GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Snažan rast slovenskog IT sektora u 2022.

Snažan rast slovenskog IT sektora u 2022.
IT SEKTOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.09.2023 / 12:23
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Poduzeća iz sektora informacijsko-komunikacijskih tehnologija (ICT) prošle su godine ostvarila 5,8 milijardi neto prihoda, što je 15 posto više nego godinu prije, te 2,25 milijardi eura dodane vrijednosti ili 11 posto više nego godinu prije. Broj aktivnih tvrtki porastao je za sedam posto, a broj zaposlenih za šest posto.

Prošle godine ICT sektor činilo je 10.197 aktivnih tvrtki. Ta poduzeća činila su 5,3 posto svih aktivnih poduzeća koja se bave pretežno marketinškim aktivnostima (5,1 posto u 2021.), objavio je ovoga tjedna Državni zavod za statistiku.

Većina tvrtki iz ICT sektora bavila se računalnim programiranjem, savjetovanjem i drugim srodnim djelatnostima. Lani je njihov broj premašio 8000 i porastao je za osam posto (u 2021. za šest posto). Broj tvrtki u obradi podataka i srodnim djelatnostima te radu internetskih portala porastao je četiri posto (2021. osam posto).

Lani su tvrtke iz ICT sektora povećale neto prihode za 15 posto na oko 5,8 milijardi eura. 87 posto tih prihoda ostvarile su tvrtke u uslužnom sektoru. Neto prihodi ostvareni u ICT uslužnom sektoru porasli su za 13 posto i premašili su pet milijardi eura (za deset posto u 2021.), a za 30 posto u proizvodnom ICT sektoru (za 20 posto u 2021.).

Tvrtke iz djelatnosti računalnog programiranja, savjetovanja i ostalih srodnih djelatnosti ostvarile su 15 posto više neto prihoda. Njihova je ukupna vrijednost dosegla približno 2,26 milijardi eura.

Oko 868 milijuna eura, ili 79 milijuna više nego u 2021. godini, ostvarile su tvrtke u djelatnosti trgovine na veliko uređajima informacijske i komunikacijske tehnologije, a oko 57 milijuna eura neto prihoda (34 posto više) u djelatnosti popravka računala i uređaji za održavanje i komunikaciju.

Što se tiče dodane vrijednosti, najviše (54 posto) stvorile su tvrtke iz područja računalnog programiranja, savjetovanja i drugih srodnih djelatnosti. Ukupno je dosegnuo približno 1,2 milijarde eura ili 15 posto više nego godinu prije.

Tvrtke u telekomunikacijskim djelatnostima stvorile su oko 600 milijuna eura dodane vrijednosti ili 18 posto više nego u 2021. Dodana vrijednost tvrtki u ICT sektoru po zaposlenom i samozaposlenom iznosila je 64.667 eura ili četiri posto više nego godinu prije.

U ICT sektoru lani je radilo 34.670 zaposlenika i samozaposlenih, što je šest posto više nego godinu prije. U proizvodnom sektoru njihov je broj veći za četiri posto, a u uslužnom sektoru za šest posto. U sektoru ICT usluga broj zaposlenih i samozaposlenih osoba porastao je na 30.315, što predstavlja 87 posto svih zaposlenih i samozaposlenih osoba u industriji.

ICT sektor lani je za plaće izdvojio nešto više od milijardu eura, što je 12 posto više nego na godišnjoj razini. 59 posto tih sredstava bilo je namijenjeno za plaće u programiranju, savjetovanju i drugim srodnim djelatnostima.

Tagovi: SLOVENSKI IZ SEKTOR, IT SEKTOR, SLOVENIJA
PROČITAJ I OVO
Cisco preuzima Splunk za 28 milijardi dolara
AKVIZICIJE
Cisco preuzima Splunk za 28 milijardi dolara
NEW YORK - Cisco kupuje tvrtku za kibernetičku sigurnost Splunk po cijeni od 157 dolara po dionici, u transakciji isključivo gotovinom vrijednoj oko 28 milijardi dolara.
Muskov startup za moždane implatante kreće u ispitivanje na ljudima
STARTUP
Muskov startup za moždane implatante kreće u ispitivanje na ljudima
SAN FRANCISCO - Kontroverzni biotehnološki startup Elona Muska za moždane implantate, Neuralink, kreće u prvo kliničko ispitivanje na ljudima i odabire kandidate, navodi se na blogu tvrtke, a prenosi CNN.
Erdogan koristi Starlink satelite za otvaranje Tesline tvornice u Turskoj
MANEVAR
Erdogan koristi Starlink satelite za otvaranje Tesline tvornice u Turskoj
ANKARA - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan jučer je pozvao Elona Muska da njegova automobilska kompanija Tesla ima tvornicu i u Turskoj. Erdogan zapravo nastoji iskoristiti Muskove satelite Starlink kako bi ga naveo na to da Tesla ima tvornicu u Turskoj.
Njemačka gradi tvornice čipova, ali tko će u njima raditi?
PROBLEMI
Njemačka gradi tvornice čipova, ali tko će u njima raditi?
BERLIN - U Njemačkoj se planira gradnja novih tvornica čipova, prijeko potrebnih industriji. Država pomaže gradnju, ali to nije dovoljno. Mora krenuti u "ofenzivu" da se pronađu stručnjaci koji će raditi u tim tvornicama, priopćili su iz udruge Bitkom.
Alibaba najavljuje dvije milijarde dolara ulaganja u Tursku
INVESTICIJE
Alibaba najavljuje dvije milijarde dolara ulaganja u Tursku
ANKARA - Kineski div za internetsku trgovinu Alibaba planira uložiti dvije milijarde dolara u Tursku, najavljujući gradnju podatkovnog i logističkog centra u Ankari i uspostavu izvoznog odjela u istanbulskoj zračnoj luci.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE