GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Švicarski startup želi izgraditi hyperloop ispod Alpa

Švicarski startup želi izgraditi hyperloop ispod Alpa
AMBICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.08.2021 / 07:45
Autor: SEEbiz / VIDI
ŽENEVA - Projekti nadzvučnih hyperloop vlakova čiji koncept je osmislio Elon Musk sve se više šire svijetom, a jedna od tvrtki koje rade na realizaciji prve komercijalne dionice je i švicarski startup Swisspod Technologies, nastao kao spinoff sveučilišta EPFL.

Swisspod želi izgraditi svoju inačicu hyperloopa ispod Alpa, s idejom da omogući prijevoz putnika i robe na relaciji između Ženeve i Zuricha. Da bi se projekt realizirao, ispod Alpa će se izgraditi "pruga", odnosno vakuumske cijevi u kojima će voziti vlakovi brzinama između 1.000 i 1.200 km/h i prevoziti po 30 putnika u jednom vozilu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Hyperloop bi trebao tu relaciju prijeći za samo 17 minuta, što je tek jedna devetina od vremena koje je potrebno za prelazak iste relacije standardnim švicarskim vlakovima i bez ostavljanja ugljičnog otiska kakav nastaje od ispuštanja štetnih sastojaka u atmosferu prilikom leta zrakoplovima.

Swisspod planira dovesti svoj hyperloop na tržište kroz 4 do 5 godina, a prema riječima CEO-a i osnivača tvrtke Denisa Tudora, za 9 mjeseci će biti poznat čitav plan implementacije tehnologije nakon završetka testiranja koje se provodi na mini testnom postrojenju sagrađenom u kampusu EPFL-a.

Za razliku od drugih projekata hyperloopa, švicarski vlakovi će se kretati na pogon linearnog indukcijskog motora koji stvara kretanje u ravnoj liniji, za razliku od rotacijskog kretanja pogonskog kotača.

Drugi hyperloop vlakovi koriste elektromagnetski "Maglev" pogon koji se temelji na dva seta magneta na pruzi, jedan za odbijanje i guranje vlaka iznad tračnica, a drugi za pomicanje povišenog vlaka prema naprijed, čime se iskorištava nedostatak trenja.

"Kako bi se smanjili troškovi, energija potrebna za pogon u dizajnu Swisspoda neće dolaziti s tračnica kao što je slučaj s Maglev vlakovima nego će je prenositi sami vlakovi", navodi Swisspod u svojem priopćenju.

Tagovi: Swisspod Technologies, hyperloop, Elon Musk, Denis Tudor
PROČITAJ I OVO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE