GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stanford o SNS botovima: Podrška Vučiću i napad na opoziciju

Stanford o SNS botovima: Podrška Vučiću i napad na opoziciju
ANALIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2020 / 21:02
Autor: SEEbiz / N1 info
BEOGRAD - Vest da je društvena mreža Twitter ugasila 8.558 naloga koji su, prema rečima njihovih stručnjaka, bili angažovani na promovisanju vladajuće stranke u Srbiji i njenog lidera Aleksandra Vučića izazvala je veliku pažnju domaće i svetske javnosti, a Internet opservatorija prestižnog američkog univerziteta Stanford uradila je analizu operacije povezane sa aktivistima Srpske napredne stranke.

Kako se navodi na sajtu Stanforda, nalozi su primarno bili angažovani da pruže podršku Vučiću i njegovim saveznicima, ali i da napadaju srpsku opoziciju. Takođe, i da veštački "bustuju" popularnost tvitova i sadržaja koji promovišu Vučića.

Ocenjuje se da su nalozi, između ostalog, bili fokusirani da podrže Vučićevu kandidaturu na predsdeničkim izborima 2017. godine i da obore javnu podršku protestima "1 od 5 miliona", koje je vodila opozicija, krajem 2018. godine, navodi se na sajtu.

Mreža se sastojala od 8.558 naloga, a njihova najveća aktivnost bila je 2018. i 2019. godine. Zajedno su poslali više od 43 miliona tvitova.

Nalozi su permanentno navodili korisnike Twittera na prorežimske izvore vesti. Među njihovim tvitovima bilo je više od 8,5 miliona linkova koji su vodili ka zvaničnoj internet stranici Srpske napredne stranke, ali i prema internet portalima naklonjenim Aleksandru Vučiću i SNS - informer.rs, alo.rs i pink.rs.

Nalozi su se oslanjali na nekoliko osnovnih taktika za poboljšanje vidljivosti i postizanje svojih ciljeva.

Kada su demonstranti popularizovali haštagove #1od5miliona i #PočeloJe, nalozi su korišćeni za napad na originale i pokušali da optimizuju haštagove sa pro-Vučićevim sadržajem.

Tvitovi opozicionih političara i javnosti bili su preplavljeni nalozima sa kritičkim ili podrugljivim komentarima, kako bi se taj sadržaj diskreditovao i učinio nepopularnim.

Ponovo raditi na rejtingu Vučićevih naloga sa ciljem povećanja njihove popularnosti. Sa spornih naloga su retvitovani @avucic 1,7 miliona puta, @sns_srbija više 4,5 miliona puta, a @InformerNovine više od 1,8 miliona puta. Mnogi nalozi bavili su se isključivo retvitovanjem sa zvaničnog naloga @avucic.

Direktna veza između ove mreže i Srpske napredne stranke nije dokazana, ali s obzirom na sadržaj koji je deljen sa tih naloga i vremenski period u kojem su bili aktivni, nema sumnje da je ta mreža usklađena sa Vučićevim naporima da učvrsti svoju snagu i uticaj svoje partije, navodi se na sajtu Stanforda.

Tagovi: SNS botovi, Aleksandar Vučić, Srpska napredna stranka, Jedan od pet miliona
PROČITAJ I OVO
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
POTEZI
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
PEKING - Američki tehnološki div Apple uklonio je Metine aplikacije WhatsApp i Threads iz svog App Storea u Kini.
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE