GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Telekomi od nove vlade očekuju suradnju i smanjenje parafiskalnih nameta

Telekomi od nove vlade očekuju suradnju i smanjenje parafiskalnih nameta
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.07.2020 / 09:28
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Tri najveća telekoma u Hrvatskoj - HT, A1 i Tele2, vjeruju u dobru suradnju s novom hrvatskom vladom, od koje očekuju nastavak pozitivnih gospodarskih mjera poput smanjenja parafiskalnih nameta, kako bi nastavili investirati u nove tehnologije, 5G i digitalizaciju.

Ističu to uz ostalo predsjednici uprava tri telekom kompanije za Hinu uoči stupanja na dužnost nove vlade, slažući se i u ocjenama da će njezine buduće odluke biti vrlo važne za nastavak digitalizacije hrvatskog gospodarstva i društva u cjelini te konkurentnost i 'hvatanje koraka' s europskim predvodnicima.

Nebis iz HT-a: Nadamo se pozitivnoj investicijskoj klimi

"Nedavne odluke o znatnom smanjenju naknada za radiofrekvencijski spektar su nesumnjivo dodatni poticaj za daljnja ulaganja u mobilne mreže ususret 5G razdoblju i nadamo se i najava pozitivne investicijske klime. Međutim, mi i dalje plaćamo vrlo visoke naknade za pravo puta, što je prepreka daljnjem ulaganju u optičke mreže, a koje su glavni preduvjet za digitalizaciju zemlje", poručuje predsjednik Uprave HT-a Kostas Nebis.

HT vidi kao pouzdanog partnera središnje i lokalnih vlasti u digitalizaciji Hrvatske, a namjeravaju i dodatno ojačati svoju ulogu u okruženju pogodnom za ulaganja, unutar kojeg bi njihove investicije imale još veći učinak, pogotovo u ubrzavanju implementacije optičke infrastrukture u cijeloj zemlji u vremenu kada je to važnije nego ikad.

"Naša predanost investicijskim planovima ostaje neupitna, jer su izuzetno bitni za gospodarski oporavak Hrvatske i brzu tranziciju prema digitalnom društvu. HT u posljednjih pet godina s više od 8,5 milijardi kuna ulaganja u infrastrukturu pokreće digitalizaciju u Hrvatskoj, a ta su ulaganja omogućila i stabilnost fiksnih i mobilnih mreža u posljednjim izazovnim mjesecima za korisnike, poslovni i javni sektor. HT se uspješno nosi s povećanjem prometa i osigura povezanost", naglasio je Nebis.

Dvorjančansky iz A1: Najavljena aukcija za 5G kao proinvesticijska mjera

Vjerujući u nastavak dobre suradnje i s budućom Vladom, predsjednik Uprave A1 Hrvatska Jiri Dvorjančansky ocjenjuje da je Vlada prepoznala telekomunikacijski sektor kao osovinu gospodarskog razvoja i digitalnog društva te partnerski podržala ulaganja u najmoderniju telekomunikacijsku infrastrukturu.

To je potvrdila, kako kaže, i za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, kada je usvojena nova EU digitalna strategija “Izgradnja digitalne budućnosti Europe”, koja, uz ostalo, poziva na jače ulaganje u razvoj 5G-a.

"Nadamo se da će najavljena aukcija za 5G spektar (u prvoj polovini 2021., op.a.) biti još jedna dodatna proinvesticijska mjera Vlade, a pozdravljamo i najavljeno porezno rasterećenje na dohodak, što će doprinijeti jačoj kupovnoj moći građana i pozitivno utjecati na gospodarsku aktivnost, koja je trenutno dodatno opterećena devalvacijom kune i pandemijom koronavirusa. Bržoj revitalizaciji i ekonomskoj stabilnosti zasigurno će uvelike pomoći i ulazak Hrvatske u šengensku zonu, što bi se, prema najavama, moglo dogoditi do kraja ove godine", poručuje Dvorjančansky.

U idućem razdoblju očekuje i pokretanje Nacionalnog programa razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture (NPBBI), čija je izgradnja financirana i iz EU fondova, jer to smatra osnovom za povezivanje urbanih i ruralnih pristupnih mreža u Hrvatskoj te za stvaranje "gigabitnog društva" do 2025. godine.

Pavlinić iz Tele2: Očekujemo stabilan regulatorni okvir i rasterećenja

Ocjenjujući da je Vlada prepoznala važnost telekoma i njihove infrastrukture za digitalizaciju, ali i kao temeljne okosnice društva i gospodarstva u korononakrize, predsjednik Uprave Tele2 Hrvatska Viktor Pavlinić poručuje da od nove Vlade očekuju stvaranje te podršku u provedbi regulatornog okvira komplementarnog sa zahtjevima EU stečevine.

"Za nastavak snažnih ulaganja u nove tehnologije očekujemo kontinuitet započetih Vladinih mjera za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja, te daljnja porezna rasterećenja. To je potrebno i radi ostvarenja ambicioznih ciljeva akcijskog plana 5G za Europu i ciljeva za ostvarenje gigabitnog društva", ističe Pavlinić.

Očekuje i stabilan regulatorni okvir s ujednačenom primjenom propisa i pravnom sigurnošću te brze i vidljive pomake na povećanju efikasnosti javne uprave, koja će biti u funkciji razvoja gospodarstva i podizanja životnog standarda svih hrvatskih građana.

To je, kao i otvaranje radnih mjesta i razvoj društva, moguće isključivo uz partnerski odnos industrije, Vlade i lokalnih tijela vlasti, zaključuje Pavlinić.

Tagovi: Hrvatski Telekom, Kostas Nebis, Jiri Dvorjančansky, Tele2 Hrvatska, A1 Hrvatska, Viktor Pavlinić, 5G tehnologija,
PROČITAJ I OVO
Uber kupuje ostatak start-upa Cornershop za dostavu namirnica
AKVIZICIJE
Uber kupuje ostatak start-upa Cornershop za dostavu namirnica
SAN FRANCISCO - Uber je prije otprilike dvije godine kupio većinski udio u Cornershopu, početnom poduzeću za dostavu namirnica, a sada će kupiti preostalih 47 posto.
Njemački regulator pokrenuo istragu protiv Applea
ISTRAGA
Njemački regulator pokrenuo istragu protiv Applea
BERLIN - Njemački regulator za zaštitu tržišnog natjecanja (FCO) objavio je u ponedjeljak da je pokrenuo istragu kako bi utvrdio zloupotrebljava li američki tehnološki div Apple dominantnu poziciju na tržištu.
Ženi iz Buffala Amazon dostavio stotine paketa koje nikada nije naručila
BIZARNO
Ženi iz Buffala Amazon dostavio stotine paketa koje nikada nije naručila

BUFFALO - Već nekoliko dana traje borba jedne obitelji iz grada Buffalo u saveznoj državi New York, na čija vrata dolaze istovjetni paketi silikonskih umetaka za maske za lice, iz nepoznatog izvora

Turska šalje misiju na Mjesec
PODUHVAT
Turska šalje misiju na Mjesec
ANKARA - Turska namjerava poslati rover na Mjesec do kraja ovog desetljeća, a jednu raketu poslati na Zemljin satelit - već 2023. godine.
Vodafoneov samostalni 5G gradit će Ericsson
5G
Vodafoneov samostalni 5G gradit će Ericsson
LONDON - Nakon nedavne odluke Vodafonea da u suradnji s južnokorejskim Samsungom odlučio graditi OpenRAN mrežu u jugozapadnom području Engleske i većem dijelu Walesa jedan od najvećih telekom operatora u Europi objavio je kako je odabrao Ericssonovu dualnu 5G Core tehnologiju zasnovanu na cloudu za izgradnju svojih samostalnih (standalone SA) 5G mreža u Velikoj Britaniji i Njemačkoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE