GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbija korak bliže 5G mreži

Srbija korak bliže 5G mreži
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.10.2020 / 08:39
Autor: SEEbiz

BEOGRAD - Dosadašnji Ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić doneo je 21. oktobra pravilnike o utvrđivanju plana raspodela frekvencija u dva opsega.

Od toga je jedan "zlatan" jer je za buduću 5G mrežu.

Pravilnici o utvrđivanju Plana raspodele radio frekvencija u radio-frekvencijskom opsegu 3400-3800 MHz i opsegu 2500-2690 MHz objavljeni su u Službenom glasniku sa jučerašnjim datumom.

Pomoćnica ministra Irini Reljin za Tanjug kaže da je jedan od pravilnika postojao i ranije ali nije sadržavao elemente koji bi omogućavali jednostavnu primenu 5G tehnologije.

"Mi imamo u našem zakonodavstvu primenjenu tehnološku neutralnost. U obavezi smo da sve tehnologije budu omogućene. Prosto to moramo da radimo. A u obavezi smo, i potrebi, da uvozimo i širimo nove tehnologije", kaže ona.

Za drugi pravilnik kaže je preimenovan u skladu sa evropskim principima koji se tiču dogovora na nivou evropske telekomunikacione organizacije i dodaje da su tu donose usaglašavanja na nivou regiona.

"Mi smo ovim upotpunili našu regulativu. Oba pravilnika su u skladu sa planom namene radio-frekvencija koji je usvojen ove godine", kaže ona.

Reljin potvrđuje da smo donetim dokumentima korak bliže 5G tehnologiji i mreži u Srbiji.

"Bilo je neophodno da se donesu. Većina država u svetu je počinjala uvođenje 5G tehnologije iz opsega 3,4-3,8 GHz koji mi sada zovemo "zlatnim" radio-frekvencijskim opsegom jer je jedan od najznačajnih u oblasti telekomunikacija u ovom trenutku", kaže ona.

Srbiji predstoji aukcija za prodaju prava korišćenja opsega za novu, odnosno 5G tehnologiju

"Naši operatori su već iskazali početnu želju da razvijaju nove tehnologije. Ministarstvo je pripremilo draft verziju pravilnika o minimalnim uslovima za aukciju. To će prilagoditi onom trenutku kada se aukcija bude raspisivala", ističe ona.

Posle aukcije uslediće izgradnja velike mreže u Srbiji a cilj države je da budući operatori imaju vrlo velike investicije u toj oblasti.

"Čekamo neki trenutak koji bi bio pogodan za razvoj ovih mreža. Na trenutak utiče i kovid situacija. Od početka kovida operatori pružaju podršku i imaju pune ruke posla. Mi treba da pronađemo optimalan trenutak za aukciju u skladu sa situacijom u kojoj se nažalost nalazimo", kaže Reljin.

Aukciju koja će biti novi korak ka novim tehnologijama, odnosno 5G, obaviće RATEL u skladu sa Pravilnikom o minimalnim uslovima koji postavlja Ministarstvo.

Tagovi: 5G mreža, 5G tehnologija, Rasim Ljajić, Irini Reljin
PROČITAJ I OVO
Radnici Amazona u Njemačkoj ponovno štrajkaju
ŠTRAJK
Radnici Amazona u Njemačkoj ponovno štrajkaju
BERLIN - Radnički sindikat Verdi pozvao je u nedjelju radnike u njemačkom skladištu Amazona na drugi štrajk u tjedan dana koji će omesti obradu narudžbi nakon popusta na "Crni petak" 27. studenog.
Salesforce želi preuzeti Slack
AKVIZICIJE
Salesforce želi preuzeti Slack
NEW YORK - Slackova tržišna vrijednost premašila je 23 milijarde dolara, a on je konkurencija Microsoftovom Teamsu, Facebookovom Workplaceu, Googleovom Currentsu, Ciscovom WebExu, Zoomu i SAP-u.
Stigao robot s emocijama (VIDEO)
CROWDFUNDING
Stigao robot s emocijama (VIDEO)
Stigao robot s emocijama (VIDEO)
NEW YORK - Ekipa iz tvrtke Living.AI na Kicstarteru je uspješno "crowdfundala" malog robota kućnog ljubimca pod nazivom EMO koji djeluje poput igračke, no predstavlja puno više od toga.
Hakeri od Manchester Uniteda traže milijunsku otkupninu za podatke
OTKUPNINA
Hakeri od Manchester Uniteda traže milijunsku otkupninu za podatke
MANCHESTER - Trenutačno treći najvrjedniji nogometni klub u svijetu, Manchester United, krajem prošloga je tjedna bio metom hakera. Nepoznati napadači upali su im u računalni sustav te ga zarazili, kako se čini nekom vrstom ransomware ucjenjivačkog malwarea.
Hyundai želi preuzeti Boston Dynamics
AMBICIJE
Hyundai želi preuzeti Boston Dynamics
NEW YORK - Japanski tehnološki konglomerat i investicijski holding SoftBank trenutačni je vlasnik možda i najpoznatijeg proizvođača autonomnih "inteligentnih" robota na svijetu, Boston Dynamicsa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE