GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Švedski Jetson Aero prikupio 18 milijuna eura investicija

Švedski Jetson Aero prikupio 18 milijuna eura investicija
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.09.2022 / 08:48
Autor: SEEbiz / Bug.hr
ZAGREB - Švedski startup Jetson Aero prošle je godine javnosti otkrio svoju malenu osobnu eVTOL letjelicu za zabavu, za koju kaže da svakoga može pretvoriti u pilota, Jetson One.

To je električna multirotorska letjelica s osam motora ukupne snage 88 kW, od kojih su po dva smještena na četiri kraja letjelice, kao kod klasičnih kvadkoptera. Namijenjena je prijevozu samo jedne osobe, pilota, koji ne smije težiti više od 95 kilograma, a i sama letjelica teži tek 86 kilograma, piše Bug.

Jetson Aero ovoga je tjedna svečano otvorio svoj novi pogon za istraživanje i razvoj, smješten u mjestu Arezzo, u talijanskoj Toskani. U istom će pogonu biti smještena i proizvodna linija za manje serije, a kasnije će tamo niknuti i pilotska škola te centar za korisničko iskustvo. Otvorenje tog izdvojenog pogona obilježili su i promotivnim letom osobnog drona Jetson One. On je preletio 800-tinjak metara na posebnom testnom poligonu pored novog pogona, a sve je zabilježeno i na videu.

Osim vijesti o širenju na Italiju, švedska kompanija objavila je i kako je nedavno dobila nešto više od 8 milijuna eura novih investicija, uz još 10 milijuna koje će osigurati sljedećeg mjeseca. S tim pozamašnim kapitalom nastavit će, kažu, ulagati u istraživanje i razvoj, zapošljavanje i masovnu proizvodnju. Sljedeće godine otvorit će pogon i u SAD-u, jer smatraju da je upravo američko tržište idealno za njihova eVTOL rješenja.

Jetson One bit će namijenjen privatnim kupcima željnima zabave i avanture, a ne za redovni prijevoz na posao i s posla ili slično. Naime, kako bi bila lagana i imala dobre manevarske sposobnosti, ova letjelica ima i relativno malenu bateriju, pa samim time i vrlo ograničenu autonomiju – samo 20-ak minuta. Komande su prilagođene i početnicima, tu je automatski sustav za prepoznavanje prepreka, kao i sustavi za automatizirano lebdenje i slijetanje u nuždi. Za dodatnu sigurnost ugrađeni su i balistički padobran te lidar za snimanje terena.

Prvih više od 200 primjeraka letjelice već je rezervirano, a narudžbe se i dalje zaprimaju, Najnovija informacija kaže kako je za sada posljednja, 207. rezervacija stigla od klijenta iz Mostara. Prilikom rezervacije potrebno je uplatiti polog od 22.000 dolara, a nakon isporuke preostalih 70.000 – ukupna cijena Jetson Onea je, naime, 92.000 američkih dolara. Oni koji sada uplate polog poletjet će najranije 2024. godine.

Tagovi: Jetson Aero, Jetson One
PROČITAJ I OVO
Hrvatska na 43. mjestu među 63 države u svijetu po digitalnoj konkurentnosti
RANGIRANJA
Hrvatska na 43. mjestu među 63 države u svijetu po digitalnoj konkurentnosti
ZAGREB - Hrvatska je na svjetskoj ljestvici digitalne konkurentnosti za 2022. među 63 države zauzela 43. mjesto, što je rast za 12 mjesta, izvijestili su u srijedu iz Nacionalnog vijeća za konkurentnost (NVK) prenoseći podatke Svjetskog centra za konkurentnost (WCC) po kojima su prve tri zemlje na ljestvici Danska, SAD i Švedska.
Hrvatska ima najviši indeks digitalnih plaćanja u regiji
PLAĆANJA
Hrvatska ima najviši indeks digitalnih plaćanja u regiji
ZAGREB – Indeks digitalnih plaćanja za Hrvatsku za 2021. godinu iznosio je 61 na ljestvici do 100, što je najviši rezultat od svih država koje ulaze u opseg DPI-a (Austrija, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Mađarska, Rumunjska i Srbija), pokazalo je izvješće koje je predstavio Mastercard.
NASA-ina letjelica pogodila asteroid u pokušaju da mu promijeni putanju
DART
NASA-ina letjelica pogodila asteroid u pokušaju da mu promijeni putanju
WASHINGTON - NASA-ina svemirska letjelica namjerno se zabila u asteroid u pokušaju da promijeni njegovu putanju, označavajući prvi obrambeni test te vrste.
Google i europski telekomi u sporu oko troškova novih mobilnih mreža
SUKOBI
Google i europski telekomi u sporu oko troškova novih mobilnih mreža
BRUXELLES – Google je u ponedjeljak otklonio pozive europskih telekomunikacijskih kompanija da preuzme dio troškova gradnje novih mobilnih mreža, naglasivši da su već uložili milijune u internetsku infrastrukturu.
HT na Biokovu postavio IoT uređaje za prikupljanje meteoroloških podataka
PODACI
HT na Biokovu postavio IoT uređaje za prikupljanje meteoroloških podataka
BRELA - Hrvatski Telekom je uz pomoć HGSS stanice Split i Parka prirode Biokovo te u suradnji s alpinistom Stipom Božićem, postavio na lokaciji planinarskog skloništa Pakline na Biokovu IoT mjerne uređaje za prikupljanje meteoroloških podatka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE