GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska banka: Brzi internet preskup je za hrvatske plaće

Svjetska banka: Brzi internet preskup je za hrvatske plaće
INTERNET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.05.2021 / 10:08
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Digitalno tržite Hrvatske, zaključuje Svjetska banka u svom finalnom izvješću, nije potpuno zrelo, a Hrvatska pripada zemljama koje bi mogle biti nazvane “zaostali brzi pokretači”, piše u ponedjeljak Večernji list.

Svjetska banka, pri analizi ICT sektora, usredotočila se na dio koji definira kao internet (fiksni i mobilni), telefoniju (fiksnu i mobilnu) te tržišta plaćenih usluga TV-a.

Nedovoljnu zrelost Svjetska banka tumači činjenicom da većina prihoda i dalje dolazi od telefonije, a ne internetskih usluga.

Drugu ocjenu tzv. zaostalih brzih pokretača gleda pak spram europskog digitalnog indeksa DESI gdje je Hrvatska po pitanju digitalnih performansi i korištenja usluga ispod prosjeka EU, ali je stopa poboljšanja iznad prosjeka EU.

Kada se radi o fiksnom internetu, Hrvatska ima priliku dodatno ubrzati svoje performanse jer pokrivenost fiksnom širokopojasnom mrežom bolja je od usporednih zemalja, no to se ne odražava u korištenju.

U smislu brzih fiksnih usluga (najmanje 30 Mbps, Hrvatska je znatno ispod prosjeka u stvarnom pristupu unatoč pokrivenosti. Kada se radi o ultrabrzom fiksnom internetu (100 Mbps) Hrvatska je ispod prosjeka pokrivenosti i korištenja usluga.

Iako je Hrvatska posljednjih godina napredovala u smislu preuzimanja brze fiksne širokopojasne usluge, urbano preuzimanje još je uvijek dvostruko više od ruralnog preuzimanja.

U izvještaju stoji i da Hrvatska ima posebno loše rezultate u pogledu prodiranja u ruralna područja u usporedbi s drugim zemljama EU i još uvijek je daleko od stopostotne pokrivenosti domaćinstava s internetom brzine od najmanje 30 Mbps, što je bio postavljeni cilj EU za 2020.

Jedan od razloga slabije prihvaćenosti širokopojasnog fiksnog interneta i ukupne procjene uspješnosti digitalnog tržišta Svjetska banka vidi u ekonomskoj moći te u svom izvješću ukazuje kako je Hrvatska prema ekonomskoj moći prilično ispod razine većine zemalja EU, donosi Večernji list.

Tagovi: Svjetska banka, brzi internet, širokopojasni internet
PROČITAJ I OVO
Infobipu novo svjetsko priznanje
PRIZNANJA
Infobipu novo svjetsko priznanje

ZAGREB - Domaća i globalno prisutna IT tvrtka Infobip dobila je novo priznanje za tržišnog lidera - CPaaS ili "Communications Platform-as-a-Service" sektora od međunarodne specijalizirane analitičke i konzultantske kuće za medije, tehnologiju i telekomunikacije Omdia, izvijestili su u petak iz Infobipa.

Google i Indija pregovaraju o suradnji u projektu otvorene trgovine ONDC
SURADNJA
Google i Indija pregovaraju o suradnji u projektu otvorene trgovine ONDC
NEW DELHI - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.
Investitori tuže Muska zbog kršenja zakon pri pokušaju preuzimanja Twittera
TUŽBA
Investitori tuže Muska zbog kršenja zakon pri pokušaju preuzimanja Twittera

NEW YORK - Investitori tuže Elona Muska i društvenu mrežu Twitter zbog postupanja sa milijarderovom ponudom od 44 milijarde dolara koliko je ranije ponudio za tu kompaniju.

Lenovo: Snažan rast prihoda i dobiti
SJAJNE BROJKE
Lenovo: Snažan rast prihoda i dobiti
HONG KONG - Grupa Lenovo ostvarila je rekordne rezultate u poslovnoj 2022. godini, zahvaljujući snažnom rastu prihoda u svim poslovnim sektorima i dobiti, uantoč izazovnom makroekonomskom okruženju, objavila je kompanija u četvrtak.
Twitter kažnjen sa 150 milijuna dolara u tužbi za zaštitu privatnosti
KAZNA
Twitter kažnjen sa 150 milijuna dolara u tužbi za zaštitu privatnosti
WASHINGTON - Američka kompanija Twitter pristala je platiti 150 milijuna dolara u tužbi protiv te društvene mreže za zaštitu privatnosti, u srijedu je priopćila Federalna trgovinska komisija (FTC).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE