GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tehnološke kompanije najvrjednije

Tehnološke kompanije najvrjednije
TRŽIŠNA KAPITALIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.08.2019 / 07:52
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Tržišna kapitalizacija 100 najvećih svjetskih javnih tvrtki porasla je za 1.040 milijardi USD (5%) u 12 mjeseci, prema PwC-ovoj ljestvici Global Top 100, objavljenoj danas. 

Rast je slabiji u odnosu na povećanje od 15% zabilježeno 2018. godine, što odražava teže tržišne uvjete – kažu iz PwC-a, te napominju kako se podaci odnose na razdoblje od godine dana zaključno s ožujkom 2019. godine.

Rastu tržišne kapitalizacije prošle godine prvenstveno su doprinosile američke tvrtke, zahvaljujući snažnom gospodarskom okruženju. Šire područje Kine (-4%) i Europa (-5%) zabilježili su smanjenje tržišne kapitalizacije.

Tehnološki sektor i dalje dominira, iako su sektori zdravstva, potrošačkih usluga i telekomunikacija ostvarili najsnažniji rezultat u protekloj godini. Već petu godinu zaredom, tvrtke iz SAD-a čine više od polovice (54) tvrtki na popisu Global Top 100 po broju tvrtki s rastom od 9%. Američke tvrtke pritom predstavljaju 63% ukupne tržišne kapitalizacije.

Geopolitički izazovi, uključujući nesigurnost u vezi s Brexitom, vjerojatno su prošle godine utjecali na tvrtke sa sjedištima u Europi. Tri europske tvrtke napustile su Global Top 100, a sveukupno gledajući europske tvrtke na ljestvici izgubile su 5% tržišne kapitalizacije.

Tehnološki sektor i dalje čini najveći dio tržišne kapitalizacije na ljestvici Global Top 100, ispred financijskog sektora, sa zdravstvom na trećem mjestu. Rast u zdravstvu, potrošačkim uslugama i telekomunikacijskim sektorima od 15% ipak je nadmašio rast tehnologije (6%), koja je iskusila nestabilnost krajem 2018. godine.

U prvih deset tvrtki na ljestvici i dalje dominiraju tehnološke tvrtke i tvrtke za e-trgovinu: Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet, a slijede ih Facebook na šestoj poziciji, te Alibaba i Tencent kao sedmi i osmi.

Microsoft je bio najjači u postizanju apsolutnog povećanja tržišne kapitalizacije, stekavši 202 milijarde USD ili 29% vrijednosti u odnosu na 2018. godinu, što ga je svrstalo na prvo mjesto. Nakon njega slijede Apple, Amazon i Alphabet. Ova odvojena skupina je 40% ispred tvrtke Berkshire Hathaway koja je na petom mjestu, s tržišnom kapitalizacijom od 494 milijarde USD.

Ross Hunter, partner i voditelj Centra za inicijalne javne ponude u PwC-u UK je izjavio: "Iako tehnološki sektor nije imao tako snažne rezultate kao prethodnih godina, on i dalje dominira na ljestvici Global Top 100, a četiri najbolja američka velikana su na razini koja je svojstvena samo njima. Dugoročno gledano, očekujemo smanjenje neravnoteže kako tehnološke tvrtke iz šireg područja Kine budu napadale njihovu trenutačnu poziciju".

Tagovi: Apple, Microsoft, Alibaba, Tencent, Amazon, Alphabet
PROČITAJ I OVO
Digitalizacija i sajber zaštita – odgovor biznisa na krizu usled pandemije
ODGOVOR NA KRIZU
Digitalizacija i sajber zaštita – odgovor biznisa na krizu usled pandemije
BEOGRAD - Kako su biznisi odgovorili na aktuelnu globalnu krizu uzrokovanu panedemijom konoranavirusa, koliko je poslovanje izloženo napadima sajber kriminalaca i kako se zaštiti, ali i kako upravljati kontinuitetom poslovanja, bile su teme onlajn skupa „Odgovor biznisa na krize: kontinuitet i bezbednost“ održane 27. oktobra.
Talijanski regulator pokrenuo istragu protiv Googlea
ISTRAGA
Talijanski regulator pokrenuo istragu protiv Googlea
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja objavio je u srijedu da je pokrenuo istragu protiv američkog softverskog diva Googlea zbog sumnje da je zloupotrijebio dominantan položaj na tržištu internetskog oglašavanja.
Ericsson dobio narudžbu velikih britanskih gradova za opremanje mreže 5G
5G
Ericsson dobio narudžbu velikih britanskih gradova za opremanje mreže 5G
LONDON - Švedski Ericsson izvijestio je u srijedu o narudžbi opreme za mobilnu mrežu nove generacije 5G koju će britanski BT graditi u nekoliko velikih gradova, uključujući London, Edinburgh, Belfast i Cardiff.
Huawei pokrenuo milijun eura vrijedan program za studente diljem Europe
POTEZI
Huawei pokrenuo milijun eura vrijedan program za studente diljem Europe
ZAGREB – Kompanija je pokrenula tri velike inicijative – globalni Shining Star projekt s nagradnim fondom od milijardu dolara, AppsUp natjecanje za najbolju inovativnu aplikaciju, a posebno za developere u Europi pokrenut je i novi studentski razvojni projekt.
Kako su mobiteli utjecali na generaciju Z?
UREĐAJI
Kako su mobiteli utjecali na generaciju Z?
ZAGREB - Pojam “milenijalci” već je uvelike dio naše svakodnevice. Svi znamo da je trenutno najmnogoljudnija skupina odraslih zapravo generacija koja je poznata po naprednoj upotrebi tehnologije, čestim promjenama posla, odgađanju životnih odluka, ali i velikoj dozi samopouzdanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE