GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sokol pozvao na veća ulaganja u umjetnu inteligenciju

Sokol pozvao na veća ulaganja u umjetnu inteligenciju
EUROPSKI PARLAMENT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2021 / 14:15
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Jučer je na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Bruxellesu održana rasprava o oblikovanju digitalne budućnosti Europe korištenjem umjetne inteligencije.

U raspravi je kao član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) sudjelovao i doc. dr. sc. Tomislav Sokol, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu.

Govoreći o umjetnoj inteligenciji Sokol je istaknuo da 61 % građana pozitivno gleda na umjetnu inteligenciju ali da 88 % građana smatra da se njome treba pažljivo upravljati.

- Dok raspravljamo o ovoj bitnoj temi, u Hrvatskoj, nedaleko od Zagreba, započinje gradnja jednog od najnaprednijih tehnoloških kampusa u kojem će se, među ostalim, razvijati i tehnologija autonomnih vozila bazirana na umjetnoj inteligenciji. U tom smislu, ističem i da su sveobuhvatna pravila o umjetnoj inteligenciji potrebna da bi se, s jedne strane poticao razvoj i razvitak, a s druge maksimalno zaštitio interes potrošača. - naglasio je Sokol te je ukazao na potencijal kojeg umjetna inteligencija ima u području zdravstva:

- Čak polovina naših građana smatra da je upravo zdravstveni sektor onaj u kojem umjetna inteligencija može ostvariti svoj najveći potencijal. Da je tome uistinu tako svjedoče i najnovija istraživanja koja pokazuju da algoritmi umjetne inteligencije identificiraju rak dojke s približno 90 % točnosti u kombinaciji s analizom radiologa.’

Sokol je pozvao europske institucije da nastave snažno podupirati razvoj umjetne inteligencije jer ona pruža mogućnost rane dijagnoze zloćudnih bolesti, a time daje i nadu pacijentima za njihovo uspješno izlječenje.

Podsjetimo, procjenjuje se da zahvaljujući napretku u ranom otkrivanju raka, učinkovitosti liječenja i pratećoj skrbi za oboljele, u Europi živi više od 12 milijuna osoba koje su preboljele rak, uključujući oko 300 000 osoba koje su rak preboljele u dječjoj dobi.

Tagovi: Tomislav Sokol, Europski parlament, umjetna inteligencija
PROČITAJ I OVO
STORM Computers akvizirala tvrtku Poligon
AKVIZICIJE
STORM Computers akvizirala tvrtku Poligon
ZAGREB - STORM Computers, poznata IT kompanija koja u hrvatskoj i regiji uspješno posluje preko 30 godina obogatila je svoju ponudu rješenja i usluga kupnjom 100 postotnog udjela tvrtke Poligon.
Poruke otkrile kako su se posvađali Elon Musk i šef Twittera
SVAĐA
Poruke otkrile kako su se posvađali Elon Musk i šef Twittera

NEW YORK - U suđenju Twitteru protiv najbogatijeg čovjeka na svijetu Elona Muska, koji je isprva najavio kupnju ove društvene platforme, a potom odustao, objavljene su poruke koje pokazuju kako je došlo do njegovog sukoba s direktorom tvrtke Paragom Agrawalom.

Ericsson gradi 5G mrežu na Grenlandu
5G
Ericsson gradi 5G mrežu na Grenlandu
KOPENHAGEN - Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson potpisao je ugovor o gradnji mobilne 5G mreže na Grenlandu, koja će u početku pokrivati tri grada, objavila je u petak grenlandska telekomunikacijska kompanija Tusass.
Bivši zaposlenici Revoluta lansiraju aplikaciju koja pojednostavljuje ulaganja u kriptovalute
APLIKACIJE
Bivši zaposlenici Revoluta lansiraju aplikaciju koja pojednostavljuje ulaganja u kriptovalute
NEW YORK - Bivši zaposlenici Revoluta lansiraju aplikaciju Solvo koja olakšava kriptoulaganja.
Hrvatska na 43. mjestu među 63 države u svijetu po digitalnoj konkurentnosti
RANGIRANJA
Hrvatska na 43. mjestu među 63 države u svijetu po digitalnoj konkurentnosti
ZAGREB - Hrvatska je na svjetskoj ljestvici digitalne konkurentnosti za 2022. među 63 države zauzela 43. mjesto, što je rast za 12 mjesta, izvijestili su u srijedu iz Nacionalnog vijeća za konkurentnost (NVK) prenoseći podatke Svjetskog centra za konkurentnost (WCC) po kojima su prve tri zemlje na ljestvici Danska, SAD i Švedska.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE