GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Švicarska niskim granicama dopuštenog zračenja zaustavlja 5G

Švicarska niskim granicama dopuštenog zračenja zaustavlja 5G
5G
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2020 / 11:11
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja (HUZEZ) u ponedjeljak je izvijestila kako je Švicarska, koja ima vrlo niske granice dopuštenog zračenja uz koje je vrlo teško implementirati 5G mrežu, zaustavila taj projekt zbog zabrinutosti za zdravlje.

Iz udruge su izvijestili kako je u Švicarskoj dosta snažna svijest o štetnosti 5G tehnologije, odnosno otpor podizanju njihovih niskih granica dopuštenog zračenja.

Švicarska nacionalna agencija za okoliš (BAFU) uputila je 31. siječnja dopis kantonalnim vladama u kojem navodi "kako se sustav mora prilagoditi tako da zračenje ostane ispod dopuštenih razina".

Iako u tom dopisu BAFU izrijekom ne naglašava da treba zaustaviti 5G projekt, odredbom da zračenje mora ostati unutar dopuštenih razina, praktički su ga zaustavili jer su švicarske granice zračenja previše niske za rad 5G mreža, istaknuto je.

Unatoč pritiscima, kantoni se usprotivili testiranju 5G

U priopćenju je naglašeno da su se, unatoč žestokim pritiscima teleoperatera, kantoni Geneva, Jura, Neuchâtel i Vaud već ranije usprotivili podizanju novih antena i provođenju pilot-projekata testiranja 5G, a slijedili su ih i stanovnici drugih područja, masovnim 'anti 5-G' protestima, ali i zahtjevima za nacionalnim referendumom.

Švicarska, kako se dodaje, ima vrlo niske granice dopuštenog zračenja uz koje je vrlo teško implementirati 5G mrežu. Parlament je već bio odbio podizanje graničnih razina, a regulatori su se suglasili da su potrebna daljnja istraživanja učinaka te tehnologije.

Informaciju o zaustavljanju uvođenja 5G objavio je i "Financial Times" pod naslovom "Switzerland halts rollout of 5G over health concerns".

Na "pro-industrial" portalu www.mobileworldlive.com objavljen je pokušaj demantija objave, ali portal se poziva na neimenovani izvor (environmental officials in Switzerland), što su u HUZEZ-u ocijenili pokušajem korporativnog lobiranja.

Udruga ističe da je iz istih razloga, obijanja podizanja niskih granica zračenja, regija Bruxelles zaustavila uvođenje 5G.

Slovenija je, dodaje se, skinula s dnevnog reda sjednice vlade Strategije za dodjelu frekvencijskog spektra za 5G, koju je predložio njihov regulator AKOS, uz izjavu Ministra za upravu, Rudija Medveda "da su pitanja o štetnosti 5G tehnologije legitimna".

Tagovi: Švicarska, 5G tehnologija, Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja
PROČITAJ I OVO
Google objavljuje izvještaje o kretanju stanovništva zbog borbe protiv koronavirusa
KRETANJE
Google objavljuje izvještaje o kretanju stanovništva zbog borbe protiv koronavirusa
NEW YORK - Google je u četvrtak objavio izvještaje iz 131 države o tome jesu li se smanjili posjeti trgovinama, parkovima i drugim mjestima okupljanja u ožujku, nakon što su mnoge vlade naredile ostanak kod kuće kako bi spriječile širenje koronavirusa.
YouTube smislio odgovor na TikTok
STRATEŠKI
YouTube smislio odgovor na TikTok
NEW YORK - Kineska aplikacija TikTok iznimno je popularna među mlađim korisnicima.
Amazon zabranio ponudu N95 maski, evo i zašto
POTEZI
Amazon zabranio ponudu N95 maski, evo i zašto
NEW YORK - Amazon više ne nudi N95 maske široj javnosti, jer daje prioritet isporuci nužne zalihe bolnicama, vladinim agencijama i drugim skupinama uslijed epidemije koronavirusa.
Facebook predstavio desktop verziju Messengera zbog porasta video poziva
NOVITETI
Facebook predstavio desktop verziju Messengera zbog porasta video poziva

NEW YORK - Facebook je u četvrtak predstavio desktop verziju svoje Messenger aplikacije za Mac OS i Microsoft Windows kako bi korisnicima društvene mreže omogućio video chatove na zaslonima svojih računala.

Google u borbi s dezinformacijama o pandemiji
PANDEMIJA
Google u borbi s dezinformacijama o pandemiji
NEW YORK - Google je u četvrtak izvijestio da je namijenio 6,5 milijuna dolara organizacijama za provjeru činjenica dok se internetom i dalje šire lažne vijesti i opasne preporuke o Covidu-19.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE