GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Solomonski otoci će uz kineski zajam izgraditi 161 baznu stanicu za Huawei

Solomonski otoci će uz kineski zajam izgraditi 161 baznu stanicu za Huawei
BAZNA STANICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.08.2022 / 11:30
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Vlada Solomonskih Otoka potpisala je s Kinom ugovor o kreditu od 66 milijuna dolara. S njima će postaviti 161 baznu stanicu, koje će isporučiti i izgraditi kineski telekomunikacijski div Huawei.

Očekuje se da će 48 posto infrastrukture biti postavljeno do studenog 2023., kada će zemlja biti domaćin Pacifičkih igara. Kako je priopćeno iz Vlade, na ovaj potez odlučili su se jer nisu imali odgovarajuće kapacitete za održavanje izbora i sportskog natjecanja te godine. Trenutno je na otocima manje od 30% telekomunikacijske pokrivenosti.

Ovo je prvi takav korak od 2019., kada je zemlja usvojila novu diplomatsku politiku i distancirala se od savezništva s Tajvanom te produbila bilateralne odnose s Kinom.

161 Huawei baznih stanica bit će u vlasništvu drugih kompanija u ime vlade Solomonskih Otoka. Projekt će se provoditi pod kontrolom državne telekomunikacijske tvrtke  (STCL), koja je u većinskom (97,32 posto) vlasništvu građana preko Nation Provident Funda.

Vlada se nada da će zajam Kini vratiti za 11 godina, iako u ugovoru stoji 20 godina.

No, svjetska javnost je zabrinuta. Salomonski otoci su ove godine čak sklopili sporazum o sigurnosnoj suradnji s Pekingom. Detalji sporazuma nisu poznati, ali je njegov nacrt kružio u javnosti, što je izazvalo zabrinutost zbog moguće vojne prirode sporazuma.

Predstavnik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin izjavio je da je glavna svrha sporazuma uglavnom pomoć u održavanju socijalnog mira, nacionalne sigurnosti i pomoć u suočavanju s prirodnim katastrofama. Premijer Solomonskih Otoka Manasseh Sogavare više puta je uvjeravao da Kina ne uspostavlja vojnu bazu na teritoriju ove zemlje.

"Ovo je povijesno partnerstvo na području poslovanja između dviju zemalja", objavila je vlada Salomonskih Otoka, "tijesno ćemo surađivati kako bismo osigurali uspješnu provedbu projekta."

Međutim, prema Guardianu, izgradnja novih baznih stanica mogla bi izazvati uzbunu u Australiji, koja je zabranila Huaweiu suradnju s tom zemljom na bilo kakvim infrastrukturnim projektima. Kao razlog navedeni su sigurnosni problemi.

Zbog bliskih veza između uprave Huaweija i kineske vlade, SAD je 2019. zabranio bilo kakvo dijeljenje tehnologije s tvrtkom, a britanska vlada godinu dana kasnije zabranila je tvrtki sudjelovanje u postavljanju 5G mreže.

Godine 2018., kada su Solomonski Otoci još bili u diplomatskom savezu s Tajvanom, Huawei je dobio ugovor za izgradnju telekomunikacijskog sustava ispod razine mora, ali tada je intervenirala australska vlada, ponudivši da će ona radije financirati izgradnju sustava - prihvaćena ponuda Salomonskih Otoka.

Tagovi: Solomonski otoci, Huawei, Solomon Telekom Company Limited
PROČITAJ I OVO
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
POTEZI
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
EINDHOVEN - Nizozemska vlada objavila je u četvrtak da planira uložiti 2,5 milijarde eura u regiju Eindhoven u sklopu plana koji bi trebao odvratiti proizvođača opreme za proizvodnju čipova ASML od selidbe u inozemstvo.
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE