Australiji
CANBERRA - Nakon što se našao na udaru kritika zbog privremene blokade novinskih napisa u Australiji koja je bila odgovor na zakon po kojemu će digitalni giganti morati plaćati naknadu medijima, Facebook želi ispraviti pogrešku ulažući "najmanje" milijardu dolara u informativne sadržaje u iduće tri godine.
Kako maksimalno iskoristiti Galaxy Z Fold2 za posao i zabavu
TELEFONI
Kako maksimalno iskoristiti Galaxy Z Fold2 za posao i zabavu
ZAGREB - Samsung je oduvijek bio poznat po svojim inovativnim rješenjima preklopnih pametnih telefona, gdje je Galaxy Z Fold2 svakako nastavio tradiciju koju je postavio prvi Galaxy Fold.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE