GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Solomonski otoci će uz kineski zajam izgraditi 161 baznu stanicu za Huawei

Solomonski otoci će uz kineski zajam izgraditi 161 baznu stanicu za Huawei
BAZNA STANICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.08.2022 / 11:30
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Vlada Solomonskih Otoka potpisala je s Kinom ugovor o kreditu od 66 milijuna dolara. S njima će postaviti 161 baznu stanicu, koje će isporučiti i izgraditi kineski telekomunikacijski div Huawei.

Očekuje se da će 48 posto infrastrukture biti postavljeno do studenog 2023., kada će zemlja biti domaćin Pacifičkih igara. Kako je priopćeno iz Vlade, na ovaj potez odlučili su se jer nisu imali odgovarajuće kapacitete za održavanje izbora i sportskog natjecanja te godine. Trenutno je na otocima manje od 30% telekomunikacijske pokrivenosti.

Ovo je prvi takav korak od 2019., kada je zemlja usvojila novu diplomatsku politiku i distancirala se od savezništva s Tajvanom te produbila bilateralne odnose s Kinom.

161 Huawei baznih stanica bit će u vlasništvu drugih kompanija u ime vlade Solomonskih Otoka. Projekt će se provoditi pod kontrolom državne telekomunikacijske tvrtke  (STCL), koja je u većinskom (97,32 posto) vlasništvu građana preko Nation Provident Funda.

Vlada se nada da će zajam Kini vratiti za 11 godina, iako u ugovoru stoji 20 godina.

No, svjetska javnost je zabrinuta. Salomonski otoci su ove godine čak sklopili sporazum o sigurnosnoj suradnji s Pekingom. Detalji sporazuma nisu poznati, ali je njegov nacrt kružio u javnosti, što je izazvalo zabrinutost zbog moguće vojne prirode sporazuma.

Predstavnik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin izjavio je da je glavna svrha sporazuma uglavnom pomoć u održavanju socijalnog mira, nacionalne sigurnosti i pomoć u suočavanju s prirodnim katastrofama. Premijer Solomonskih Otoka Manasseh Sogavare više puta je uvjeravao da Kina ne uspostavlja vojnu bazu na teritoriju ove zemlje.

"Ovo je povijesno partnerstvo na području poslovanja između dviju zemalja", objavila je vlada Salomonskih Otoka, "tijesno ćemo surađivati kako bismo osigurali uspješnu provedbu projekta."

Međutim, prema Guardianu, izgradnja novih baznih stanica mogla bi izazvati uzbunu u Australiji, koja je zabranila Huaweiu suradnju s tom zemljom na bilo kakvim infrastrukturnim projektima. Kao razlog navedeni su sigurnosni problemi.

Zbog bliskih veza između uprave Huaweija i kineske vlade, SAD je 2019. zabranio bilo kakvo dijeljenje tehnologije s tvrtkom, a britanska vlada godinu dana kasnije zabranila je tvrtki sudjelovanje u postavljanju 5G mreže.

Godine 2018., kada su Solomonski Otoci još bili u diplomatskom savezu s Tajvanom, Huawei je dobio ugovor za izgradnju telekomunikacijskog sustava ispod razine mora, ali tada je intervenirala australska vlada, ponudivši da će ona radije financirati izgradnju sustava - prihvaćena ponuda Salomonskih Otoka.

Tagovi: Solomonski otoci, Huawei, Solomon Telekom Company Limited
PROČITAJ I OVO
Twitter će se više oslanjati na automatizaciju sadržaja
STRATEŠKI
Twitter će se više oslanjati na automatizaciju sadržaja
SAN FRANCISCO - Twitter novog vlasnika Elona Muska sve se više oslanja na automatizaciju upravljanja sadržajem i odustaje od određenih postupaka ručnog pregleda, rekla je za Reuters Ella Irwin, direktorica sigurnosnih mjera i vraćanja povjerenja korisnika u tvrtki.
EU će uskoro odobriti pozive mobitelima na letovima
NOVITETI
EU će uskoro odobriti pozive mobitelima na letovima
BRUXELLES - Putnici zrakoplova unutar Europske unije od iduće godine moći će u potpunosti koristiti svoje telefone tijekom leta, prenosi BBC.
Australska vlada: Zakon koji obvezuje Metu, Google da plaćaju medijima uspješan
OCJENE
Australska vlada: Zakon koji obvezuje Metu, Google da plaćaju medijima uspješan
CANBERRA - Australski zakon koji obvezuje internetske divove Meta i Google da plaćaju medijima sadržaj koji preuzimaju, uglavnom je uspješan i potrebno je proširiti ga na druge platforme, navodi se u izvješću australske vlade.
Span među tri najbolje Rising Star kompanije izlistane na europskim burzama
USPJESI
Span među tri najbolje Rising Star kompanije izlistane na europskim burzama
ZAGREB - Span je proglašen jednom od triju najboljih europskih kompanija koje su izašle na tržište kapitala u protekle dvije godine, a riječ je o nagradi koju dodjeljuju Europska komisija, Federacija europskih burzi i Udruženje europskih izdavatelja.
Twitter ponovno suspendirao račun Kanye Westa
SUSPENZIJA
Twitter ponovno suspendirao račun Kanye Westa
SAN FRANCISCO - Twitter je u petak ponovno suspendirao račun Kanye Westa, samo dva mjeseca nakon što je vraćen, nakon što je njegov vlasnik Elon Musk rekao da je prekršio pravila platforme koja zabranjuju poticanje na nasilje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE