GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sokol pozvao na veća ulaganja u umjetnu inteligenciju

Sokol pozvao na veća ulaganja u umjetnu inteligenciju
EUROPSKI PARLAMENT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2021 / 14:15
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Jučer je na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Bruxellesu održana rasprava o oblikovanju digitalne budućnosti Europe korištenjem umjetne inteligencije.

U raspravi je kao član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) sudjelovao i doc. dr. sc. Tomislav Sokol, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu.

Govoreći o umjetnoj inteligenciji Sokol je istaknuo da 61 % građana pozitivno gleda na umjetnu inteligenciju ali da 88 % građana smatra da se njome treba pažljivo upravljati.

- Dok raspravljamo o ovoj bitnoj temi, u Hrvatskoj, nedaleko od Zagreba, započinje gradnja jednog od najnaprednijih tehnoloških kampusa u kojem će se, među ostalim, razvijati i tehnologija autonomnih vozila bazirana na umjetnoj inteligenciji. U tom smislu, ističem i da su sveobuhvatna pravila o umjetnoj inteligenciji potrebna da bi se, s jedne strane poticao razvoj i razvitak, a s druge maksimalno zaštitio interes potrošača. - naglasio je Sokol te je ukazao na potencijal kojeg umjetna inteligencija ima u području zdravstva:

- Čak polovina naših građana smatra da je upravo zdravstveni sektor onaj u kojem umjetna inteligencija može ostvariti svoj najveći potencijal. Da je tome uistinu tako svjedoče i najnovija istraživanja koja pokazuju da algoritmi umjetne inteligencije identificiraju rak dojke s približno 90 % točnosti u kombinaciji s analizom radiologa.’

Sokol je pozvao europske institucije da nastave snažno podupirati razvoj umjetne inteligencije jer ona pruža mogućnost rane dijagnoze zloćudnih bolesti, a time daje i nadu pacijentima za njihovo uspješno izlječenje.

Podsjetimo, procjenjuje se da zahvaljujući napretku u ranom otkrivanju raka, učinkovitosti liječenja i pratećoj skrbi za oboljele, u Europi živi više od 12 milijuna osoba koje su preboljele rak, uključujući oko 300 000 osoba koje su rak preboljele u dječjoj dobi.

Tagovi: Tomislav Sokol, Europski parlament, umjetna inteligencija
PROČITAJ I OVO
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
POTEZI
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
EINDHOVEN - Nizozemska vlada objavila je u četvrtak da planira uložiti 2,5 milijarde eura u regiju Eindhoven u sklopu plana koji bi trebao odvratiti proizvođača opreme za proizvodnju čipova ASML od selidbe u inozemstvo.
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE