GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tehnološki divovi lišavaju siromašne zemlje tri milijarde dolara poreznih prihoda

Tehnološki divovi lišavaju siromašne zemlje tri milijarde dolara poreznih prihoda
ACTION AID
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.10.2020 / 18:47
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Tehnološki divovi Google, Facebook i Microsoft trebali bi plaćati veće korporativne poreze u zemljama u razvoju, kojima uskraćuju gotovo tri milijarde dolara poreznih prihoda a time i bolje usluge u javnom sektoru, upozorila je zaklada Action Aid.

Zaklada se zalaže da velike kompanije budu zakonski obvezne plaćati minimalnu globalnu stopu korporativnih poreza.

U Action Aidu procjenjuju da su siromašnije zemlje lišene i do 2,8 milijardi dolara poreznih prihoda koji bi se mogli iskoristiti za suzbijanje pandemije, piše britanski BBC.

Iz Facebooka su odbili komentirati, dok iz Microsofta i Googlea nisu odmah odgovorili na BBC-jev zahtjev za komentarom.

Multinacionalne tvrtke trenutačno nisu zakonski obvezne javno objavljivati koliko poreza plaćaju u pojedinim zemljama u razvoju, podsjeća BBC.

Prema ActionAidu, možda se radi o „milijardama” koje bi se mogle iskoristiti za preobrazbu nedovoljno financiranih zdravstvenih i obrazovnih sustava u nekim od najsiromašnijih zemalja u svijetu, posebno zato što su mnogi tehnološki divovi izvijestili o skoku prihoda u pandemiji.

Zaklada zagovara uspostavu novog globalnog poreznog sustava, po mogućnosti pod dirigentskom palicom Ujedinjenih naroda, koji bi velikim kompanijama nalagao da plate minimalnu globalnu stopu korporativnog poreza razmjerno njihovoj stvarnoj prisutnosti u gospodarstvu.

U ActionAidu navode da bi iznos od 2,8 milijardi dolara mogao biti dostatan za plaće 729.010 medicinskih sestara, 770.649 primalja odnosno 879.899 osnovnoškolskih učitelja za cijelu godinu u 20 zemalja u Africi, Aziji i Južnoj Americi.

Njihova su istraživanju, kažu, pokazala da Google , Facebook i Microsoft najviše lišavaju poreznih prihoda zemlje u razvoju Indiju, Indoneziju, Brazil, Nigeriju i Bangladeš.

Cijenu zastarjelog poreznog sustava plaćaju žene i mladi, ističe David Archer, glasnogovornik za globalno oporezivanje u ActionAid Internationalu.

Taj sustav omogućuje velikim tehnološkim kompanijama, uključujući Facebook, Alphabet i Microsoft, da ostvaruju golemu zaradu u pandemiji, uz malen ili nikakav doprinos javnim uslugama u zemljama na globalnom jugu, naglašava Archer.

"Manjak poreznih prihoda od 2,8 milijardi dolara tek je vrh ledenog brijega, budući da je istraživanje obuhvatilo svega tri tehnološka diva", dodaje.

"Samo bi novac koji bi Facebook, Alphabet i Microsoft plaćali po pravednijim poreznim propisima mogao iz temelja promijeniti usluge iz domene javnog sektora za milijune ljudi", naglašava.

O globalnom korporativnom porezu i prilagodbi poreznih propisa digitalnom dobu trenutno se pregovara pod egidom Organizacije za za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD). Čelnici Europske unije naznačili su da bi mogli sami regulirati to pitanje ako pregovori ne urode plodom.

Čelnik Facebooka Mark Zuckerberg rekao u veljači da razumije frustriranost javnosti zbog iznosa poreza koji plaćaju tvrtke poput njegove.

Facebook se pomirio sa činjenicom da će u Europi možda morati plaćati veće poreze, prema novom regulatornom okviru i podržao je planove OECD-a da se pronađe globalno rješenje, dodao je Zuckerberg.

Tagovi: Google, Facebook, Microsoft, Action Aid
PROČITAJ I OVO
Hrvatska na 43. mjestu među 63 države u svijetu po digitalnoj konkurentnosti
RANGIRANJA
Hrvatska na 43. mjestu među 63 države u svijetu po digitalnoj konkurentnosti
ZAGREB - Hrvatska je na svjetskoj ljestvici digitalne konkurentnosti za 2022. među 63 države zauzela 43. mjesto, što je rast za 12 mjesta, izvijestili su u srijedu iz Nacionalnog vijeća za konkurentnost (NVK) prenoseći podatke Svjetskog centra za konkurentnost (WCC) po kojima su prve tri zemlje na ljestvici Danska, SAD i Švedska.
Hrvatska ima najviši indeks digitalnih plaćanja u regiji
PLAĆANJA
Hrvatska ima najviši indeks digitalnih plaćanja u regiji
ZAGREB – Indeks digitalnih plaćanja za Hrvatsku za 2021. godinu iznosio je 61 na ljestvici do 100, što je najviši rezultat od svih država koje ulaze u opseg DPI-a (Austrija, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Mađarska, Rumunjska i Srbija), pokazalo je izvješće koje je predstavio Mastercard.
NASA-ina letjelica pogodila asteroid u pokušaju da mu promijeni putanju
DART
NASA-ina letjelica pogodila asteroid u pokušaju da mu promijeni putanju
WASHINGTON - NASA-ina svemirska letjelica namjerno se zabila u asteroid u pokušaju da promijeni njegovu putanju, označavajući prvi obrambeni test te vrste.
Google i europski telekomi u sporu oko troškova novih mobilnih mreža
SUKOBI
Google i europski telekomi u sporu oko troškova novih mobilnih mreža
BRUXELLES – Google je u ponedjeljak otklonio pozive europskih telekomunikacijskih kompanija da preuzme dio troškova gradnje novih mobilnih mreža, naglasivši da su već uložili milijune u internetsku infrastrukturu.
HT na Biokovu postavio IoT uređaje za prikupljanje meteoroloških podataka
PODACI
HT na Biokovu postavio IoT uređaje za prikupljanje meteoroloških podataka
BRELA - Hrvatski Telekom je uz pomoć HGSS stanice Split i Parka prirode Biokovo te u suradnji s alpinistom Stipom Božićem, postavio na lokaciji planinarskog skloništa Pakline na Biokovu IoT mjerne uređaje za prikupljanje meteoroloških podatka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE