GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbija i Huawei: Vučić se nada da Kinezi neće zameriti odredbu o 5G iz Vašingtonskog sporazuma

Srbija i Huawei: Vučić se nada da Kinezi neće zameriti odredbu o 5G iz Vašingtonskog sporazuma
KINA-SRBIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.09.2020 / 22:29
Autor: SEEbiz / Politika.rs
BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče se sastao s ambasadorkom Kine Chen Bo i obavestio je o razgovorima u Vašingtonu i toku dijaloga u Briselu. Vučić je istakao da će Srbija čuvati iskreno prijateljstvo sa Kinom i nastaviti da razvija bilateralnu saradnju u svim oblastima, uključujući i oblast telekomunikacija.

Istovremeno je, gostujući na RTS pre dve večeri, predsednik Srbije objasnio da u Vašingtonskom sporazumu nije navedeno da Srbija ne može da koristi kinesku opremu za 5G mrežu, već da ne može da koristi opremu za 5G mrežu koja nije proverena.

On je tako odgovorio na pitanje da li će Srbija imati probleme sa Kinom, s obzirom na tačku koja se odnosi na korišćenje 5G mreže i ugovor „Telekoma” sa kineskom kompanijom Huawei.

– Ima li nekog problema u toj opremi? Da li u sporazumu piše da je Kina problem? Daleko smo još od 5G, ali nigde ne piše Kina – rekao je preksinoć Vučić i naglasio da je mnogo važnije šta piše, a ne šta ko misli.

Podsetimo, u devetoj tački sporazuma navedeno je da se „obe strane obavezuju da u svojim mrežama mobilnih komunikacija zabrane 5G opremu koju isporučuje nepouzdani dobavljač, a gde postoji, da se ukloni”.

Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) nije imala uvid u sadržaj Vašingtonskog sporazuma, niti ima zakonsku nadležnost da tumači odredbe istog, kažu za „Politiku” u ovoj agenciji.

– Termin „nepouzdan dobavljač” nije definisan u Zakonu o elektronskim komunikacijama, niti u podzakonskim aktima, kao ni procena kvaliteta iste od strane RATEL-a u smislu bezbednosti podataka. RATEL je imenovano telo za ocenjivanje usaglašenosti radio-opreme i telekomunikacione terminalne opreme u skladu sa Pravilnikom o radio-opremi i telekomunikacionoj terminalnoj opremi. Prema tom pravilniku, pre stavljanja na tržište i upotrebe radio-opreme (npr. bazne stanice), proveravaju se bitni zahtevi koji se odnose na zaštitu zdravlja i bezbednost ljudi i drugih korisnika, elektromagnetska kompatibilnost i efikasno korišćenje radiofrekvencijskog spektra, ali ne i pitanje zaštite podataka o ličnosti i privatnosti pretplatnika prilikom sprovođenja tog postupka – navodi se u odgovoru RATEL-a.

U ovoj agenciji kažu da na teritoriji Srbije trenutno ne postoji aktivna 5G bazna stanica. RATEL izdaje pojedinačne dozvole za korišćenje radio-frekvencija za svaku pojedinačnu baznu radio-stanicu, a u skladu sa Zakonom o elektronskim komunikacijama i Planom namene korišćenja radio-frekvencijskih opsega koji donosi vlada.

RATEL, na osnovu zahteva, izdaje privremenu dozvolu za korišćenje radio-frekvencija, između ostalog, radi tržišnog ili tehničkog ispitivanja proizvoda i usluga, istraživanja ili projektovanja, i to na period do 60 dana.

Oni su, kako navode, izdali privremene dozvole za 5G bazne radio-stanice operatorima „Telenor” (jednu na lokaciji Naučnotehnološki park „Zvezdara”) i „Telekomu Srbija” (tri u Beogradu). Posle isteka roka važenja privremene dozvole, navedene bazne radio-stanice su isključene iz rada i trenutno nisu u upotrebi. Operator vlasnik postavlja i uklanja opremu na lokacijama o svom trošku, kažu u RATEL-u.

Američki predsednik Donald Trump stavio je u maju prošle godine Huawei na crnu listu, uz zabranu američkim kompanijama da koriste opremu ovog kineskog tehnološkog giganta i obrazloženje da se time ugrožava nacionalna bezbednost.

Zemlje EU treba da preduzmu hitne akcije kako bi diversifikovale dobavljače opreme za 5G mreže, saopštila je Evropska komisija u svom zvaničnom dokumentu od 24. jula.

Takav zaključak komisije je, prema oceni Rojtersa, korak u pravcu smanjenja prisustva kineske kompanije Huawei u Evropi, pošto Sjedinjene Države vrše pritisak na 27-člani blok da sledi primer Britanije i zabrani opremu kineske kompanije u evropskim 5G mrežama.

Tagovi: Huawei, Aleksandar Vučić, Telekom Srbija, RATEL, 5G tehnologija, Vašingtonski sporazum
PROČITAJ I OVO
Evo što Jevrosimović kaže o radu na daljinu
BOGATO ISKUSTVO
Evo što Jevrosimović kaže o radu na daljinu
BEOGRAD - Veselin Jevrosimović, vlasnik i predsednik kompanije Comtrade Group, govorio je za američki biznis magazin "Forbes" o tome šta možemo da očekujemo u budućnosti modernog poslovanja.
Huawei Watch Fit dostupan u Hrvatskoj
PAMETNI SAT
Huawei Watch Fit dostupan u Hrvatskoj
ZAGREB – Huawei Watch Fit, pametni sat s inovativnim funkcionalnostima predstavljen na Huawei Developers konferenciji (HDC), stigao je u Hrvatsku. Novi Huawei pametni sat zadržava značajke po kojima je cijela serija poznata – dugotrajnu bateriju i brojne opcije praćenja zdravlja i aktivnosti, dodajući posebne sportske funkcionalnosti za aktivne korisnike.
Pompeo dolazi u Hrvatsku, lobirat će protiv sudjelovanja Huaweija u razvoju 5G mreže
SAD-HRVATSKA
Pompeo dolazi u Hrvatsku, lobirat će protiv sudjelovanja Huaweija u razvoju 5G mreže
ZAGREB - Mike Pompeo, državni tajnik Sjedinjenih Američkih Država, idućeg tjedna stiže u Hrvatsku, doznaje Jutarnji list.
I Srbija želi digitalne nomade: Novi propisi za strance koji u Srbiji rade online
REGULATIVA
I Srbija želi digitalne nomade: Novi propisi za strance koji u Srbiji rade online
BEOGRAD - Ministar za rad Zoran Đorđević najavio je izmene Zakona o zapošljavanju stranaca i Zakona o strancima da bi se obezbedili veći prihodi države od toga što sve veći broj stranaca iz Srbije radi "na daljinu", za firme u drugim zemljama.
Predstavljen Samsung Galaxy S20 FE
NOVITETI
Predstavljen Samsung Galaxy S20 FE
ZAGREB – Tvrtka Samsung Electronics predstavila je Galaxy S20 Fan Edition (FE), najnovijeg člana Galaxy S20 serije. Galaxy S20 FE je premium pametni telefon koji sadrži sve omiljene značajke zaljubljenika u pametne telefone iz Galaxy serije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE