GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sve što znamo o Huawei HongMeng operativnom sistemu za sad

Sve što znamo o Huawei HongMeng operativnom sistemu za sad
PRVI DETALJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.06.2019 / 11:26
Autor: Aleksandar Pešić, Avokado
BEOGRAD - Izgleda da nije ostalo još puno vremena do dana kada će svet moći da se upozna sa novim Huawei operativnim sistemom koji je, prema pisanju nekih medija, već spreman za tržište. 

U maju 2019. godine Richard Yu, izvršni direktor Huawei-a, najavio je da će uređaji sa ovim operativnim sistemom biti dostupni korisnicima na jesen ove godine ili najkasnije u proleće 2020.

Kako izveštava China Daily, Huawei je nedavno isporučio milion uređaja sa instaliranim operativnim sistemom ovog tipa, sa svrhom testiranja softvera. Ovaj potez tumači se kao deo ogromnih napora koje Huawei ulaže da bi ublažio posledice uvođenja zabrane od strane američke administracije. Naime, sredinom maja, američki predsednik Donald Tramp je potpisao zabranu kojom se američkim firmama stopira korišćenje opreme za telekomunikacije nabavljene iz izvora koji mogu predstavljati potencijalnu pretnju po nacionalnu bezbednost SAD. Jedan od tih izvora je i kineski Huawei, drugi najveći svetskih proizvođač pametnih telefona i najveći proizvođač telekomunikacione opreme na svetu.

Običnim korisnicima, kao da im već nije bilo dovoljno brige oko zaštite i popravke Huawei telefona , ova situacija oko banovanja kineske kompanije u SAD svakako izgleda prilično zbunjujuće. Zato vam u tekstu ispod pružamo najnovije informacije u vezi HongMeng operativnog sistema prikupljene iz različitih online izvora.

Kako se zove novi Huawei OS: HongMeng, Oak, ili Ark?

Pre svega, važno je istaći da je sve očiglednije da je Huawei bio dobro pripremljen za ovakakv razvoj događaja i da je odavno već imao svoj „Plan B".

Osim prethodno pomenute isporuke milion uređaja za testiranje, Huawei je takođe počeo da podnosi zahteve za zaštitu operativnog sistema kao nove trgovačke marke u više svetskih zemalja. Trenutno, na toj listi se nalaze sledeće zemlje: Australija, Kanada, Kambodža, zemlje EU, Švajcarska, Meksiko, Indija, Indonezija, Južna Koreja, Tajland i još nekoliko zemalja. HongMeng zaštitni znak je već odobren u Kini, maja ove godine.

Prema informacijama Iz više izvora, ovaj novi operativni sistem će se verovatno zvati „Hong Meng" u Kini, dok će kada su u pitanju prekomorska tržišta, nositi naziv„Oak OS" ili „Ark OS".

Očekuje se da će HongMeng biti potpuna zamena za Android i biće kompatibilan sa svim pametnim telefonima, tabletima, televizorima, računarima i automobilima. Trebalo bi čak da ima i podršku za Android aplikacije, s obzirom na činjenicu da je baziran na izvornom kodu Andriod OS-a. Prema nekim izvorima, HongMeng će biti čak 60% brži od Androida.

Osmišljen 2012. godine

Kako piše Abacus News, sa osmišljavanjem Huawei operativnog sistema započelo se još 2012. godine, u SHenzhenu. Inženjeri kompanije Huawei proučavali su Android i iOS operativne sisteme sa ciljem da naprave osnovni set softvera koji bi mogao da podrži i obezbedi minimalnu količinu karakteristika i funkcija neophodnih za implementaciju ovog operativnog sistema, a čitav projekat je držan u strogoj tajnosti.

Članovi stručnog tima za izradu Huawei operativnog sistema, na čijem čelu je Eric Xu Zhijun jedan od trojice rotirajućih CEO direktora Huawei-a, radili su u specijalnoj zoni gde su pristup imali samo pripadnici oni i registrovano osoblje. Prema pisanju South China Morning Post-a, zona je bila non-stop čuvana, a unošenje i upotreba pametnih telefona unutar zone nisu bili dozvoljeni.

U ovim laboratorijama danonoćno su radili najveći Huawei stručnjaci i istraživači sa ciljem da pokrenu nezavisni, inovativni operativni sistem. O tome koliku je važnost Huawei posvetio razvoju sopstvenog operativnog sistema najbolje svedoči podatak da se u projekat investiraju milijarde juana svake godine, bez obzira što ovaj stručni rad ne donosi nikakav neposredan doprinos uvećanju profita kompanije.

Međutim, uprkos tome što Huawei već sedam godina radi na izradi ovog operativnog sistema, još uvek se sa sigurnošću ne može tvrditi koliko je HongMeng spreman za komercijalnu upotrebu. Ranije, tokom meseca maja ove godine, nakon što je Donald Tramp zabranio američkim kompanijama da nabavljaju delove i softvere od kineskog giganta, iz Huawei-a je stigla sledeća poruka:

„Huawei ima rezervni sistem, ali će ga upotrebiti samo ako se proceni da je to zaista neophodno".

Čak su i izvori poput South China Morning Post-a nedavno pisali da kompanija Huawei nije u potpunosti spremna da lansira svoj OS, uprkos tome što je testiran „hiljadu puta".

Međutim, najnovije informacije govore da se uvođenje Huawei operativnog sistema očekuje u oktobru ove godine. Najavljuje se da će najpre biti postavljen na osnovnim modelima, sve dok se detaljno ne istestira njegov rad, nakon čega će biti potpuno spreman za pokretanje vodećih Huawei pametnih telefona.

Kompatibilan sa Android OS-om

Huawei OS će moći da radi na različitim uređajima kao što su pametni telefoni, računari, tableti, pa čak i pametni automobili, a istovremeno će biti kompatibilan sa svim Android aplikacijama. Dakle, osim što je u stanju da podržava aplikacije koje su izrađene isključivo za njega, HongMeng će istovremeno obezbediti korisnicima operativni sistem koji je kompatibilan sa Adroid aplikacijama. To znači da korisnici Huawei uređaja neće morati da napuštaju svoje Android aplikacije ako budu želeli da pređu na novi operativni sistem.

China Daily takođe izveštava da će novi OS imati „povećane sigurnosne funkcije za zaštitu ličnih podataka".

Kompatibilnost sa Android aplikacijama je jako važna, iz jednostavnog razloga - većina korisnika mobilnih telefona u svetu koristi Android OS, a takođe i Android aplikacije. Prema dostupnim statističkim informacijama, do maja 2019. godine udeo Android OS-a na tržištima mobilnih telefona širom sveta iznosio je više od 75%.

Osim toga, programeri Android aplikacija ne moraju dodatno da razvijaju kod za svoje aplikacije kako bi one radile na Huawei OS-u. Prema pisanju Forbes-a, Huawei se trenutno fokusira na zajednicu developera kako bi ih ubedio da uploaduju svoje aplikacije na Huawei AppGallery, uz obećanje da će im obezbediti punu podršku ako se odluče za tako nešto.

Naime, Huawei je nedavno putem mail-a poslao jednu takvu pozivnicu developerima širom sveta, ističući da je 350 miliona Huawei telefona bilo isporučeno u protekle dve godine, kao i da imaju 270 miliona aktivnih korisnika mesečno na svojoj AppGallery. To su brojke koje će zasigurno privući pažnju mnogih.

Google: Zabrana može predstavljati pretnju po bezbednost

U međuvremenu, Google je upozorio Trampovu adminsitraciju da bi zabrana Huawei-a mogla imati negativne posledice po nacionalnu bezbednost. To je zato što se pretpostavlja da će novi Huawei OS, koji je modifikovan iz otvorenog koda Android OS-a, biti ranjiv i podložan hakerskim napadima.

Odvajanje Google-a od Huawei-a, drugog najvećeg proizvođača pametnih telefona u svetu, značilo bi da Google neće imati pristup ogromnom broju podataka korisnika koji pokreću njegove aplikacije, ali i onih potrošača koji koriste Google oglašavanje.

Kao odgovor na ovu Google-ovu tvrdnju, Xiang Ligang, generani direktor China Information Consumption Alliance, konstatovao je da su iz Google-a u stvari zabrinuti da će HongMeng OS smanjiti dominaciju Android OS.

Bilo kako bilo, nama ostaje da sačekamo jesen, kada će biti dostupno mnogo više informacija o novom Huawei operativnom sistemu.

Tagovi: Huawei, HongMeng, Google, Huawei AppGallery, Donald Trump
PROČITAJ I OVO
Amazon ponudio Bidenu pomoć u cijepljenju u SAD-u
POMOĆ
Amazon ponudio Bidenu pomoć u cijepljenju u SAD-u
WASHINGTON - Kompanija Amazon ponudila je pomoć u naporima američke administracije da se u SAD-u provede masovno cijepljenje, navodi se u pismu upućenom predsjedniku Bidenu.
Twitter račun američkog predsjedništva predan Joeu Bidenu i njegovoj ekipi
RAČUN
Twitter račun američkog predsjedništva predan Joeu Bidenu i njegovoj ekipi
WASHINGTON - Službeni Twitter računi američkog predsjednika Joea Bidena, potpredsjednice Kamale Harris i njihovih supružnika aktivirani su u srijedu, nakon četiri godine obilježene svakodnevnim tvitovima Donalda Trumpa, koji više ne može objavljivati na toj mreži.
Netflix premašio 200 milijuna pretplatnika
RAST
Netflix premašio 200 milijuna pretplatnika
SAN FRANCISCO - Američki medijski div Netflix izvijestio je da je na kraju 2020. godine premašio 200 milijuna pretplatnika i povećao prihode za petinu u četvrtom tromjesečju budući da je velik broj ljudi u pandemiji kratio vrijeme pred ekranima.
Jack Ma pojavio se u javnosti prvi put nakon tri mjeseca
NAKON
Jack Ma pojavio se u javnosti prvi put nakon tri mjeseca
PEKING - Kineski milijarder i osnivač Alibabe, Jack Ma, upravo se pojavio u javnosti prvi put nakon što je "nestao" u listopadu, kada su kineske vlasti nagazile njegovo tehnološko carstvo.
Panasonic predstavio svoje novo čudo od televizora
TELEVIZORI
Panasonic predstavio svoje novo čudo od televizora
ZAGREB - Panasonic je predstavio novu verziju svog OLED TV-a sa samog vrha ponude. Radi se o modelu JZ2000 koji će biti dostupan u veličinama dijagonale od 55 i 65 inča.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE