GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Taiwan Semiconductor Manufacturing investira 12 milijardi dolara u Arizonu

Taiwan Semiconductor Manufacturing investira 12 milijardi dolara u Arizonu
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2020 / 14:08
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Tajvanski proizvođač čipova Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) objavio je da će uložiti 12 milijardi dolara u gradnju tvornice u američkoj saveznoj državi Arizoni.

Najavljeno ulaganje među najvećim je inozemnim ulaganjima u SAD-u i trebalo bi otvoriti više od 1.600 radnih mjesta.

Iznos je velik gledano iz perspektive inozemnih ulaganja u SAD, ali ne i iz one TSMC-a koji za ovu godinu planira kapitalnu potrošnju u rasponu od 15 do 16 milijardi dolara.

Tajvanski div kazao je da bi gradnja postrojenja trebala trajati devet godina. Građevinski radovi počet će iduće godine a proizvodnja 2024., izvijestili su iz TSMC-a. Tvornica bi trebala proizvoditi najsofisticiranije 5-nanometarske čipove koji se mogu koristiti u najsuvremenijim vojnim i komunikacijskim uređajima.

TSMC proizvodi većinu čipova na Tajvanu a ima starije tvornice u Kini i u američkog saveznoj državi Washington.

Najavljeno ulaganje vremenski se poklopilo s pojačanim kritikama američkog predsjednika Donalda Trumpa na račun kineskih trgovinskih praksi i reakcija na zarazu koronavirusom. Reuters podsjeća da SAD u studenom čekaju predsjednički izbori.

Američki predsjednik u više je navrata obećavao da će vratiti proizvodnju kući a nagli gospodarski pad zbog pandemije koronavirusa potaknuo je Washington da ubrza nastojanja kojima želi smanjiti ovisnost američke proizvodnje i lanaca nabave o Kini, dodaje agencija.

Američki ministar vanjskih poslova Mike Pompeo kazao je da će čipovi iz nove TSMC-ove tvornice imati široku primjenu, od umjetne inteligencije preko baznih stanica do borbenih zrakoplova F-35.

Poluvodiči su ključni za potrošačku elektroniku ali i za vojnu opremu. Ogromna većina najnaprednijih čipova razvijena je u Aziji, što zabrinjava američke dužnosnike, podsjeća Reuters.

Tagovi: Taiwan Semiconductor Manufacturing, Arizona, poluvodiči
PROČITAJ I OVO
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BOLJE OD OČEKIVANJA
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
TAIPEI - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company u četvrtak je nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, zahvaljujući stalnoj snažnoj potražnji za naprednim čipovima, posebno onima koji se koriste u aplikacijama umjetne inteligencije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE