GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srpski startupi privukli 21 milion evra investicija u 2020.

Srpski startupi privukli 21 milion evra investicija u 2020.
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.04.2021 / 20:24
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - U srpske startupe je u 2020. godini investirano barem 21,3 miliona evra, prema, prema preliminarnim pokazateljima o ovim investicijama, koje prikupio specijalizovani portal Startit iz svih javno dostupnih i privatno podeljenih podataka.

U analizi, objavljenoj na web sajtu Startita, navodi se da je u hrvatske startape investirano 273,1 miliona, a u rumunske 217,4 miliona evra tokom prošle godine.

Napominje se da količina novca investirana u domaće startupe i broj investicija nisu definitivni niti jedini pokazatelji vitalnosti ekosistema, ali jesu važan signal koji dobija na značaju kada se poredi sa zemljama regiona u odnosu na koje bi Srbija trebalo da bude konkurentna.

"Podaci o samim investicijama nisu i ne mogu biti savršeni, posebno za Srbiju i Hrvatsku, gde je teže doći do informacija", navodi Startit.

Dodaju da su koristili informacije od domaćih fondova, Crunchbase platforme, kao i medijske izveštaje i istraživanja organizacija i fondova iz Srbije i drugih zemalja.

Kao srpski startap su tretirali firme čiji je barem jedan osnivač iz Srbije, koji živi i radi ovde.

Prema analizi ovog portala, od srpskih startupa prošlu godinu je obeležio beogradski Orgnostic koji je uzeo 900.000 dolara. Navode da je Investicioni fond South Central Ventures u 2020. imao samo tu novu investiciju u Srbiji, dok su druge investicije tog fonda bile dodatne runde finansiranja u startape koji su već dobili novac od njih.

Fond za inovacionu delatnost je u 2020. godini uložio u 42 startapa ukupno 3,1 miliona evra.

"Inovacioni fond je skoro duplirao broj grantova i ukupnu sumu, sa 1,7 miliona evra u 2019. na 3,1 miliona evra u 2020. godini", navodi Startit.

Tagovi: srpski startupi, srpski startapi, Orgnostic, Startit, South Central Ventures
PROČITAJ I OVO
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
POTEZI
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
EINDHOVEN - Nizozemska vlada objavila je u četvrtak da planira uložiti 2,5 milijarde eura u regiju Eindhoven u sklopu plana koji bi trebao odvratiti proizvođača opreme za proizvodnju čipova ASML od selidbe u inozemstvo.
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE